Obertura
El conductor
Sergi:
Hola, bon dia a tothom,
Jo sóc el Sergi Martínez, estudio 4t d’ESO a l’Institut Jaume Balmes, i avui seré el vostre orientador dins l’activitat. Començaré explicant-vos el projecte “En Residència”, per la qual cosa esteu presents avui aquí…
En Residència és un projecte amb l’objectiu final d’aconseguir un resultat, al final del curs, que uneixi les nostres pors generals, les quals hem estat treballant aquest primer trimestre.
Entre tots construirem un resultat final què, d’alguna manera, uneixi les nostres pors i les representi totes plegades, ja veurem com…
A l’activitat d’avui, trobareu 6 taules, amb un grup d’alumnes a cadascuna, que us explicaran un aspecte en concret del nostre projecte. A una taula, perquè us feu una idea, us explicaran les sortides, i a una altre, les llibretes, i etc… Així funcionarà l’activitat:
Tindreu 5 minuts per taula. Cada 5 minuts, faré un senyal que voldrà dir que heu de canviar de taula. A continuació faré 6 grups amb vosaltres, i us donaré un paper de color a cada grup.
Cada color correspon a una taula diferent. Com ja he dit, quan escolteu el senyal haureu de canviar de taula, en el sentit de les agulles del rellotge. En cas de dubte, podeu preguntar als alumnes de la taula en la que esteu, i, també a mi, que estaré rondant per la sala.
Ara sí, endavant, benvinguts, i espero que us agradi!!!
Taula 1
Nora, Ari, Matilde, Jean Carlo i Cloe:
Hola, nosaltres us presentarem la importància de l’ús de referents i de l’arribada del Pere Llobera, el nostre artista.
El primer dia va ser una mica diferent, nosaltres esperàvem una classe normal com les que havíem fet anteriorment, però de sobte veiem que hi ha un nou integrant a la nostra classe, el Pere Llobera, ens van explicar la raó per la qual estava aquí, per ensenyar-nos què és el procés artístic i com dur-lo a terme. Es va presentar com a artista visual i ens va explicar una mica que és el que havia fet durant la seva trajectòria per arribar a ser el que era ara, ens va animar amb el nostre procés i sobretot es va aproximar molt a nosaltres per a conèixer-nos millor i, per tant, poder treballar de la manera més eficient.
El segon dia que va venir el Pere, quan vam entrar a classe vam veure que les cadires estaven posades en forma de mitja lluna mirant cap a la pantalla i resulta que ens tenia preparada una classe una mica diferent. Tenia una presentació preparada amb algunes fotografies i vídeos dels quals ell ens deia el nom de l’artista, les havíem d’observar i dir el que crèiem que volien transmetre. Després ho posàvem en comú i ell ens deia el missatge real.
Ens va explicar el que era un referent i per què era important tenir-ne. Nosaltres creiem que és important tenir referents ja que pots “acudir” a ells quan necessites inspiració o per comparar el que estàs fent amb alguna obra seva per mirar si el missatge que estàs intentant transmetre, s’està transmetent o no.
Els referents ens ajuden a saber que hi ha diferents tipus d’art i l’art no només és la pintura o el dibuix com ho coneixem, també és una forma d’expressió i reivindicació que ens ajuda a conèixer diferents realitats, com per exemple el Guernika de Picasso de 1937 que representa la societat espanyola durant la guerra civil.
Els referents també han estat utilitzats al llarg de tota la història i són un component clau per a la creació de nou art. Volem reivindicar que l’ús de referents no significa copiar, sinó produir projectes més precisos o millorats amb l’ajuda d’altres que s’han fet anteriorment. Com és el cas del moviment renaixentista, que bàsicament es basa en la imitació de les principals bases gregues i millorar-les.
Aquestes són els referents que hem escollit que més ens van impactar.
Taula 2
Júlia B, Sança y Júlia A:
Nosotros explicamos el dibujo como estrategia.
El Pere utilizó el dibujo para ganarse nuestra confianza y sobre eso, para lograr conocernos por un medio que todos compartimos. Durante los días que utilizamos el carboncillo y la mina el Pere se acercaba a cada uno de nosotros y nos explicaba y aconsejaba. Por ejemplo, en nuestros casos, a Júlia A. le habló de las proporciones y luego del uso de las luces para definirlo, a Júlia B también le aconsejó que no tuviera miedo a manchar y a encuadrar.
Ese día llegamos al aula y nos encontramos con una mesa en medio y todas las mesas alrededor en círculo, nos pidieron que nos sentásemos en donde viéramos la figura que queríamos y de dónde queríamos verla. Debíamos fijarnos en un objeto de los que estaban en la mesa central y reproducirlo en carboncillo o en mina como el primer día. Tuvimos dos sesiones para acabar este dibujo, pero luego volvimos a intentarlo, esta vez con otros objetos y luces, incluyendo como soporte el atril.
Así usando algo que era muy nuestro, algo personal como la manera en la que te expresas mediante el arte para lograr conocernos.
(En el día de la presentación, les contamos y expresamos todo esto a cada profe para luego invitarlos a probar la técnica: el carbón. La gran mayoría de profesores quisieron intentarlo, algunos con una botella de referencia y otros inventando.)
Taula 4
Rihanna, Mora i Luhana:
Bona Tarda a tothom! Avui us explicarem una activitat molt especial que hem fet a la classe de plàstica i que ens acompanyarà durant tot el curs.
L’ Eva, el Pere, la Mariana i el David ens van donar unes llibretes senzilles, totes iguals, i ens van proposar un repte: personalitzar-les per convertir-les en alguna cosa única i creativa. Aquestes llibretes les utilitzarem per recopilar tot el treball que fem durant el curs, així que havien de reflectir una mica la nostra personalitat i estil.
El primer pas va ser pensar en com volíem decorar-les. Podíem utilitzar diferents tècniques com dibuixos, pintura, collage, enganxar materials o qualsevol altra idea creativa. Va ser un moment molt divertit, on vam poder experimentar amb colors, textures i idees pròpies.
Quan vam acabar, ens vam adonar que cada llibreta era completament diferent i que explicava una història única. Ara, aquestes llibretes no només seran un recull de tot el treball que fem durant el curs, sinó també una mostra de la nostra creativitat i del procés artístic que hem seguit.
Estem molt agraïts a la Eva, al Pere, al David y la Mariana per aquesta idea tan original. Espero que us agradi veure els resultats que volem que veieu, com hem gaudit creant-los. Gràcies!
Taula 5
Isona, Ailin i Eva
Les sortides al MNAC I al taller del Pere.
Bona tarda a tothom!
Avui us explicarem les sortides que vam fer primer vam anar al MNAC al museu de Catalunya, Va ser una excursió molt divertida i vam aprendre com pintaven en aquella època i per fer-ho va venir una guia que ens va separar per diferents grups i vam fer 3 activitats.
La primera va ser observar els quadres i dir el que pensàvem.
A la segona activitat ens van donar unes làmines de plàstic amb figures dins. Va consistir en posar aquestes làmines les unes a sobre d’altres i així formar els personatges de la pintura que teníem darrere.
La tercera que vam fer va ser observar unes obres i dir si tenien algun dels conceptes que teníem apuntats en una pissarra, si ho endevinaves ens donaven més monedes.
Per finalitzar vam haver d’apostar les monedes que volguéssim en un dels conceptes que representen un quadre, si h endevinàvem ens donaven el doble de monedes apostades, i si no ens les treien.
Aquesta va ser l’excursió, va ser molt interessant, i una forma divertida de conèixer el museu.
Posteriorment, el 5 de desembre vam anar al taller del Pere, on vam descobrir que el compartia amb més companys seus. També ens va ensenyar com era el seu taller i com pintaven, també el Pere ens va explicar com es la vida del pintor com un any guanyes una fortuna i l’altre tenia sis euros a la conta
Va ser un privilegi poder observar el lloc de treball d’un artista, i ens va agradar molt!!
Taula 6
Carlos, Noah i Darwin
Hola, us parlarem en català perquè ho hem assajat així.
Us parlarem d’un fotògraf que va vindre el 30 de gener a la classe per fer una sessió de fotos.
Aquest es diu Marc Vidal i treballa al MNAC. Ell es dedica a fotografiar obres d’art del MNAC inacabades per capturar precisament aquest procés de creació .
La setmana passada, 30 de gener, vam començar a fer els projectes personal de cadascú llavors el Marc Vidal va vindre a fer una sessió de fotos amb una càmera Reflex Analògica en blanc i negre aquell dia va ser un dia caòtic y especial per nosaltres. Per això va vindre el Marc, per rememorar amb les fotos.