6a sessió: visita al TNC

Des de Societat Doctor Alonso EN RESiDÈNCiA a l’Institut Montjuïc http://ift.tt/1lLM1x5

En aquesta visita al TNC hem fet un recorregut i guia turística per les instal·lacions i els espais. Hem vist els camerinos dels actors i ens hem fet fotos molt bones i guapes, també ens han explicat cada sala. La sala gran està ambientada en els teatres de l’Antiga Roma. Després ens han ensenyat una altre sala, la petita, en la que es poden moure les localitats i l’escenari per tal de poder fer l’obra davant del públic o que el públic estigui en el lloc dels actors.

Jardins

Les instal·lacions del Teatre Nacional están envoltades de jardins i oliveres, un espai obert per gaudir de l’entorn.

IMG_4527

 

Vestíbul principal

Aquest espai ha estat concebut com una gran àgora coberta, tancada amb vidre, climatitzada i amb vegetació interior. Un lloc de trobada i descans que aplega les taquilles i cafeteria. Unes escales mecàniques i un ascensor de vidre comuniquen el vestíbul principal amb el restaurant, un espai que ocupa 1.000 m2 just al damunt de la platea de la Sala Gran. L’accés al vestíbul es fa per l’escalinata de la façana principal, encarada al mar i enfrontada a la plaça de les Arts, una zona de jardins envoltada de palmeres i apta per a la presentació d’activitats parateatrals a l’aire lliure.

IMG_4529

Sala Gran

S’hi accedeix per la part alta superior, travessant un passadís de circumval·lació que serveix de zona de passeig i descans amb finestres obertes a la sala. La decoració interior està feta en fusta, tant per millorar l’acústica com per aconseguir un espai alhora sobri i acollidor per a l’espectador. L’aforament és de 870 localitats, disposades seguint el model d’un amfiteatre clàssic, que garanteix la màxima visibilitat des de tots els seients. Les butaques, dissenyades per Ricardo Bofill, són d’acer inoxidable i pell de color tabac. Per damunt del sostre, hi corren una sèrie de galeries tècniques, amb finestres per als projectors de llum. El sistema de climatització funciona a través d’uns reixats que hi ha sota les butaques. S’han realitzat estudis de sonoritat molt complexos per garantir una bona audició des de qualsevol punt de la sala. A peu d’escenari es pot habilitar un fossat d’orquestra, amb capacitat per a 56 músics.

Caixa escènica de la Sala Gran

Aquest bloc de l’edifici acull tres sales d’assaig (al 5è pis), algunes oficines d’administració del teatre (4t pis) i tallers d’assistència tècnica i reparacions per a les produccions en curs (bloc simètric al dels camerinos d’artistes).

La caixa escènica pròpiament dita té una alçada de 35 metres. L’escenari fa 18 metres d’amplada i 16 de profunditat. L’alçada de la boca de l’escenari és de 9,85 metres, i la fondària sota escena és de 5 metres. La caixa també compta amb dos espais laterals de 16 x 16 metres i una jàssera (espai darrera l’escenari) de 18 x 16 metres. A l’escenari, hi ha tres plataformes que poden pujar individualment o conjuntament i permeten múltiples combinacions escenogràfiques. La pinta del sostre consta de 56 barres d’alumini de 22 metres de llargada que pugen i baixen impulsades per 56 motors. Cadascuna d’aquestes barres pot suportar un pes de fins a 500 kg. i poden portar, alternativament, focus o elements escenogràfics. Les barres es complementen amb 28 motors puntuals. Tota la maquinària escènica està controlada per un sistema informàtic.

IMG_4538

Sala Petita

Aquesta sala polivalent del Teatre Nacional de Catalunya va ser projectada per Ibáñez/Bantjes, Consultors Escènics. Amb entrada pròpia pel carrer de Padilla, compta amb serveis independents dels de la Sala Gran (taquilles, lavabos, camerinos, sales de sastreria i maquillatge, magatzems, entre d’altres).

Les galeries laterals, la pinta superior i el terra constitueixen un espai en forma de prisma harmònic, de 14,14 metres d’amplada, 21,70 metres de llargada i 8 metres d’alçada. El terra està format per trampes desmuntables. La sala és absolutament neutra, construïda amb materials funcionals. Ha estat concebuda com un espai físic flexible i adaptable a l’experimentació de formes no convencionals de relació entre actors i espectadors. Això és possible gràcies a les galeries mòbils, les butaques plegables i les grades telescòpiques que permeten diverses disposicions dels seients del públic segons l’espai escènic. Aquestes opcions condicionen l’aforament de la sala (variable, entorn de les 450 places). Una escala interior comunica directament la Sala Petita amb el vestíbul principal.

Sala Tallers

La Sala Tallers s’ha convertit en el tercer espai del TNC. Es troba al mòdul central de l’edifici annex i ocupa 800 dels 5.600 m2 de l’edifici. Aquesta sala, que ofereix aproximadament 500 localitats, compta amb els serveis corresponents (cafeteria, taquilles, guarda-roba) i camerinos, petits tallers, magatzems i oficines. A les dues naus laterals d’aquest edifici, actualment hi ha un taller d’escenografia i attrezzo i una sala d’assaig.

Camerinos

A la zona d’artistes hi ha 70 places de camerinos per als artistes. Tots els camerinos de la Sala Gran estan disposats al voltant d’un pati per tal d’aconseguir un indret de circulació i comunicació que faciliti el contacte humà entre els actors. Una escala connecta el pati d’artistes amb la sala d’espera des d’on els actors entren a escena. En aquest espai hi ha petits camerinos per a canvis ràpids, sales de maquillatge, perruqueria i vestuari d’escena, assistència escènica i camerinos per a grups (músics i cos de ball).

IMG_4533

IMG_4533

Magatzems

Magatzem d’il·luminació

Aquest magatzem centralitza tot el material luminotècnic del TNC i també fa les funcions de taller de manteniment i reparació d’aquest material. A les prestatgeries es poden veure els diversos tipus de projectors que van des de 600 fins a 5.000 watts i pesen de 5 a 25 kg. Cada tipus de projector fa un tipus diferent de llum.

L’il·luminador és l’artista responsable de decidir els “ambients” de l’obra.

Magatzem de mobiliari

El magatzem de mobiliari recull els elements de mobiliari escènic. L’organització del magatzem és per classes d’elements i tipus. Es pretén que els escenògrafs, responsables dels decorats revisin si hi ha elements que pugin ser reciclats abans de fer construir o compra un element nou.

Magatzem de vestuari i atrezzo

Aquest magatzem recull tot el petit material que s’ha utilitzat a les obres, i està exposat de tal manera que permeti que trobar ràpidament elements d’una mateixa classe que puguin ser reciclats

Sales d’assaig i altres sales

El Teatre Nacional disposa de quatre sales d’assaig on els equips artístics preparen els espectacles abans d’entrar a les sales.

També hi ha altres sales de treball on s’acullen activitats relacionades amb la programació, o bé actes i esdeveniments d’altres entitats.

IMG_4537

IMG_4536

EN RESUM DEL DIA

en aquest dia en l’en passat tots molt bé perquè es una experiència inoblidable amb companys i la professora amb el carri coche del doraemon i havíem donat una volta als encants a una tenda que tenien moltes coses de pel·lícules,series etc…

IMG_4541

IMG_4547

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>