26/10/2016 BENVINGUTS A LA SALA BECKETT! 3ª Part

Continuem la visita. Ara toca veure les aules on els aspirants a dramaturgs, directors, actors, aprenen els secrets del món del teatre.

Les aules on Sanchis Sinisterra, Pau Miró, Pere Riera, Gloria Balañà, Esteve Soler, Alberto Conejero i altres imparteixen classes durant el curs escolar i a l’Obrador d’Estiu…

img_0677

D’allà ens dirigim a l’interior de la maquinaria teatral… Què s’amaga darrera l’escenari?… llums, cordes, mobles, cadires i foscor.

img_0680

img_0681

El creuem en penombra,  baixem per unes escales que semblen conduir-nos a l’ínfer… però no, de sobte entrem als camerinos! Llums i colors…Uau, són com els de les pel·lícules!

img_0682

Miralls envoltats de bombetes i llum, molta llum!… “Per què?” Pregunta en Victor… Dons per maquillar-se perfectament i per acostumar els ulls als focus.

I de repent entrem en el món del fetitxisme dels actors, aquell que necessita una poma abans de cada funció, aquella que té la foto dels fills davant seu, mentre dura l’obra, o aquella actriu que funcionava amb perfums per crear el seus personatges i cada personatge que interpretava l’associava amb un determinat perfum…Genial! Quin olfacte!

img_0684

img_0685

Arriba el moment esperat,  travessem un altre camerino, aquest està habitat de debò… sabates, abrics, una bici… te vida…

img_0686

…i està viu perquè pertany a la sala d’assaig on l’Oriol Broggi està preparant l’obra que inaugurarà la Beckett al Poblenou: La desaparició de Wendy de Josep Mª Benet i Jornet el 9 de novembre…

No us la perdeu! (Per cert una abraçada molt forta Pepitu!).

Ens colem a la Sala d’assaig… l’atmosfera és màgica, estem assistint a un assaig de debò!. Els estudiants estan molt concentrats en el que veuen. Silenci sepulcral. Passem desapercebuts.

img_0694

La meva mirada es concentra en l’escenari i Què veig?

img_0693

Oh, sorpresa, la imatge d’en Beckett em mira fixament estirat per terra, per fi l’he trobat! La seva mirada m’incomoda, em fa sentir petit…devant d’un gegant de l’escena com ell… Que farà tombat? Utilitzar un punt de vista diferent? Enfí…

Música en directe, els actors que van i venen. Practiquen l’escena. L’Oriol s’ho mira, controla, de repent intervé, reinterpreta un fragment, orienta en el to.

img_0690

És mesurat, auster en les ordres, clar i directe…és molt i molt bo…Quin privilegi poder estar aquí.

img_0695

Pausa. Aprofitem per sortir i l’Oriol es dirigeix als nois i noies de manera afectuosa i afable.

Gràcies Oriol per permetre que veiéssim quelcom que pocs tenen la possibilitat de veure. Les grans persones del teatre són aquelles que fan bé la seva feina dins i fóra de l’escenari i tu n’ets un!

Sortim fóra i al Hall fem una posta en comú de tot el que hem vist, sentit i experimentat avui. Moltes emocions i tot un món d’il·lusions.

img_0697

img_0698

L’Isra els posa feina per la setmana vinent, hauran de portar una peça de roba de casa seva i hauran d’actuar, però això ja serà al nostre teatre, al Barri Besòs.

img_0659

beckp44

Tornem cap a l’Institut caminant, la jornada escolar s’acaba i de repent els dic: “Algun dia podreu dir als vostres nets que veu estar al assaig de la primera obra que es va representar a la Beckett del Poblenou…” Comença a plovisquejar.

Jordi Sánchez, professor a l’INSTITUT BARRI BESÒS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *