Presentació ‘Allò que sentim’

Bon dia, bona tarda,

Som el grup de 2n d’ESO que aquest any a realitzat l’optativa creadors en residència.

Un programa de l’ICUB, l’institut de cultura de Barcelona, que introdueix el món contemporani als instituts de Barcelona.

Aquest any hem treballat el so amb l’Eulàlia Garcia Valls, la nostra artista resident amb la mediació de A bau a qu.

Avui inaugurem la nostra peça final titulada «allò que sentim», una experiència sonora que reflexa el nostre dia a dia a l’institut.

Una fluctuació, com un bucle, des de la tranquil·litat fins a l’estrès que podem arribar a viure.

En aquest quotidià hem trobat un lloc de desconnexió i d’alliberament, un espai no vigilat, un espai sense normes.

Durant diverses setmanes, hem estat gravant sons que mostraven la realitat i identitat del nostre centre educatiu, les hem escoltat una i una altra vegada fins seleccionar aquelles que mostraven la nostra manera de viure’l. Amb aquest itinerari hem aconseguit portar el nostre entorn sonor de Roquetes a una sala d’art al centre de Barcelona.

Esperem que, en aquesta immersió, sentiu allò que nosaltres sentim.

Dissenyem l’espai…

Ja tenim els plànols de la Sala! Podem anar dissenyant el que serà el nostre espai, el nostre recorregut sonor. Ah! I ja tenim títol! En la publicació anterior us donàvem una pista, la vau veure?

“allò que sentim”

Exacte! Us ho vam remarcar amb negreta la setmana passada! Tornem al que us explicàvem… Hem estat amb els plànols de la sala, ubicant els altaveus els sons que sonaran per aquests, l’itinerari que recorrerà la sala…

El que passa, és que s’aproxima el final de curs i, amb això, el tancament dels processos artístics i no només tenim el nostre! Els nostres companys i companyes de 2n han realitzat un espectacle de circ, que han estat preparant des del setembre i els hem anat a veure! Però al tornar… L’Eulalia i l’Adrià ens havien deixat una sorpresa!

Preparem l’exposició…

Es va apropant el dia de l’exposició i… poc a poc, hem d’anar detallant com serà l’espai en el que comuniquem tot allò que treballem a l’aula, tot allò que sentim al nostre institut escola…

És per això, que avui en ha acompanyat l’Adrià Martí Comas, el que serà el nostre tècnic de so (i és que som tots i totes unes professionals!). Ens ajudarà amb els detalls més tècnics i les possibilitats que tenim amb els altaveus i la sala…

La Galeria d’Art Àngels Barcelona (per si no ho sabieu)

No us volem avançar gaire per a que no us perdeu la visita a la nostra exposició però si que us podem avançar que… serà un altre itinerari sonor (us recorda a la contaminació, eh?). Aquesta vegada, un itinerari sonor que tenim molt i molt recorregut…

Gravadores audioMoth

L’Eulalia, avui, ens ha presentat a unes col·legues que ens acompanyaran fins a l’exposició de la nostra peça sonora. Són les gravadores audioMoth, una eina senzilla que permet gravar una amplia espectre de sons.

Les hem estat manipulant, investigant i fent proves per veure el seu ús. A partir d’ara, si no us escribim molt, és perque ens estem dedicant a gravar tots els sons que necessitarem per la nostra peça… Ah! No us ho hem dit! Ja hem començat a pensar què serà!!!

Ah! No us ho hem dit! Ja hem començat a pensar què serà!!! Us deixem una pista…

Visita a Hagnar, espai de creació de l’Eulàlia.

Avui hem visitat l’espai de creació de l’Eulàlia. Hangar. Ha estat increíble poder veure on treballa un artista i com de diferent és a un despatx “convencional”!

A més, hem estat amb un company d’Hangar de la nostra artista, Arnau Sala Saez. Ens ha ensenyat a jugar amb el so i l’edició d’aquest mateix a través de les seves ones. Hem vist com aquestes ones podien formar un dibuix i que, per tant, el so es podia “dibuixar”. Hem acabat el dia fent-ho nosaltres mateixos!

Us recorda a alguna sessió anterior tot aixó del dibuix?

“Break” Part II

L’Eulalia ens ha portat diferents sons per poder il·lustrar-los a través d’unes cartolines blanques i diversos materials: ceres, rotuladors, colors… haviem de dibuixar allò que escoltavem, allò que sentiem.

A més, després, ho hem fet interactuan entre nosaltres en una làmina moooooolt gran i amb carbonet. Hem pogut tacar-nos i entrar en “conflicte” amb el dibuix de les persones que teniem al costat, tot establint un diàleg fora de les nostres vivències.

Finalment, les hem explicat als nostres companys i companyes i les hem penjat a l’aula de creadors. Poc a poc, aquesta aula s’està convertint el nostre espai creatiu.

“break”

Després de la gran feinada que ens va suposar la contaminació, avui hem decidit fer un “break” i anar a passejar pel nostre entorn i gaudir de les reflexions de la sessió a l’aire lliure.

Sessió de Contaminació a l’IE Antaviana

Arriba el gran dia, hem estat moltes hores preparant la contaminació d’EN RESIDÈNCIA i, a la fi, ens preparem per engegar-ho. A les 9h ens comencem a preparar, muntem les parades, connectem chromebooks i altaveus, realitzem proves de so, col·loquem les notes adhesives, els gels hidroalcohòlics, els cartells, i les ganes per començar aquest recorregut sonor!

Finalment, el recorregut sonor el recorreran tot l’alumnat d’ESO, en grups bombolla, durant tot el matí per, finalment, convidar a tot l’equip educatiu a les 13h. A més, els hi hem preparat el següent plànol per a que puguin seguir, sense pèrdua, aquest itinerari sonor.

Així doncs, queda pendent gaudir-ne del dia.

Us deixem un vídeo que ho recull per a que en pugueu fer un “tastet” i algunes de les reflexions que n’hem tret.

“El primer lloc on em vaig expressar fent un treball amb quasi tots els docents”

Karol Jarquin

Pensar en la nostra creació era difícil sense tenir una idea. Ara que ho tenim més clar és increïble saber-ho. Expandim la nostra creació!

Pau Gómez

“Residència és la nostra contaminació, contaminació sonora que ens identifica a tots”

Mario Figueroa

“El moment just on vaig aprendre a no tenir un guió exacte i saber improvisar amb confiança en mi mateixa”

Irene Marchan

“El dia que vaig afrontar la meva vergonya”

Cristian Ojeda

“Milers de sons i entre ells, el silenci. S’escolta? Se sent? La cara de desconnexió dels que comprenien el silenci va ser pau pel meu treball”

Raven Abedoja

“Saber que som suficientment autònoms com per crear un recorregut sols”

Sara Fernández

“El dia que em vaig treure la vergonya”

Rocío García

“Va ser una experiència emocionant i alegre”

Fanny Cruz

“Com expandir el nostre projecte”

Víctor Calderón

“Artistes som tots si volem, podem!”

Ainhoa García

“Em vaig enfrontar a parlar en públic”

Mariam El Blout

“És un orgull veure el teu alumnat preparar alguna cosa amb tanta il·lusió i implicació. És apassionant veure que l’art entra a l’aula i la inunda de cultura, passió i creativitat”

Jorge Carrasco (docent de la matèria)

La presentació va ser vibrant! Totes les alumnes en marxa, una organització increíble i molta concentració!’ Totes les estacions interessantíssimes i un itinerari ‘in crescendo’, acumulant i fent créixer els itineraris en els convidats. Preguntes que ens van atravessar a totes sobre el silenci i el què significa. ‘Mai abans ningú ens havia preguntat pel silenci’ comentava una alumna, ‘Hem triat sons que sempre sentim però mai escoltem, esmentava una altra i per finalitzar ‘En hem adonat que per aprendre no necessitem estar dins d’una aluma i tenir una pissarra’. Paraules i reflexions que són un regal! Felicitats’

Agnès Sebastià (mediadora de A bao a Qu)

Enfilem l’agulla de la Contaminació

Avui hem rebut la visita de l’Agnés, mediadora de A bau a Qu. Ha vingut a fer-nos un cop de mà per poder acabar d’enfilar l’agulla a la sessió de contaminació que realitzarem al nostre institut escola.

Ja tenim tot l’itinerari sonor que exposarem, el número de parades, els càrrecs que tindrem, la senyalització que haurem de preparar… només queda posar-ho en marxa! Ens haurem de posar les piles i treballar de valent!