28/09/2016  S’Aixeca el teló al Barri Besòs

Avui és dimecres 28 de setembre i sento una mena de excitació controlada. La Sala Beckett comença la Residència en el nostre institut i arriba un creador que estarà amb nosaltres un curs escolar… bé això és el que jo creia… però… No.

No serà un creador, ni dos, ni tres… serà una companyia sencera… La Calòrica, formada per 8 integrants!

Què faran? Cap a on ens portaran? Sortirà bé? I els alumnes, els agradarà?… Preguntes i més preguntes. Prefereixo no pensar-hi i tirar pel dret. Respiro profundament i em dirigeixo a rebre’ls.

Hola, em dic Jordi, Hola Jordi, nosaltres som l’Isra, l’Albert i el Xavi…benvinguts…Anem?

Pugem a la classe, semblen simpàtics, cauran bé. Hem congeniat en a penes uns minuts. Em fan sentir bé, com si fos un més de la companyia.

Catorze estudiants de 2on d’ESO els esperen plens d’il·lusions, curiositat i ganes d’aprendre. La Eli i la Marina, alumnes de 1er de Batxillerat de Literatura Universal faran el seguiment de la sessió.

img_0599

Comencen les presentacions per trencar un gel… inexistent! perquè  l’empatia és mútua i total.

Els nois de La Calòrica comencen a explicar que és el teatre, davant d’un auditori de futurs, mossos d’esquadra, traductors, actrius, militars, metges forenses, foto-periodistes i alguna professió més que oblido però que constitueixen el somni professional d’aquest joves estudiants de teatre.

Som-hi, escalfem motors… Què és el teatre? Pregunta l’Isra… Accions, personatges, un escriptor, un escenari…respostes sense parar…

I… Què és el més important dins el món del teatre? Pregunta el Xavi… moltes respostes: el text, l’autor… i aquí els de la Calòrica, treuen a uns dels mestres… Peter Brook, “Doneu me un escenari buit…un actor que faci una acció i algú que la miri…ja tenim teatre”.

img_0591

Quina gran veritat! els estudiants queden sorpresos i a partir d’aquí comença un debat sobre la frase. Carai! penso, aquests nois i noies de 2on són molt espavilats, m’agraden, m’ho passaré bé amb ells…

Sessió de vídeo, La Calòrica en estat pur, els nois veuen fragments d’algun del seus espectacles, Bluf, L’Edito Bulgaro, Ekstraordinarnny.

img_0585

Entra la Conxita, la meva companya en el projecte…comença el moments de fer activitats de socialització, en fi, parlant clar, de fer grup… els balls, el moviment lliure per la sala, les parelles que han de treballar l’un per l’altre… i per fi els deures finals per la setmana vinent… Pensar una frase i col·locar-la dins un petit diàleg i destacar un personatge que cadascun dels alumnes consideri que té o ha tingut èxit a la vida i diguin el per què…

Apa nois, fins la setmana vinent… M’acomiado dels nois de La Calòrica i començo a baixar les escales, capficat en les meves coses, com sempre… i penso…Faran els deures?

 

Jordi Sánchez. Professor a l’Institut BARRI BESÒS. Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *