El fil que connecta llocs

Des de Alícia Casadesús EN RESiDÈNCiA al Jaume Balmes https://blocsenresidencia.bcn.cat/jaumebalmes1718/index.php/2018/02/26/el-fil-que-connecta-llocs/

L’activitat que us presentem avui es basa en una intervenció que l’Alícia i en Toni van fer en el marc dels Microgrames. Concretament, el micrograma del Núvol.

http://ift.tt/2EZvMqh

Hem vist un vídeo en els qual l’Alícia va envoltant una companya amb un fil blanc mentre una veu en off recita una poesia i s’escolta una peça interpretada per un violí. Després del visionat hem analitzat el significat de la intervenció i em parlat del moviment, del recorregut, del canvi, del teixir…

Ha arribat el moment de posar en pràctica allò que hem vist. Ens han donat un cabdell de fil blanc a cada parella de companys i hem fet un recorregut per l’institut desplegant aquest fil. L’objectiu era establir connexions entre els companys i  llocs concrets de l’institut. El resultat final ha estat impressionant. L’escala del nostre institut és molt maca i ha estat l’espai on la majoria d’alumnes ens hem acabat trobant per “teixir” de forma col·lectiva. Hi havia companys que pujaven, altres que baixaven, altres que es creuaven enmig dels recorreguts…

Hem deixat l’obra instal·lada durant un dia per veure la reacció de la resta d’alumnes de l’institut. Ens han preguntat pel motiu de l’obra, quin sentit tenia, el perquè ho havíem fet…

Mai hauríem pensat que una intervenció artística com aquesta hagués tingut tanta repercussió. Ens hem sentit orgullosos d’haver pogut participar en aquesta iniciativa…

Jornada d’Intercanvi d’Idees a Fabra i Coats

Des de Big Bouncers EN RESiDÈNCiA al Moisès Broggi https://blocsenresidencia.bcn.cat/moisesbroggi1718/index.php/2018/02/26/jornada-dintercanvi-didees-a-fabra-i-coats/

El dia 8 de Febrer  vam anar a Fabra i Coats, on ens vam trobar amb els alumnes de dos instituts més (IES  Montjuic i IES Trinitat Vella), els quals també participen en un projecte de creació en residència amb artistes depenents del Graner.  Els artistes implicats van ser : Anna Pantinat, Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol, Big Bouncers ( Anna Rubirola, Cecilia Colacrai, Mireia de querol) i Nyam nyam ( Iñaki Alvarez i Ariadna Gonzalez).

Ens van dividir en tres petits grups barrejats, on hi havia diferents  alumnes dels tres instituts. Cada institut havia preparat una mostra de les diferents activitats realitzades amb els seus artistes residents. Vam fer els exercicis que aproximadament  duraven  20 minuts per a cada grup.  Els vam preparar les setmanes abans de l’excursió. En el nostre cas, les activitats les vam dirigir els propis alumnes.  Vam triar un exercici de confiança i un d’associació de paraules.

Els altres instituts ens van mostrar un exercici de telepatia i un de soundpainting.

       

Telepatia (Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol)

Soundpainting (Anna Pantinat)

Després  de fer totes les activitats , vam anar a preparar el dinar. El grup Nyam nyam va preparar una activitat en la qual havíem de cuinar.

Ens van tornar a dividir en 4 petits grups. Cada un realitzava un plat: begudes, plat principal, segon plat i postres. Tot es va fer pels alumnes amb ajuda de professors. Hi havia llimonada i suc de gerds com a beguda, de plat principal era una fajita amb hummus , el segon era cuscús, que hi tenia tomàquet fregit,  una mica d’amanida i un ou poché, finalment de postres vam fer una mousse vegana de xocolata amb nou rallada per sobre.

       

 

Va ser una sortida molt interessant, ja que vam poder conèixer el treball realitzat per altres grups de creació. I alhora ens ho vam passar molt bé!!

 

Per a il·lustrar alguns dels moments de la Jornada hem utilitzat algunes de les fotografies que ens va fer l’Andrés Pino.

LA BELLESA ESTÀ A L’INTERIOR PERÒ TAMBÉ A L’EXTERIOR!

Des de Mariona Naudín EN RESiDÈNCiA al Barri Besòs https://blocsenresidencia.bcn.cat/barribesos1718/index.php/2018/02/23/la-bellesa-esta-a-linterior-pero-tambe-a-lexterior/

Avui divendres 23 de febrer em dirigeixo amb els alumnes cap a l’Antic Teatre per veure una obra que forma part del projecte  En Residència, que desenvolupa la Mariona Naudín al nostre institut.

Els estudiants estan força encuriosits per l’obra que veuran, jo els he fet cinc cèntims, però realment no saben del ben cert què van a veure… forma part del joc!

Arribem a les 11h i ja ens esperen l’Elisabeth Ruiz, que ens acull amb molta amabilitat i ens fa sentir com a casa i la Mariona, que exercirà d’amfitriona.

Donat que queden 30 minuts per començar, els alumnes gaudeixen del meravellós jardí de l’Antic…

Al cap d’una estona accedim a la sala i comença l’obra, es diu LA BELLESA i està interpretada per GRACIELA ALONSO, MARÍA ISABEL GUTIÉRREZ, EMILIA MARTÍN i AURORA ROIG, veïnes i actrius ocasionals del Casc Antic  i ABEL MONTES, GUILLEM SUNYER (Alumnes en pràctiques de l’escola d’Art Dramàtic EL TIMBAL) i amb direcció de la MARTA GALÁN.

La veritat és que estic molt interessat per veure com es desenvolupen aquestes quatre actrius No professionals a l’escenari!

Tot plegat em recorda els muntatges de Pina Bausch… i jo encara no he vist res semblant…

Fosc… Pantalla… apareixen definicions d’un concepte difícil d’explicar… La Bellesa.

Llum… música sensual i apareix la María movent-se per l’escenari amb una mena de dansa que li brota del cor i que desprèn un magnetisme que ens deixa bocabadats… això és bellesa, penso… i tot seguit cada personatge ens confessarà un record important en la seva vida…la María quan tenia set anys i anava a esperar el pare que venia en bicicleta de treballar, l’Emilia que ens canta totes les paraules que no para d’aprendre i ens parla de la seva filla… quina energia i quin mèrit tens, ets un model! l’Aurora que ens confessa que de joveneta era planxadora i reivindicadora de causes socials i la Graciela que amb el seu parlar argentí ens captiva i ens transporta a un bar de Buenos Aires on va conèixer al que seria l’home de la seva vida…

Records feliços, però també vindran els infeliços, les angoixes, els desamors i les declaracions de principis…gaudir de la vida, ser felices, estimar i ser estimada, estar orgulloses de la vida que han tingut, de l’edat que tenen, dels seus nets… TOTA UN LLIÇÓ DE VIDA en a penes 80 minuts, dirigida magníficament per Marta Galán, que aconsegueix treure el millor de cadascun dels actors!

MOLT RECOMANABLE sens dubte! En acabar ens reunim amb els actors a l’escenari, els felicitem, conversem sobre l’obra i els convidem a veure el nostre projecte al mes de juny!

Ja  fora, els alumnes que ni s’ha mogut al llarg de l’obra, em diuen…”Profe… s’assembla molt al que estem treballant amb la Mariona!” I Jo els dic que sí i en el meu interior penso…

Han captat l’essència de l’obra i ja tenen plena consciència del que estan fent els dijous amb la Mariona! Anem bé”.

A la sortida ens conviden a un pica-pica i conversem amb la Marta Galán sobre l’espectacle. Gràcies Antic Teatre i gràcies Eli per la vostra acollida i amabilitat! Hem gaudit d’un matí de luxe!

Tornem cap a l’Insti comentant diferents aspectes de l’obra, tots volen dir la seva i enriqueixen la meva visió personal, me n’adono que han progressat moltíssim a l’hora de jutjar el que han vist… Mariona, crec que estem fent bé les coses!

Ja sol, de camí cap a casa… em ve al cap una frase que l’Alberto Conejero ens va dir en un curs d’escriptura dramàtica a l’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett :  “El dramaturgo ha de escuchar sus voces interiores” i jo penso… Quina raó que té… totes les persones hem d’escoltar les nostres veus interiors… avui la Graciela, la María, l’Emilia, l’Aurora, el Guillem, l’Abel i la Marta ens han donat una lliçó d’amor i de vida…molt bella!

Jordi Sánchez, professor a l’ INSTITUT BARRI BESÒS. Barcelona

 

 

 

 

Visita Casa Elizalde. Exposició In-contable de Teresa Mulet

Des de Alícia Casadesús EN RESiDÈNCiA al Jaume Balmes https://blocsenresidencia.bcn.cat/jaumebalmes1718/index.php/2018/02/22/visita-casa-elizalde-exposicio-in-contable-de-teresa-mulet/

Hem anat a visitar una exposició: In-contable: palabras, cifras, cadáveres  de Teresa Mulet a la casa Elizalde de Barcelona.

In-contable. Ejercicios visuales sobre la violencia

En primer lloc dir que ens han deixat un temps per passejar-nos per l’exposició i veure per primer cop les peces que s’hi exposen sense informació prèvia. Les peces són força grans. Impacten pels materials que utilitzen i, sobretot, pel moviment que tenen.

Passats els primers moments ens han presentat a la Teresa i hem tingut l’oportunitat de sentir de la seva pròpia veu quines han estat les motivacions que l’han portat a dissenyar obres com aquestes. L’exposició tracta sobre la violència i com aquesta forma part del nostre dia a dia. De forma conscient o inconscient en patim les conseqüències. La Teresa és nascuda a Veneçuela i els episodis de violència, allí, són molt abundants. Ens ha parlat de xifres de morts, d’assassinats… La seva obra pretén transmetre gràficament les quantitats de morts que mica a mica van augmentant. Ho ha aconseguit amb plàstics negres i dibuixos de siluetes blanques, un conjunt de nombres que ens fan ser conscients de la quantitat que representa una xifra concreta, a partir de rotlles de paper sortits d’una calculadora on el seu pare va estar molt de temps sumant 1+1+1+1+1+… fins arribar a la xifra total de morts, piles de paper apilades amb el mateix nombre de fulls com de morts…

Després de la seva presentació hem entès que l’art pot ser un mecanisme de protesta i de difusió de dades que altrament no arribarien a la gent.

És molt important que una obra artística tingui una història que l’expliqui. Si aquesta història és propera a nosaltres serem capaços de fer una bona obra d’art. Hem comprovat que una bona presentació és important per poder arribar a l’espectador. També hem comprovat que el títol de l’exposició o de l’obra ajuda a entendre el seu significat.

En acabar li hem pogut fer preguntes relacionades amb la seva trajectòria artística i ens diu que en una obra d’art des de que la pensa fins que l’executa pot passar molt de temps i que el treball en equip és molt important.

 

Esperem poder aplicar tot el que hem aprés a la nostra peça col·lectiva.

Trobada joves EN RESIDÈNCiA (8-2-18) Fabra i Coats – Fàbrica de Creació

Des de Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol EN RESiDÈNCiA al Montjuïc https://blocsenresidencia.bcn.cat/montjuic1718/index.php/2018/02/22/trobada-joves-en-residencia-8-2-18-fabra-i-coats-fabrica-de-creacio-2/

Des de 2012, EN RESiDÈNCiA , Graner i SÂLMON han teixit conjuntament tota mena de complicitats en el marc de la creació de vincles entre l’educació, la cultura i la creació contemporània. Al llarg de les darreres sis edicions del projecte EN RESiDÈNCiA aquesta triple aliança ha anat creixent, de la mà de creadors, docents, alumnes de secundària, instituts d’ESO i equips de mediació, tot construint trajectòries en base al desenvolupament de processos de creació. En el context de la novena edició d’EN RESiDÈNCiA (2017-2018), ens van proposar una trobada al centre de creació Fabra i Coats per tal de fer visibles aquestes complicitats en el marc de SÂLMON<18, un festival singular de la ciutat de Barcelona. En aquesta trobada, a més de nosaltres, hi van participar l’Institut Moisès Broggi i l’Institut Josep Comas i Solà.
Els docents participants van ser: Marta Moragues, David Arnaiz, Estel•la Clopés, Fanny Figures, Jorge Ferrer, Marian Rivero, Vicent Santamaria i Santi Villar; els creadors: Big Bouncers, Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol i Anna Pantinat; i els equips de mediació que ho van fer possible: Graner-Mercat de les Flors i L’Afluent.