MICRÒFONS, CASTANYES, MERCAT i FLORS…

Aquest dimarts, dia 30 d’Octubre, desafiant un fred gèlid i una olor a castanyes que ens retenien a no sortir de l’Institut…  vam iniciar camí cap el Mercat de les Flors, a veure l’espectacle MICRÒFONS dins la grada jove del Mercat.

Tres professors anaven  amb els  alumnes: La Laura Domingo, el Pau Bou i jo mateix. Allà ens esperaven l’Andrés Waksman i el Jordi Puigdefàbregas coreògraf i ballarí convidat per l’Andrés i que ja ha treballat amb els nostres estudiants.

Els alumnes de la Residència, anaven acompanyats pels 20 estudiants de 4art d’Eso que cursen la matèria d’Arts Escèniques i que havien d’observar i fer un treball de camp sobre l’espectacle que anàvem a veure…

Un cop esmorzats, ens esperava la Sònia Fernández que, amb el seu encant habitual, ens va ensenyar tots els secrets i les entranyes del Mercat… i en especial la sala Pina Bausch!…  Paraules majors!

els camerinos, els passadissos…

Un cop a la sala gran, ens preparem per veure l’espectacle, el MICRÒFONS de JORGE DUTOR i GUILLEM MONT DE PALOL

#LOSMICRÓFONOS,

Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol se submergeixen en un univers comú, allò que constantment ens rodeja: la cultura pop. Jugant i recomposant lletres, tornades, títols de cançons i altres elements de la cultura popular suggereixen paisatges en els que el públic entra en un camp de records personals i associacions salvatges creant relacions entre els diferents elements proposats.

Però qui són el Guillem i el Jorge? Aquí teniu un breu CV…

Guillem Mont de Palol y Jorge Dutor colaboran juntos desde 2008. Guillem ha estudiado en la SNDO (School for New Dance Development, Ámsterdam) y es coreógrafo y performer. Jorge estudió en la RESAD (Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid). Sus intereses artísticos se centran en el lenguaje, la voz y su fisicalidad, el cuerpo, la musicalidad y el ritmo. Empezaron a trabajar juntos en Ámsterdam y han realizado diversas piezas que han sido presentadas en diferentes contextos nacionales e internacionales.

 

Un cop acabat l’espectacle, es proposa un col·loqui diferent i molt potent, on alguns del alumnes assistents assumeixen el rol dels artistes, tot responent les preguntes del públic!

Al sortir, ens fem una foto i comentem l’obra, els alumnes reflexionen sobre el que han vist i… l’obra no els ha deixat indiferents, alguns mostren sorpresa, d’altres entusiasme, alguns comenten que algunes escenes no les han acabat de comprendre… d’altres flipen amb el Titànic i la Céline Dion del Jorge… ningú diu que no li ha agradat…

 

La veritat és que el Jorge i el Guillem han aconseguit tenir-los atents durant 60 minuts, fent servir, el cos, la veu i el nom de artistes i cançons del pop del 80 / 90… Fantàstic!

La meva sorpresa de camí a l’institut és que algun alumne va taral·lejant Purple Rain en veu baixa… Per què serà?

I jo penso… Gràcies Sonia i gràcies Mercat… poc a poc anem fent camí… el que han vist aquests nois i noies avui,  no els ha deixat indiferents!… Teatre, Dansa, Cos, Paraula, Música… This is Art!

Jordi Sánchez.

Professor a l’Institut Barri Besòs.

Barcelona

 

 

 

 

COORDENADES 41 24 42123… EN RESIDÈNCIA 2018-19… Inici

INICI…

Del llatí initium,  inici  és un terme que pot utilitzar-se como a  sinònim de començament.

Es tracta del principi, de l’origen o de l’arrel de quelcom…

 

Aquest any iniciem la Residència A l’INSTITUT BARRI BESÒS  (Coordenades 41 24 42123)  https://agora.xtec.cat/iesbarribesos/

amb l’Escola – Acadèmia Graner  http://granerbcn.cat/es/

http://www.danza.es/danza.es/guia-danza/residencias-artisticas/el-graner

el Mercat de les Flors  http://mercatflors.cat/es/

i l’Andrés Waksman , el nostre creador.

El grup escollit pertany a 2on d’Eso i està format per noies i nois molt heterogenis i amb interessos diferents. TOT UN REPTE per l’Andrés!

Però… qui és l’Andrés?…

 

ANDRÉS WAKSMAN

Docent en la Formació Cos i  Art

Director escènic, coreògraf – ballarí.

Dirigeix la seva pròpia escola de dansa i coreogràfia: ALAS Artes en Movimiento, a Barcelona https://alasbcn.com/

Docent col·laborador en diferents formacions de Gestalt, Cos i Art teràpia, treballant amb disciplines com dansa, teatre i Moviment Autèntic.

Deixeble i  col·laborador de Claudio Naranjo en el Programa Sat de Psicoteràpia Integrativa.

Aquí teniu alguna de les seves creacions:

I si voleu conèixer en profunditat dons… llegiu…

Andrés Waksman (Uruguay, 1968) es intérprete, creador y director escénico.

Se forma como actor y bailarín en Uruguay, España y Francia.

Trabaja con diferentes coreógrafos y directores, como Graciela Figueroa (Montevideo), Wim Vandekeybus (Bélgica), Régine Chopinot – Ballet Atlantique, Veronique Ros de la Grange, Dominique Boivin (Francia) y Tomàs Aragay (España), entre otros.

Ha creado e interpretado varios solos y en el año 1997 lleva a cabo su primera puesta en escena en Montevideo, Persona, una pieza sobre poesías de Fernando Pessoa.

Se instala en Barcelona en 1999 y forma parte del colectivo General Eléctrica, en el que colabora con Tomàs Aragay.

En el marco de General Eléctrica desarrolla el proyecto Laboratorio de Solos entre los años 2000 y 2008, con veintidós solos creados con diferentes intérpretes (Sofía Asencio, Sònia Gómez, Tomàs Aragay y Bebeto Cidra, entre otros) que se han presentado en España, Francia, Italia, Croacia y Estados Unidos, y que culmina con El perro alado, un solo suyo presentado en el Mercat de les Flors.

 

Entre los años 2008 y 2012 desarrolla el proyecto Azul petróleo, una coproducción Barcelona-Montevideo premiada por Iberescena y presentada en Montevideo y en el Antic Teatre y La Caldera en Barcelona.

 

En 2013 empieza a desarrollar el proyecto Laboratorio de Creación, un espacio en el que profesionales y no profesionales de las artes se embarcan en un proceso de investigación y creación artística. Desde entonces ha creado Manada (2014), Desde el fuego (2015), Que corra el aire (2016) y Mar de fondo (2017).

 

En los años 2015 y 2016 dirige la pieza Criatura, estrenada en el Antic Teatre de Barcelona y Nave 73 de Madrid, que obtiene el Premio Godoff Lemon Press a la mejor pieza de danza performance, y Consuelo Trujillo, intérprete de esta pieza, gana el Premio de la Unión de Actores como mejor actriz protagonista.

 

Desde 2001 imparte talleres de danza, teatro y movimiento auténtico. Estos talleres se desarrollan en diferentes ciudades y ámbitos formativos artísticos y terapéuticos en Europa, entre los que destaca su colaboración con el doctor Claudio Naranjo en el marco del programa SAT de Psicoterapia Integrativa desde el año 2003.

Desde aquel mismo año dirige su propio espacio en Barcelona, Alas, artes en movimiento.

Dons bé, a partir d’aquest moment… Salut i Treball !

Jordi Sánchez. Professor.

Institut Barri Besòs. Barcelona.