Visita al Caixaforum

El Marc va proposar al grup visitar dues exposicions al Caixaforum perquè tenen connexions temàtiques amb el nostre procés. El passat 22 de febrer al matí vam anar doncs al Caixaforum a veure les exposicions “Art i mite. Els déus del Prado” i “So lazy”. A més a més vam poder fer una xerrada amb el comissari de l’exposició “So lazy” Francesco Giaveri gràcies als serveis educatius del Caixaforum. Va ser un matí molt intens i molt profitós!

https://caixaforum.org/es/barcelona/p/so-lazy-elogio-del-derroche_a9389441

https://caixaforum.org/ca/barcelona/p/art-i-mite-els-deus-del-prado_a9305059

A “Art i mite” vam reflexionar sobre el concepte d’heroi i heroïna. Quins són els mites contemporanis? Qui són els nostres herois i heroïnes? Quines semblances i deferències tenen amb els mites clàssics? Com expliquen el nostre present? Què fan? L’exposició estava plena de preguntes que ens guiaven en la reflexió, i vam descobrir que tenim diverses expertes en mitologia en el grup!

L’exposició “So lazy” tractava exactament del tema que nosaltres també estem treballant: la feina, el treball, la remuneració i sobretot sobre el concepte perdre el temps. El Francesco ens va explicar com volien aprofundir en aquest concepte partint de la teoria filosòfica que explica que la vida a la terra existeix gràcies a tota l’energia solar que es malgasta pel camí i no arriba al nostre planeta. El malbaratament és bàsic doncs per la nostra existència. Però com es viu la idea de “perdre el temps” en la nostra societat? És treball? Què és treball i què no? Si ens donessin a tothom 1000€ al mes sense fer res, seguiríem treballant? Guanyar diners i treballar és el mateix? Ser youtuber, influencer o sobretot gamer és una feina? Ens ha impactat molt el video artístic que hi ha a l’inici de l’exposició on es veu un grup de persones en actitud de treballar però que el que fan és trencar i malbaratar. També una obra d’art feta per un artista que per guanyar-se la vida va treballar de professor i que exposa totes les seves nòmines: la feina de professor li va permetre tenir menjar i casa però li va treure el temps per dedicar-se al que ell volia: l’art. La feina d’aquest professor era temps aprofitat o temps perdut per ell?

Des de Marc Villanueva EN RESiDÈNCiA al Maria Espinalt

Fase de Contaminacions: EN RESIDÈNCIA

El dilluns 22 de febrer  vam preparar la presentació del nostre projecte Diamalàbors.xyz per la fase de contaminació que teníem l’endemà a la tarda. Ens vam organitzar en parelles per a fer les exposicions de cada apartat de la presentació.

El dimarts a la tarda era el moment de la veritat. Tots els Diamalàbors estàvem a l’Aula Oberta amb un ordinador connectat telemàticament amb tot els claustre de professors i professores mitjançant Jit.si.

El primer duo, en Nader i l’Oliver,  van fer la presentació sobre l’Aula Oberta i la seva participació en el programa  ‘’En Residència’’ (Diamalàbors.xyz). Seguidament, el segon duo, l´Alex i en David, van exposar el currículum vitae com a artistes d’en Dìdac i la Teresa (Troposfera.xyz) El tercer en intervenir individualment  va ser en Joni,  ell va parlar sobre la història i orígens del diàbolo.  A continuació, el següent, va ser l’Emilio que va explicar com vam crear el nom de Diamalàbors.xyz, en què ens vam inspirar i perquè havíem inclòs .xyz en el nom del nostre grup. El penúltim en intervenir va ser l’Aitor que ens va explicar com editem els vídeos, les apps que utilitzem i el procés de gravació. El duo final, l’Alejandro i l’Osama ens van parlar sobre una sortida que vam fer fora de l’horari escolar durant les vacances de Nadal als diferents llocs emblemàtics de Barcelona com Arc del Triomf, Parc de la Ciutadella, Parlament de Catalunya i Platja de la Barceloneta. 

Finalment i per acabar la contaminació i la nostra exposició vam baixar el pati per ensenyar els nostres trucs en directe a tot el professorat del claustre.

Vam acabar amb una estona de precs i preguntes per part dels professors i les professores i ens van felicitar per la feina feta i el projecte.

Nosaltres també vam quedar contents i satisfets amb la presentació que havíem fet.

Des de Troposfera.xyz EN RESiDÈNCiA al Comas i Solà

Sortida a La Central del Circ ( Parc del Fòrum)

El dimecres 24 de febrer vam anar a visitar La Central del  Circ. Vam anar-hi amb transport públic. Primer vam agafar la línia vermella del metro fins a Glòries i des de Glòries vam anar al Parc del Fòrum en tram. Quan vam arribar al Fòrum vam esmorzar, caminant.  En Dídac i la Teresa ens esperaven al Parc del Fòrum que és on està situada  La Central.

La Marissa, que és la persona mediadora de EN RESIDÈNCIA, ens va explicar què feien a La Central del Circ i ens va ensenyar  les instal·lacions que tenien una sala per fisioteràpia,  un gimnàs per a entrenar, una sala de posada en escena, … Vam entrar a una sala gran per a ensenyar als professionals del diàbolo i els malabars, que tots eren amics i coneguts d’en Dídac i la Teresa, els nostres trucs amb el diàbolo. Els amics d’en Dídac i la Teresa ens vam ensenyar també trucs nous i van estar jugant amb el diàbolo entre nosaltres. Ens van explicar que la seva relació amb el diàbolo era des de petits.  Amb retard,  perquè havia tingut problemes amb el metro, va arribar en Diego de Xile que sabia molt de diàbolo i vam veure com feia uns trucs molt xulos,  tirava el diàbolo pels aires i el recollia fent  piruetes  impressionants . Ens vam quedar bocabadats.

Des de Troposfera.xyz EN RESiDÈNCiA al Comas i Solà

SESSIÓ DE CONTAMINACIÓ

Dimecres 17 de febrer vam venir a la tarda a l’institut per a fer una sessió de contaminació als professors. Abans que ells arribessin ens vam preparar l’espectacle, que era una mena de joc. Primer els hi demanàvem als professors, amb cartells, que deixessin els mòbils a una bossa. Després hi havia cinc cartells, en els que posava: Pizarnik, pors, ànims, canvis, carrying. Estaven formant un cercle al centre, hi havia una persona dintre d’aquest, que aixecava un dels cartells i nosaltres havíem de fer el que deia al cartell, per exemple si sortia por havíem d’anar a buscar el nostre cartell en el qual posava la nostra por. I així amb tots els cartells. Quan va acabar l’espectacle els professors ens vam fer preguntes sobre el projecte En Residència.

Des de Jorge Albuerne EN RESiDÈNCiA al Martí Pous

Preparant la sessió de contaminació

Us deixem aquí l’enllaç de l’entrada al web de l’institut Verdaguer, on la Mriam Lanzaco, com professora d’educació artística, visual i audiovisual; fa una explicació de com va el procés de Contaminació d’aquest any. El grup de Creadors en Residència (4t ESO A) ja porta dues sessions preparant la presentació per als docents de l’Institut Verdaguer sobre el nostre projecte artístic que estem desenvolupant per mig del creador Ricardo Pérez-Hita .Aquesta contaminació és fruit d’un procés de recerca i treball que té per objectiu també fer intervencions d’art públic sobre l’edifici… s’ha treballat sobre el protocol de cures i espai en comú, i s’ha pensat com poder-lo donar cos i presència artística en l’institut com una forma de repensar les formes de cures, de relacions i d’espais en comú que construïm en els espais educatius i les seves implicacions en el sistema reglat d’ensenyament.

Sobretot mireu el material de vídeos i gràfic que documenta el procés. Aquí us deixem una petita mosta com testatge de la contaminació que es farà a tot el claustre el dia 23 de febrer ales 16,15h.

Des de Ricardo Pérez Hita EN RESiDÈNCiA al Verdaguer

ESPECTACLE AL MERCAT DE LES FLORS

El dia 28 de gener vam fer una sortida al Mercat de les Flors. Hi vam anar a veure un fragment d’un espectacle que anaven a estrenar aquell mateix cap de setmana. Quan vam arribar allà ens van ensenyar la sala on, en un futur, representarem els coneixements i moviments que hem anat adquirint durant aquest projecte anomenat ‘En Residència’. Un projecte interessant, ja que podem aprendre altres formes d’expressar-nos que no siguin verbalment.

Un cop vam acabar vam baixar a la sala principal, que és molt gran, allà va començar el fragment d’un espectacle que portava per títol “Rèquien nocturn” i estava dirigit pel prestigiós coreògraf Pere Faura. Nosaltres en vam veure només un fragment curt, ja que l’original durava més de dues hores. L’espectacle va començar amb una dona jove cantant òpera, i cada com s’afegien més artistes que van acabar caminant mentre cantaven, i després mentes sonava aquella cançó van representar les audició que hi van fer amb un vídeo d’aquestes de fons. En aquesta part feien diferents accions, es presentaven, caminaven de determinades maneres, etc. I després de tot això ens van ensenyar l’última part de l’obra, on s’escoltava la cançó d’òpera que estaven cantant però portada a un estil de ‘rock’ mentre els artistes feien moviments amb unes cadires i l’ambient semblava diferent només en canviar el color més blanc de les llums a un color més groguenc o ataronjat.

En general l’opinió dels que vam veure l’obra va ser que era una mica estranya, però segurament va ser perquè no la vam veure completa. També ens van cridar l’atenció la diferència d’edats dels participants, ja que hi havia nois i noies joves i altres més grans. El que va agradar bastant en general va ser la part del final, però també hi va haver gent a la qual li va agradar com cantaven o les presentacions que van fer. Ens va semblar una obra interessant, encara que pot ser que no hàgim pogut entendre-la del tot bé.

Des de Silvia Sant EN RESiDÈNCiA al Montjuïc

Passeig per Miramar- 9 de febrer

Al dia següent de la “sessió de contaminació” per relaxar-nos dels nervis que havíem passat vam anar a fer un passeig per Miramar.

“La excursión fue relajante, divertida, espléndida, tranquila, variada, agradable. Me gustó mucho conocer el instrumento que trajo Juliane: la kalimba.”

” La salida fue muy relajada: aire frío, cielo azul. En Miramar quise estar sola, escuchar música. Es muy relajante hacer cosas sola.”

” Me ha gustado la actividad que hicimos en Montjuic. Teníamos que activar el oído, el gusto, el tacto, la vista y el olfato.”

Des de Juliane Heinemann EN RESiDÈNCiA al Milà i Fontanals