Estructures polivalents

Hem començat a dissenyar estructures amb palets de fusta per a resoldre necessitats que tenim a l’institut. Volem uns suports que ens permetin exposar treballs i maquetes i que també serveixin com a espais de treball i de relació entre nosaltres.

 

De moment estem en fase de disseny fent petites maquetes a escala. A veure en què acaba…

     

Exposició de llums

Aquestes imatges són el resultat de l’activitat sobre disseny i elaboració de llums que portem fent les darreres setmanes .

Hem dissenyat llums amb tot tipus de materials.

Ara, a més, estem creant l’espai i les condicions per exposar-les: Superfícies de recolzament i elements de tancament també amb materials reciclats; Retolació per explicar el que s’exposa…

Veureu que les produccions són tant diverses com diferents sóm les persones que les hem creades. “Tants caps, tants barrets” diu la dita catalana per explicar que cada persona és un món i tothom tenim la capacitat de crear i produir formes noves.  Així, ens sentim una mica artistes també com els nostres guies de Makea tu Vida

          

I quan accionem l’interruptor… es fa la llum i les nostres produccions prenen una dimensió inesperada. Llums, ombres, i reflexos que fan de cada peça una veritable obra de disseny, tant per la seva utilitat com pel seu valor estètic.

  

Llums amb material de reciclatge

Després de la sortida a la planta de recollida selectiva de Montcada i Reixac i de visionar el documental interessantíssim encara que una mica llarg de “Obsolescència programada”, vam pensar que també nosaltres podíem dissenyar un objecte reciclant materials. Finalment vam decidir dissenyar un llum i ens vam posar a treballar.

Hem estudiat tipoligies de llums, hem après a fer una instal.lació elèctrica completa fent servir clavilles, interruptors i portalàmpades. Hem fet servir un munt d’eines que no coneixíem. Un treball apassionant!!!

  

    

 

Sortida a la Planta de recollida de residus de Montcada i Reixac

El passat dimecres 31 de gener,  vam fer una sortida al Parc de recollida selectiva de residus de Montcada i Reixac. Guiats per la representant de la associació Andrómines vam fer una visita a les seves instal.lacions i un taller relacionat amb l’aprofitament dels residus. Vam poder veure molt clratament la problemàtica actual del l’acumulació de residus degut a un consum desmesurat. I d’altra banda, vam comprendre molt bé la diferència entre reciclar i reutilitzar. D’aquí la “triple R” de que ens parlaven. Reduir, Reutilitzar i Reciclar. Tres conceptes necessaris per fer aquest món més sostenible.

La responsable de l’Associació Andròmines va ser qui ens va guiar pel recinte i ens va ensenyar l’ús que es pot tornar a donar a una gran part dels residus que arriben a la planta. Al final del procés de recollida, selecció i arreglo dels materials, alguns elements arriben a la botiga sostenible. Molt recomanable.

  

Visita al Museu del Disseny

A Barcelona i molt a prop del nostre institut tenim un magnífic Museu del Disseny. Dins de les activitats que hem fet aquest primer trimestre hem anat a visitar el fons del museu guiats per la Marta i l’Anna i vam descobrir un munt de coses, entre elles, que molts dels objectes que hem vist a les nostres cases o a la nostra ciutat han estat dissenyats per artistes Catalans. Vam poder entendre la relació entre material i producte i la qualitat dels dissenys. I vam entendre la relació  entre la quant el seu ús i la seva durabilitat o la seva sencillesa i bellesa. Conceptes tots ells que ens van fer pensar en els processos de disseny i en la forma de creació.

Entre altres coses vam tenir l’oportunitat d’accedir a part del fons bibliogràfic del Museu i vam poder comprovar amb satisfacció que hi ha un munt de llibres interessantíssims. Ens va costar treure la vista dels llibres que ens van posar a l’abast perquè estaven plens d’imatges de dissenys interessantíssims, amb l’explicació del procés de creació i tots ells tenien relació amb el que estem fent a l’institut. Ens vam fer la proposició que tornaríem aviat per seguir llegint aquestes meravelles i treien idees per a la nostra feina.

 

I finalment vam fer un taller relacionat amb la creació de dissenys d’interiors per aplicar-ho al nostre projecte. Vam fer un diagnòstic dels espais que tenim analitzant tot allò que el defineix: geometria, mesures, colors, elements estructurals, mobiliari… També vam fer un anàlisi de les necessitats d’ús i allò que requereix per cobrir les necessitats del nostre projecte educatiu. I per acabar vam fer mapes conceptuals amb tot el que tenim i el que volem per treure idees del que podem fer amb ells.

Quin plaer més gran poder aprendre en aquestes condicions i aquests recursos! Agraïm al Museu del Disseny,  la Carmina que ens ho ha organitzat i les nostres estupendes guies, el haver pogut realitzar una activitat així. Segur que tornarem. Per això us diem “fins aviat”

 

Idees i materials reciclats

Un cop has començat amb el joc de la creació, és difícil atufar-lo. Aquesta vegada vam crear a partir de libres que estaven vells i obsolests.

Les idees van commença a sorgir de cada un de nosaltres i van sortir coses molt divertides.

Creant amb cartró reciclat

Com tothom sap, el Maria Espinalt és un institut de nova creació i està en período de construcció. Estem construint el model educatiu, la manera de fer i de relacionar-nos i també les nortes instal.lacions i mobiliari. Ens falta de tot!

Una de les activitats que ens ha agradar més ha estat la de crear els nostres propis seients. Vam partir d’un material fàcil de trobar i d’un disseny que està democratitzat com tots els que crea Makea tu vida.  Vam estudiar el material i les seves característiques tècniques. Vam estudiar la geometria de l’element que havíem de crear. Vam aprendre a desxifrar un planol a escala i finalment, ens vam posar “mans a la obra” …

     

Materials, procediments i tècniques a tenir en compte van ser la nostra ajuda i el nostre aprenentatge. Ho vam tractar com si d’una recepta de cuina es tractés i el resultat va ser extraordinari.

Aquest és el resultat del treball. han quedat la mar de bé i són molt útils!!!

Anem de visita a REHOGAR

Per coneixer els Artistes de Makea tu vida vam anar a l’exposició de Rehogar al Museu d’Art Contemporani de Sant Andreu, a Fabra i Coats.

Mireia i Alberto ens van acompanyar per fer la visita i vam descobrir tot un món: La Creació Sostenible

 

Aterrant al Projecte

El grup d’alumnes del Maria Espinalt aterrant al projecte de En Residència.
Estem començant a establir vincles entre el grup d’alumnes i els artistes de Makea tu Vida. Una sèrie d’activitats d’inici del projecte ens ajuda a anar entenent on som i què ens proposem.

Ja ha començat la novena edició d’EN RESiDÈNCiA!
Hi participen 16 instituts públics d’educació secundària, seleccionats per convocatòria pública.

Els processos de creació es desenvolupen entre els mesos de setembre de 2017 i de juny de 2018.

En breu s’activaran els blogs individuals de cada residència , que us ajudaran a seguir-les al llarg del curs.