SESSIÓ 21

En aquesta última sessió vàrem fer proves amb els rètols que aniran als contenidors. Vàrem col·locar diferents enganxines de manera que quedava una tira negra a cada banda del contenidor en els 4 idiomes que hem triat  (català, castellà, àrab i xinès).

Durant la segona hora, la Marta ens va ensenyar uns prototips de mans i un dit de cera que havia fet amb el Nicolas Spinosa www.nicolasspinosa.com  i ens va explicar la idea per a realitzar els objectes/figures  de cera amb els residus de cadascún dels contenidors.

Després ens va explicar que la frase de Baudrillard que haviem triat per al fulletó l´haviem de canviar. El text de Baudrillard (“L´única alternativa al treball no és el temps lliure o el no-treball, és el sacrifici”) utilitzava la paraula “sacrifici” i aquesta paraula podia portar a confusions i modificar radicalment el sentit del que voliem transmetre. Baudrillard la utilitza en un sentit antropològic i ritualista i la vincula  a allò simbòlic però al carrer i en un context com el nostre, es relaciona amb la idea cristiana del sacrifici, quan no amb idees i posicions polítiques conservadores i reaccionàries que demanen “sacrifici” en un sentit totalment oposat al que ho fa Baudrillard. Per aixó hem decidit utilitzar una altra frase.

La nova frase que ens va proposar la Marta és: “JO TAMBÉ TREBALLO PER ERROR”. Després de pensar-la una estona junts, vàrem llegir un fragment de Walden, el llibre de Henry David Thoreau on hi surt aquesta reflexió:

“Els homes treballen per error. La millor part de l´home és molt aviat llaurada a la terra com si fos fem”

Més fotos de la sessió

Júlia Diumenjó

 

 

Sesión número 20. 11/04/2013

En esta sesión estuvimos hablando sobre las figuras antropomórficas creadas por artistas como Nicolás Spinosa, Louise Bourgeois o Marc Quinn. Estas figuras tratan de reproducir al hombre pero no de un modo realista (o no todas) sino a partir de materiales y formas que recuerdan lo humano a partir de fragmentos del cuerpo, a través de materiales y formas orgánicas, etc… Algunas de las esculturas u objetos estaban hechos con materiales  como la cera, el hielo o con diferentes tejidos. Un ejemplo de estas obras es una obra de Marc Quinn: se trata de una cabeza realizada con hielo seco y mezclada con la sangre del artista.  Marta nos explicó que una propuesta posible para la instalación final era hacer algunas figuras antropomórficas con materiales como el hielo o la cera y mezclarlos con los residuos de los trabajadores, como metáfora de éstos.

 

Después fuimos al parque del Turó para leer un texto de Baudrillard sobre el trabajo ( diferentes fragmento del libro “El intercambio simbòlico y la muerte”).  Marta nos grabó en vídeo mientras leíamos. Después preparamos un lienzo donde escribimos con letras adhesivas negras una de las frases del texto de Baudrillard: “La única alternativa al trabajo no es el tiempo libre, o el no-trabajo, es el sacrificio”.  Cada uno de nosotros se hizo una fotografía sosteniendo el lienzo. Aquí os dejamos algunas imágenes:


 

Dinovena sessió 4/04

En aquesta sessió, la Marta ens va dir que havíem de posar-nos a treballar amb els contenidors i personalitzar-los. Enganxat al contenidor hi haurà el rètol “Contenidor per a la transfiguració poètica de la força de treball” en 4 llengües (català, castellà, àrab i anglès) i el nom del treballador que es comprometrà  a mantenir el contenidor al seu lloc de treball i a omplir-lo amb el residu seleccionat.

Així doncs, ens vam dividir en grups de dos i vàrem proposar difernets dissenys per a les lletres dels rètols que aniran enganxats als contenidors. També vàrem pensar diferents dissenys per al fulletó que acompanyarà els contenidors.  A la part del davant del fulletó hi anirà una frase que estigui relacionada amb el projecte i que sigui prou atractiva (i controvertida) com per a captar l´atenció del client o usuari de l´establiment on estaran disposats els contenidors. Hi ha diverses opcions que encara no s´han decidit:

“JO TAMBÉ SÓC MÀ D’OBRA” 

“AVUI JO NO TREBALLO. DESCANSO I MIRO EL PAISATGE, DEMÀ POTSER HI TORNO. JA VEUREM.”

“L’ÚNICA ALTERNATIVA AL TREBALL NO ÉS EL TEMPS LLIURE O EL NO-TREBALL. ÉS EL SACRIFICI.” -Jean Baudrillard.