Visita guiada

Obertura

El conductor

Sergi:

Hola, bon dia a tothom,

Jo sóc el Sergi Martínez, estudio 4t d’ESO a l’Institut Jaume Balmes, i avui seré el vostre orientador dins l’activitat. Començaré explicant-vos el projecte “En Residència”, per la qual cosa esteu presents avui aquí…

En Residència és un projecte amb l’objectiu final d’aconseguir un resultat, al final del curs, que uneixi les nostres pors generals, les quals hem estat treballant aquest primer trimestre. 

Entre tots construirem un resultat final què, d’alguna manera, uneixi les nostres pors i les representi totes plegades, ja veurem com…

A l’activitat d’avui, trobareu 6 taules, amb un grup d’alumnes a cadascuna, que us explicaran un aspecte en concret del nostre projecte. A una taula, perquè us feu una idea, us explicaran les sortides, i a una altre, les llibretes, i etc… Així funcionarà l’activitat:

Tindreu 5 minuts per taula. Cada 5 minuts, faré un senyal que voldrà dir que heu de canviar de taula. A continuació faré 6 grups amb vosaltres, i us donaré un paper de color a cada grup. 

Cada color correspon a una taula diferent. Com ja he dit, quan escolteu el senyal haureu de canviar de taula, en el sentit de les agulles del rellotge. En cas de dubte, podeu preguntar als alumnes de la taula en la que esteu, i, també a mi, que estaré rondant per la sala.

Ara sí, endavant, benvinguts, i espero que us agradi!!!

Taula 1

Nora, Ari, Matilde, Jean Carlo i Cloe:

Hola, nosaltres us presentarem la importància de l’ús de referents i de l’arribada del Pere Llobera, el nostre artista. 

El primer dia va ser una mica diferent, nosaltres esperàvem una classe normal com les que havíem fet anteriorment, però de sobte veiem que hi ha un nou integrant a la nostra classe, el Pere Llobera, ens van explicar la raó per la qual estava aquí, per ensenyar-nos què és el procés artístic i com dur-lo a terme. Es va presentar com a artista visual i ens va explicar una mica que és el que havia fet durant la seva trajectòria per arribar a ser el que era ara, ens va animar amb el nostre procés i sobretot es va aproximar molt a nosaltres per a conèixer-nos millor i, per tant, poder treballar de la manera més eficient.

El segon dia que va venir el Pere, quan vam entrar a classe vam veure que les cadires estaven posades en forma de mitja lluna mirant cap a la pantalla i resulta que ens tenia preparada una classe una mica diferent. Tenia una presentació preparada amb algunes fotografies i vídeos dels quals ell ens deia el nom de l’artista, les havíem d’observar i dir el que crèiem que volien transmetre. Després ho posàvem en comú i ell ens deia el missatge real.

Ens va explicar el que era un referent i per què era important tenir-ne. Nosaltres creiem que és important tenir referents ja que pots “acudir” a ells quan necessites inspiració o per comparar el que estàs fent amb alguna obra seva per mirar si el missatge que estàs intentant transmetre, s’està transmetent o no.

Els referents ens ajuden a saber que hi ha diferents tipus d’art i l’art no només és la pintura o el dibuix com ho coneixem, també és una forma d’expressió i reivindicació que ens ajuda a conèixer diferents realitats, com per exemple el Guernika de Picasso de 1937 que representa la societat espanyola durant la guerra civil.

Els referents també han estat utilitzats al llarg de tota la història i són un component clau per a la creació de nou art. Volem reivindicar que l’ús de referents no significa copiar, sinó produir projectes més precisos o millorats amb l’ajuda d’altres que s’han fet anteriorment. Com és el cas del moviment renaixentista, que bàsicament es basa en la imitació de les principals bases gregues i millorar-les. 

Aquestes són els referents que hem escollit que més ens van impactar.

Taula 2

Júlia B, Sança y Júlia A: 

Nosotros explicamos el dibujo como estrategia.

El Pere utilizó el dibujo para ganarse nuestra confianza y sobre eso, para lograr conocernos por un medio que todos compartimos. Durante los días que utilizamos el carboncillo y la mina el Pere se acercaba a cada uno de nosotros y nos explicaba y aconsejaba. Por ejemplo, en nuestros casos, a Júlia A. le habló de las proporciones y luego del uso de las luces para definirlo, a Júlia B también le aconsejó que no tuviera miedo a manchar y a encuadrar. 

Ese día llegamos al aula y nos encontramos con una mesa en medio y todas las mesas alrededor en círculo, nos pidieron que nos sentásemos en donde viéramos la figura que queríamos y de dónde queríamos verla. Debíamos fijarnos en un objeto de los que estaban en la mesa central y reproducirlo en carboncillo o en mina como el primer día. Tuvimos dos sesiones para acabar este dibujo, pero luego volvimos a intentarlo, esta vez con otros objetos y luces, incluyendo como soporte el atril. 

Así usando algo que era muy nuestro, algo personal como la manera en la que te expresas mediante el arte para lograr conocernos. 

(En el día de la presentación, les contamos y expresamos todo esto a cada profe para luego invitarlos a probar la técnica: el carbón. La gran mayoría de profesores quisieron intentarlo, algunos con una botella de referencia y otros inventando.)

Taula 4

Rihanna, Mora i Luhana:

Bona Tarda a tothom! Avui us explicarem una activitat molt especial que hem fet a la classe de plàstica i que ens acompanyarà durant tot el curs.

L’ Eva, el Pere, la Mariana i el David ens van donar unes llibretes senzilles, totes iguals, i ens van proposar un repte: personalitzar-les per convertir-les en alguna cosa única i creativa. Aquestes llibretes les utilitzarem per recopilar tot el treball que fem durant el curs, així que havien de reflectir una mica la nostra personalitat i estil.

El primer pas va ser pensar en com volíem decorar-les. Podíem utilitzar diferents tècniques com dibuixos, pintura, collage, enganxar materials o qualsevol altra idea creativa. Va ser un moment molt divertit, on vam poder experimentar amb colors, textures i idees pròpies.

Quan vam acabar, ens vam adonar que cada llibreta era completament diferent i que explicava una història única. Ara, aquestes llibretes no només seran un recull de tot el treball que fem durant el curs, sinó també una mostra de la nostra creativitat i del procés artístic que hem seguit.

Estem molt agraïts a la Eva, al Pere, al David y la Mariana per aquesta idea tan original. Espero que us agradi veure els resultats que volem que veieu, com hem gaudit creant-los. Gràcies!

Taula 5

Isona, Ailin i Eva

Les sortides al MNAC I al taller del Pere.

Bona tarda a tothom!

Avui us explicarem les sortides que vam fer primer vam anar al MNAC al museu de Catalunya, Va ser una excursió molt divertida i vam aprendre com pintaven en aquella època i per fer-ho va venir una guia que ens va separar per diferents grups i vam fer 3 activitats.

La primera va ser observar els quadres i dir el que pensàvem.

A la segona activitat ens van donar unes làmines de plàstic amb figures dins. Va consistir en posar aquestes làmines les unes a sobre d’altres i així formar els personatges de la pintura que teníem darrere. 

La tercera que vam fer va ser observar unes obres i dir si tenien algun dels conceptes que teníem apuntats en una pissarra, si ho endevinaves ens donaven  més monedes.

Per finalitzar vam haver d’apostar les monedes que volguéssim en un dels conceptes que representen un quadre, si h endevinàvem ens donaven el doble de monedes apostades, i si no ens les treien.

Aquesta va ser l’excursió, va ser molt interessant, i una forma divertida de conèixer el museu.

Posteriorment, el 5 de desembre vam anar al taller del Pere, on vam descobrir que el compartia amb més companys seus. També ens va ensenyar com era el seu taller i com pintaven, també el Pere ens va explicar com es la vida del pintor com un any guanyes una fortuna i l’altre tenia sis euros a la conta 

Va ser un privilegi poder observar el lloc de treball d’un artista, i ens va agradar molt!!

Taula 6

Carlos, Noah i Darwin

Hola, us parlarem en català perquè ho hem assajat així. 

Us parlarem d’un fotògraf que va vindre el 30 de gener a la classe per fer una sessió de fotos.

Aquest es diu Marc Vidal i treballa al MNAC. Ell es dedica a fotografiar obres d’art del MNAC inacabades per capturar precisament aquest procés de creació .

La setmana passada, 30 de gener, vam començar a fer els projectes personal de cadascú llavors el Marc Vidal va vindre a fer una sessió de fotos amb una càmera Reflex Analògica en blanc i negre aquell dia va ser un dia caòtic y especial per nosaltres. Per això va vindre el Marc, per rememorar amb les fotos. 

La tercera hora

Estratègia/activitat/acció a duta a terme durant la tercera hora que activi els teus coneixements/habilitats en relació amb els de l+s creador+s i l+s mediador+s per contribuir al procés d’ensenyament-aprenentatge

Què?

De manera recurrent, durant la 3a hora, documentem, de manera individual, el procés artístic que estem duent a terme. Fem servir una pàgina SITE, editada de manera individual

  • Per a què?

Fixar aprenentatges derivats de la sessió amb l’artista.

  • Qui?

L’alumnat i jo

  • Com?

Cada alumne té el seu propi espai. Poden entrar a les pàgines dels seus companys i conèixer els altres relats.

Es fa èmfasi en què recullin els processos en mode de diari i que també recullin referents i vocabulari.

Criteris d’avaluació

Els criteris bàsics amb què haurem d’avaluar l’acció proposada són:

• Foment de la cooperació entre el rol docent i l’artístic/creatiu.

• Aprofundiment i consolidació dels aprenentatges de l’alumnat.

• Contribució a la reflexió conjunta de tots els implicats en el procés creatiu i d’ensenyament-aprenentatge.

Afegeix altres criteris d’avaluació que calgui tenir en compte en relació amb l’estratègia proposada:

Què aporto com a docent:

  • Coneixement del centre i de la seva “ecologia”
  • Gestió de l’aula
  • Aterrament d’idees i propostes dels agents externs, per millor comprensió de l’alumnat
  • Experiència en avaluació/per avaluar el procés

Què aporten l+(s) creador+(s) implicat+(s)

  • Figura catalitzadora de processos
  • Sabers específics
  • Mirada fresca i propostes externes al món educatiu. Trencament de rutines, sorpresa
  • Connexions

Què aporten l+(s) mediador+(s) implicat+(s)

  • Acompanyament tècnic i logístic
  • Pont entre l’aula i l’artista
  • Relació amb l’organització i altres centres
  • Aterrament de propostes

El taller del Pere

El dijous 5 de desembre vam fer una excursió al taller del Pere a l’Hospitalet, i ens va explicar com treballa i com ha fet les seves obres. També hi havia companys seus i vam tenir el plaer de conèixer les seves obres també. (Nora)

No sabíem que esperar però estàvem molt emocionats de veure el lloc de treball d’un artista de veritat. (Matilde)

Vam veure la part on treballava ell i ens va parlar una mica sobre com s’organitzaven entre els 3, com s’organitzava el seu espai, ens va explicar el que està fent ara, ena va parlar del seu ofici com quantes peces havia de fer més o menys per subsistir i també ens va dir que estava treballant amb 30 a la vegada, que depenent del dia que tingués es posava amb una o altre.

A part ens va ensenyar la peça que portarà a ARCO (fira d’art contemporani a Madrid) i ens va explicar que a l’hora de fer-la es va inspirar, al principi no voluntàriament, en un amic seu.

M’ha interessat molt la història del seu amic. Ens va dir que aquest amic el va convidar un dia a que veiés les seves peces recents ja que no li acabaven de fer el pes i li va explicar que no estava en un molt bon moment. En Pere es va adonar de que totes les peces eren “simples”, totes tenien formes geomètriques. Llavors li va comentar això i li va suggerir que potser eren així perquè el seu cap volia anar per alguna cosa simple i no embolicar-se més.

Penso que és una cosa que fem nosaltres quan no estem en un bon moment, encara en coses petites volem anar pel simple, no ens volem complicar més del que ja està la nostra situació mental.

He après que a vegades les nostres emocions es poden reflexar en les nostres pintures, dibuixos… indirectament, que no fa falta que si estem tristos dibuixem una persona trista, que veient el dibuix es poden extreure moltes coses que no tinguin relació directa i podem trobar-li més d’un sentit.

Ho puc relacionar amb quan estic passant una etapa no molt bona i ara m’he donat compte que és veritat que vaig per les coses fàcils, tant en estudis com en l’esport. (Ariadna)

Personalment em va agradar molt, és un espai amb ple de creativitat i colors. Es un espai per a mi bastant desordenat però així és com treballen els pintors. (Sança)

M’ha agradat molt poder veure l’espai d’un veritable artista, entendre una mica com es treballa. Veure el que per nosaltres és desordre però per ell és un ordre específic m’ha semblat interessant i m’he sentit molt contenta de poder veure-ho. (Matilde)

Aquest dia ha estat el millor des del meu punt de vista. Vam començar per agafar el metro fins a l’Hospitalet, on rere caminar uns deu minuts vam arribar al taller del Pere, que estava situat en un edifici que es podria considerar antic, però perfecte per a fer projectes artístics. Una vegada vam arribar vam veure el desordre de la sala, el Pere ens va especificar que no tots els tallers son així però degut al seu desorde el taller estava en aquestes condicions. Ens va ensenyar els seus projectes, com n’eren d’impressionants tant pel tamany com per la tècnica que utilitzava. Ens va explicar com era la seva estratègia d’artista i com s’organitza per guanyar-se la vida. També vam veure com estava distribuït un taller, el lloc on es guarden el quadres, el lloc on els pinta, les taules d’estudi…

M’ha interessat molt poder veure de primera mà com es treballa com artista, quins son els processos pels que passa, com els seus projectes estan molt associats a tot el que ell està passant …. També m’ha interessat molt veure com s’organitza un taller on més d’una persona hi participa. (Cloe)

I al final del dia li vam entregar un mural on vam posar totes les pors de cadascun. (Darwin)

La por, les pors

No hay arte sin conflicto

A l’arribar a classe ens vam trobar amb les cadires posades en cercle i cadascuna tenia una llibreta i a sobre estaven les nostres acreditacions del MNAC que ens havien donat el dijous anterior.

En Pere ens va introduir al nou projecte que ens havia preparat. Ens va explicar que aquest projecte va sobre la por, i ens va preguntar pors generals com de la política o del medi ambient. Després ens va explicar que el projecte en sí es tracta de canalitzar una por que escollim en un quadre, dibuix, fotografia, escultura… en el que nosaltres vulguem. (Ariadna)

A todos en orden nos preguntó sobre nuestros miedos personales, siento que realmente nadie comentó su mayor miedo. Nos dejó como tarea pensar en ello y en cómo lo representaremos. (Júlia A.)

Primer va parlar ell una mica de que es la por i que li fa por i després ens va preguntar a cada un. Havíem de dir alguna cosa que ens fes por però no feia falta que fos sentimental sinó per exemple la por al canvi climàtic, a que es perdi una llengua, una cultura, o por a que algun partit polític guanyi etc. (Sança)

Aquesta classe també vam parlar molt.

M’ha agradat molt la idea del projecte, la por pot ser molt interessant d’explorar i crec que és una bona temàtica. (Matilde)

M’ha agradat molt el concepte del projecte de tractar sobre les pors ja que crec que molta gent té molta vergonya de parlar sobre les seves pors i crec que expressar-les a través de l’art ja que, personalment, és una manera de canalitzar les emocions que utilitzo bastant i m’agrada molt.

He extret que per començar algun projecte artístic, una bona manera de pensar què fer és aprofundint en els teus sentiments i/o pensaments.

Ho puc relacionar amb experiències personals ja que és una manera que utilitzo des de que sóc petita per expressar i canalitzar les meves emocions. (Ariadna)

El que més m’ha interessat ha sigut sentir les pors dels altres i veure com aquestes coincidien, m’ha agradat tenir un espai de comunicació còmode perquè és un bon lloc on connectar i per tant un bon lloc on començar a produir art.

He extret que per començar a fer art de qualitat és important començar des de coses que ens produeixen algun sentiment o que ens remouen per dins.

Ho puc associar amb moments personals on abans de començar qualsevol projecte o cosa que em motiva reflexiono sobre el resultat que vull extreure. (Cloe)

He après que tothom té pors diferents, i que l’art no només ha de ser bellesa si no que és important que expressi alguna cosa a qui el mira. (Matilde)

La segona part de l’hora va ser per personalitzar la nostra llibreta d’enguany per en residència, va ser un procés que em va agradar molt, perquè així la nostra llibreta no nomes seria mes bonica sinó que també ens representaria. (Isona)

Amb trossos de revistes i pintures cadascú va poder personalitzar la seva llibreta a la seva manera. (Matilde)

Fue un proceso que disfruté mucho aunque no haya encontrado los recortes que tenía en mente. (Júlia A.)

El MNAC

La col·lecció de romànic i gòtic.

El 14 de novembre vam anar al museu nacional d’art de Catalunya, el MNAC. Va ser una sortida molt divertida i interessant, vam aprendre com pintaven en aquella época, per fer-ho va venir una guia i ens va separar per diferents grups i vam fer primer una activitat consistent en mirar una pintura i veure tots els els detalls, si ho feies bé et donava una “moneda” i les anaves guardant fins el final. En la segona prova havíem de posar què era cada cosa en una imatge i buscar-la després en les pintures que hi havia a la sala. En tercera havíem d’observar unes pintures i veure si tenien algun concepte dels que teníem a la pissarra. La final va ser que havíem d’apostar les monedes que volguéssim i pels conceptes que ens ensenyava si ho encertàvem ens donava el doble del que teníem i si no ens les treien. Així va ser l’excursió. Va ser molt interessant i no es va fer pesada. (Sança)

Vam fer unes activitats relacionades amb  l’art de l’època medieval , el gòtic i el romànic. Ens vam separar en 4 grups per fer les activitats que van  tractar  sobre interpretar, crear i trobar diferents pintures i murals de les esglésies de l’època. En cada activitat els grups que ho feien bé guanyaven monedes i les anaven sumant. Va ser una experiència nova i una forma divertida de conèixer el museu. (Nora i Isona)

.A l’art romànic utilitzaven molt els símbols i Déu era el centre de totes les pintures. A l’art gòtic, Déu no era el centre de tot però encara estava molt present i la religió en general.

Vam fer unes activitats per aprendre d’aquests dos tipus d’art.

Al final de les activitats ens van dir que tenien un regal per nosaltres i eren unes acreditacions per entrar al MNAC gratis i que aquestes ens les donaran el següent dijous.

No m’ha agradat molt les zones que hem vist perquè no m’agrada res relacionat amb les religions ja que sento que son una manera de controlar a les persones, de privar-les de la seva llibertat i també de la seva forma d’expressar-se.

He après el significat d’alguns símbols de l’època romànica i gòtica.

Quan vas a veure alguna exposició d’un museu crec que és interessant i pots aprendre coses noves sobre un art que no el tens present en el teu dia a dia. (Ariadna)

Vam anar a l’exposició permanent, la romànica i gòtica i ens vam fixar en les figures. En com representaven els símbols de poder i etc…

M’ha interessat molt poder comparar un art amb l’altre. Veure que tot i que siguem de segles molt diferents i molt allunyats, que les dues societats tenim necessitat de compartir mitjançant l’art el que pensem o les injustícies a les que estem exposades. Ha sigut una  experiència molt tranquil·la que m’ha permès ser immersiva en l’art. Les activitats no m’han agradat tant però, ja que no em deixaven contemplar amb tranquil·litat les obres d’art i em feien anar a un ritme més accelerat.

He après que l’art gòtic és molt més expressiu, i he après a diferenciar la simbologia. (Cloe)

Lo pasamos muy bien y aprendimos mucho.

Al final de la excursión nos regalaron unas entradas para entrar al museo cuando queramos. (Darwin)

El negre

Carbonets, pell i vellut

El Pere nos enseñó la técnica de dibujar con carbón. Colocaron figuras y un animal disecado para que los tengamos como referencia para el dibujo. 

 En mi caso dibujé un maniquí de “terciopelo” negro, por lo que debía aprender a usar el negro sobre negro para las sombras y los volúmenes. Lo que no me terminó de gustar aunque haya disfrutado ensuciarme las manos, debo seguir aprendiendo a trabajar con el negro.  

Me gusta mucho el blanco y negro y jugar con las tonalidades entre ellos. (Júlia A.)

Jo vaig escollir l’escultura d’una noia a la que en Pere va posar la seva jaqueta de cuir a sobre ja que anàvem a dibuixar amb carbonets i la gràcia és que la figura sigui fosca.

M’ha agradat molt dibuixar amb carbonet, ho havia fet una vegada però no vaig utilitzar-lo tant i questa vegada que vaig rebre indicacions, m’ha anat molt millor i ho he gaudit més. Trobo que és una tècnica en la que pots experimentar molt amb les ombres i textures i m’agrada molt poder “embrutar” i sento que em dóna més llibertat a l’hora de dibuixar comparat amb altres tècniques. He descobert que aquesta tècnica m’agrada molt i la gaudeixo.

He après a com utilitzar el carbonet correctament, a com fer profunditats i que amb el carbonet és molt millor apretar fort i que si t’equivoques pots esborrar-ho amb un cop de drap. També he après a treure’n profit i una tècnica nova que m’agrada molt. (Nora)

jo vaig dibuixar una jaqueta de cuir negra molt fosca posada a sobre d’una de les escultures molt blanca.

Una de les coses que més m’ha agradat d’aquesta experipència ha sigut la llibertat amb la que hem pogut treballar, com hem après de manera independent. També ha sigut una de les classes que més m’ha agradat ja que el que més m’agrada és dibuixar i pintar i encara més amb carbonet ja que això implica tenir molta conciencia de les ombres i les llums.

He extret que no és el mateix dibuixar en horitzontal que en vertical, és més difícil. També he après a com aprofundir més els negres (amb laca) i tenir una millor escala de grisos. (Cloe)

Conèixer artistes i fer-los ressonar

Després d’introduir el treball de taller, molt centrat en el dibuix del natural “old style”, el Pere va preparar una classe “teòrica” on va presentar possibles referents per les obres que proposaven formes artístiques totalment diferents i que trencaven amb la mirada complaent del dibuix figuratiu, i que provocaven reaccions. Els nois i noies van aterrar de ple en l’art contemporani.

El treball a l’aula també va generar un diàleg molt interessant a nivell inter-generacional. El millor exemple, el de Keith Haring i l’impacte de la SIDA a finals dels -80 i principis dels -90

Aquest dia va ser molt interessant perquè vam estar comentant unes fotos que el Pere havia portat ja preparades a la classe  i vam estar com interpretant el que pensàvem que expressava la foto i després ens deia quina era la idea principal que tenia l’autor (Evelyn)

Pere vino con varias imágenes de distintos artistas como: Wolfgang Tillmans, Keith Haring, Marina Abramovic, Chris Burden. etc. Nos habló de sus intereses y las opiniones que tiene de algunas de sus obras, también nos preguntó lo que nosotros opinamos y lo que pensamos de esas obras. Conocimos una parte distinta y nueva de Pere, logra que pueda ver la pintura, fotografía y esculturas de otras maneras, nos enseña a interpretarlas y sentirlas de una manera que puede que no sea la habitual entre nosotros. (Júlia)

Ens va parlar del Keith Haring (Grafiter), també d’una pintura feta amb excrement d’elefant de Chris Ofili, va haver-hi molta polèmica. Marc Quinn es va fer un retrat amb la seva pròpia sang, se la treia i la congelava. Francis Alys va posar a una guineu dintre d’un museu i la va gravar. (Sança)

M’ha agradat que nosaltres també podem donar la nostra opinió. La classe no es basa en el Pere parlant i tots els altres només escoltant, si no que tenim l’oportunitat de dir el que pensem i de fer preguntes sempre que vulguem. (Matilde)

El taller. Dibuixos del natural amb llapis tous.

Hem dedicat diversos dies al treball pràctic, fent dibuixos d’observació del natural, aprofitant que a l’institut hi ha una col·lecció de guixos que reprodueixen escultures antigues i també objectes ceràmics, ampolles i altres elements decoratius. 

Ha esdevingut un taller, on el Pere ha anat passant per les taules i compartint el seu coneixement tècnic amb l’alumnat. El fet d’enfrontar-se a reptes als que no estan habituats (dibuixos en un format gran en l’àmbit escolar, proposta de dibuix figuratiu per interpretar el que veuen fent servir el clarobscur), juntament amb l’ús de material específic semi-professional (paper, diferents tipus de llapis, mines de grafit, difuminos…), lluny d’espantar-los, els ha encoratjat. Les indicacions del Pere els han acompanyat, els han ajudat a entendre com fer servir els materials a nivell tècnic i els han portat a millorar els resultats dels seus dibuixos molt per sobre del que ells i elles esperaven. 

Però, per sobre de tot, aquest treball ha servit per generar vincle entre l’alumnat i l’artista i un clima de confiança i respecte.

Quan vam entrar a classe hi havia diferents objectes com una ampolla, el tors d’una dona, el rostre d’un senyor… aquests estaven a sobre d’una taula i cadires. Ens van repartir un llapis tou a cadascú i vam haver d’escollir un per dibuixar-lo i els vam haver de dibuixar des de la perspectiva des d’on els veiem cadascú. Com els llapis eren tipus tous i la majoria no els havíem utilitzat mai, en Pere ens va ensenyar a com fer ombres amb aquests llapis. 

Em va agradar dibuixar amb un tipus de llapis que no havia utilitzat mai i així experimentar amb material nou.

Vaig aprendre a començar a fer ombres i m’he adonat que m’agrada bastant. (Ariadna)

En Pere ens va ensenyar com dibuixar fent ombres amb llapis. Vam dibuixar l’objecte que volíem en un full gran, les ombres les fèiem amb el difumino o amb els dits.  (Sança)

A la següent hora vam començar fent uns dibuixos en perspectiva que eren d’uns elements de l’aula que el Pere va posar és certs llocs i havíem d’escollir què dibuixar i des d’on ho podíem fer. (Evelyn)

Com havíem dit el dia anterior vam seguir amb els nostres dibuixos. Molts utilitzant un difumino i altres només el dit per millorar els detalls de cada peça. Finalment vam exposar tots els dibuixos dient de quin era cada un i intentant fer comentaris constructius sobre tots. (Matilde)

Primer ens va fer enquadrar el nostre objecte per a que l’objecte ocupés tot l’espai possible i no quedés descentrat, després vam haver de començar a repassar la figura que anàvem a dibuixar, després mitjançant línies, tant fines com gruixudes vam definir les parts de foscor i d’ombra.  La majoria de projectes no van quedar finalitzats, per tant els acabaríem el següent dia.

Aquesta experiència va ser de les meves preferides, ja que em vaig sentir a una classe de la carrera de belles arts, va ser una experiència més professional i em va agradar la llibertat que teníem de fer qualsevol projecte amb el material que teniem mentre el Pere passava a donar-nos consells o ajudes per una millor realització del treball.

He après coses més tècniques, com que per exemple si volem dibuixar una cosa de manera més realista s’ha de començar per enquadrar l´objecte triat, o que per aconseguir profunditat es pot pintar el fons d’un color fosc etc…

Ho puc associar amb les classes de dibuix que solen aparèixer en películas o en universitats on es dibuixen fins i tot models en carn i ossos. (Cloe)

M’ha sorprès veure totes les escultures que tenim al Balmes i que hem pogut utilitzar i m’ha agradat molt. (Matilde)

He après que a l’hora de fer ombres és millor pintar d’un mateix gris tota la figura i després anar apretant on sigui més fosc i si hi ha llocs que tenen reflexes o alguna cosa, podem esborrar per donar aquest efecte. (Ariadna)