No ho diguis a ningú

Des de Mercè Soler EN RESiDÈNCiA https://blocsenresidencia.bcn.cat/menendezypelayo1819/index.php/2019/06/20/no-ho-diguis-a-ningu/

Finalment No ho diguis a ningú es va presentar el passat dimarts 28 de maig  a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Estarà a diferents espais del MNAC fins al 30 de setembre.

 

Un llibre que recull secrets que no poden llegir-se.

Una capsa que permet deixar-n’hi,

una veu que en xiuxiueja tan lleument que no es sent…

“Totes les tries del llibre d’artista han estat importants: hem fet servir paper de cotó per transmetre certa calidesa, la tapa de moaré per donar-li un toc sagrat i hem decidit fer la impressió amb làser per fer visible el text de manera molt sutil.”

Una delicada proposta sobre el secret que podrà veure’s al llarg de tot l’estiu!

Actes de resistència

Des de Pau Miró EN RESiDÈNCiA https://blocsenresidencia.bcn.cat/moisesbroggi1819/index.php/2019/06/17/actes-de-resistencia/

I com a cloenda del projecte, us deixem dos enllaços amb videos: un de l’estrena d’Actes de resistència, l’obra creada conjuntament entre Pau Miró i l’alumnat del grup de teatre, i un altre del col·loqui post-funció amb el públic.

Esperem que gaudiu de l’obra!!!

Actes de resistènciahttps://www.youtube.com/watch?v=chEfALNd1aA&t=1030s

Col·loqui post-funció:  https://www.youtube.com/watch?v=MiMj77QC6QI

PRESENTACIÓ

Des de Misiondivina EN RESiDÈNCiA https://blocsenresidencia.bcn.cat/joanbosca1819/index.php/2019/06/17/presentacio/

“Ballen, canten, declamen, respiren.. i també et claven la mirada en uns instants que ara ja son eterns!”. Carles Giner.

ANNA

Crec que la primera presentació va sortir millor, estàvem més frescos, l´energia es notava més vibrant, el públic ens afavoria, el vam veure molt atent.

La part del col·loqui, les preguntes i les nostres respostes  va ser més naturals, al segon passe va ser més forçat .

Fer el projecte en residencia ademés de ser una experiència enriquidora ens ha ajudat a millorar com a grup, i com a persona.

JOSE

Los dos pases  me gustaron, en la primera salió bien una parte y en la segunda salieron bien otras cosas, la parte técnica falló en algún punto pero el resto salió muy bien.

En el segundo pase había menos público, nos tranquilizamos, nos relajamos más , el público era gente mayor y creo que eso no nos favoreció.

En residencia hemos aprendidio a tener empatía con la otra persona, saber escuchar.

Me hubiera gustado “tener mi momento” como Alexandra ó Ariadna, es lo único que para mi ha sido una pena.

IZAN:

Quin ha estat el teu progrés?

El màxim progrés l´he fet durant el segon trimestre perquè ja sabia el que feia, i a partir d´allà vaig progressar.

ARIADNA:

Quina és la part que més has millorat ?,  jo vaig respondre que he millorat la timidesa. A banda de la timidesa he après a confiat més en els altres . Jo al principi em pensava que  quan llegís el text riurien del meu, i vaig veure que no, he guanyat confiança en mi i en els altres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESTOS LODOS

Des de Ro Caminal EN RESiDÈNCiA https://blocsenresidencia.bcn.cat/domenechimontaner1819/index.php/2019/06/16/esos-lodos/

 

 

https://vimeo.com/341448003

 

 

 

Com transcorre el dia a dia d’un institut?

“Por los pasillos del instituto se escuchan toda clase de cosas”

Què poden tenir en comú els protagonistes de la pel.lícula “La Piràmide Humana “amb els nois i noies de l’institut Lluís Domènech i Montaner? Les relacions humanes que s’estableixen entre els alumnes dels instituts serà el punt de partida per reflexionar al voltant de les il.lusions, inquietuts, preocupacions dels adolescents. La convivència diària posa de manifest els llaços d’amistat, les relacions sentimentals, l’amor, el desamor, els rols que s’estableixen entre ells. El debat al voltant dels perjudicis està servit. Temes com ara el racisme, el classisme, la immigració, els rols de gènere, els prejudicis, la xenofòbia, les desigualtats econòmiques, la violència de gènere, la família, la pressió social, etc. Una barreja entre realitat i ficció, experiències personals, opinions, reflexions, argumentacions, situacions quotidianes que es viuen en primera persona o com espectadora, com actors o espectadors. Els éssers humans som complicats/complexes.

Què és un prejudici?

Aversió no raonada per alguna cosa. Indici o opinió preconcebuda. Prejudici: Actitud hostil i desconfiada envers alguna persona que pertany a un col·lectiu, simplement a causa de la seva pertinença a aquest grup (Allport 1954). El prejudici va relacionat amb sentiments i emocions. Un prejudici és una creença o valoració que un fa de manera precipitada i sense base de certesa influït, condicionat per una primera impressió.

La discriminació sorgeix quan un determinat individu o conducta és jutjat negativament per causa dels prejudicis i, llavors, rep un tracte diferent. Un prejudici no és universal, és a dir, cadascú pensa coses diferents. Sovint estan basats en estereotips, valors o ideals.

Els prejudicis poden ser cognitius i distorsionen la realitat per percebre-la d’una determinada manera, també poden ser afectius i estar lligats a allò que ens agrada. El prejudicis poden manifestar-se en el rebuig de determinats grups socials o conceptes sense un autèntic coneixement. Rumors. Són declaracions sobre persones, grups o esdeveniments que es difonen d’una persona a altra sense que se’n demostri la veracitat i tenen credibilitat no perquè hi hagi proves directes que els sostinguin, sinó perquè hi ha molta gent que els creu (s’adequa a les conviccions pròpies). Estereotip: Atribucions generalitzades de determinades característiques d’alguns membres d’un grup al seu conjunt. S’atribueixen qualitats a una persona com a membre d’un grup i no se la jutja per la seva individualitat (Myers 1995). Són creences que ens ajuden a simplificar la realitat i per si mateixes no són ni negatives ni positives

 

El estreno en la Sala Beckett

Des de Pau Miró EN RESiDÈNCiA https://blocsenresidencia.bcn.cat/moisesbroggi1819/index.php/2019/06/04/el-estreno-en-la-sala-beckett/

El pasado 30 de Mayo, los alumnos de segundo  de la ESO del grupo 2.2 del Instituto Moisès Broggi estrenamos una obra de teatro en la Sala Beckett que preparamos con el dramaturgo Pau Miró. La obra se titula Actes de resistència.

La obra trataba de explicar los problemas de la sociedad a través de nuestras propias vivencias. Explicamos, entre otras, vivencias machistas, racistas y de discriminación por el aspecto físico. También queríamos reivindicar que ya desde pequeños se nos está educando de esta forma a través de los dibujos animados como Tom y Jerry (de forma violenta) o Doraemon (de forma machista).  También combinamos escenas infantiles con temas más adultos para generar tensión en el público. Fuimos a ensayar a la Sala Beckett el 29 y el 30 de mayo, los dos días estuvimos toda la mañana y media tarde ensayando. El día del estreno hicimos dos pases, uno por la mañana para los alumnos del instituto y profesoras y profesores, y otro pase para las familias.

Este proceso de creación de una obra nos ha ayudado a saber expresarnos delante de un público haciendo ejercicios de improvisación y de movimiento por el escenario, haciendo ejercicios de vocalización… Ahora sabemos cómo se siente siendo un/a actor/iz, porque tienes que tener mucha concentración encima del escenario y siempre tienes que estar preparado y atento para cuando salgas. También durante el proceso hicimos muchos ejercicios de escritura como escribir historias, buscar noticias y dar nuestra opinión sobre ellas, que también nos ayudaron a poder hacer la obra y que saliera mejor.

Esto en el futuro me puede servir para hablar mejor ya que hicimos muchos ejercicios de hablar, escribir mejor porque también nos hicieron hacer ejercicios sobre esto, y tener más concentración ya que la obra requería mucha concentración. Todo esto en el futuro me puede ayudar a dar charlar en los institutos, a  dar conferencias, a poder escribir mejor mis trabajos y muchas otras cosas.

Daniel Puig

Últimos ensayos en la Beckett

Des de Pau Miró EN RESiDÈNCiA https://blocsenresidencia.bcn.cat/moisesbroggi1819/index.php/2019/06/04/ultimos-ensayos-en-la-beckett/

El día 29 de mayo, los alumnos de la clase de teatro de segundo de la ESO fuimos a la Sala Beckett con nuestro profesor David Arnaiz y el dramaturgo Pau Miró para ensayar nuestra obra. Pusimos en escena lo que habíamos trabajado en el instituto, hicimos ensayos técnicos y acabamos de retocar la escenografía.

Al llegar, entramos en la sala y encontramos que no había bastidores. En la sala de actos del Broggi, nos sentábamos detrás de los bastidores mientras no actuábamos, pero en la Beckett las sillas estaban dispuestas al fondo y a los laterales del escenario. En todo momento el público nos podía ver. Eso nos ayudaría a estar más concentrados en la obra y a no distraernos hablando entre nosotros. En primer lugar hicimos un ensayo de la obra parando para corregir errores. Fue bastante lento ya que tuvimos que cambiar las entradas y salidas en escena para acostumbrarnos al nuevo espacio. Además, Pau Miró hizo algunos cambios, añadió nexos entre escenas, como por ejemplo el enlace de los abrazos, retocó algunas de ellas, como la manera de tocar el violín, usar micrófonos, cambiar las entradas y salidas… Después de tener una pausa para comer, volvimos a hacer un ensayo pero esta vez más técnico. Vimos cómo quedaba la obra con los audiovisuales que los técnicos habían preparado, nos acostumbramos a nuevos sonidos, canciones, vídeos… y los acomodamos al guion. El día 30, volvimos al teatro para seguir ensayando y, posteriormente, estrenar la obra. Al llegar, vimos que el dramaturgo no estaba, así que hicimos un pase de escenografía dirigido por David Arnaiz mientras lo esperábamos. Consistió en pasar una vez toda la obra seguida pero sin recitar el texto, solo para practicar las entradas, salidas, movimientos en escena… Seguidamente llegó Pau Miró e hicimos la última prueba. Realizamos el ensayo general, tal y como debería salir en la función, sin pausas.

Gracias a la falta de bastidores, aprendimos a concentrarnos fuera de escena, lo que nos ayudó a estar más atentos en todo momento. El primer ensayo y el ensayo de escenografía nos sirvieron para acomodarnos al nuevo escenario. Asimismo, aprendimos a adaptar nuestros momentos en escena trabajados en el instituto al espacio de la Beckett. En el ensayo técnico pudimos integrar los audiovisuales dentro de la obra, ya que no los habíamos usado en clase. En el ensayo general nos hicimos a la idea de cómo debería salir la obra y nos preparamos para representarla.

Todos estos ensayos finales han hecho que el grupo se vea más preparado para hacer un estreno extraordinario. Gracias a todo lo que hemos trabajado durante estos dos días y a la insistencia de David Arnaiz y Pau Miró, hemos logrado concentrarnos y estar atentos. Empezamos el proceso muy distraídos, pero, sobre todo en estas últimas prácticas, todo el grupo se ha implicado mucho más en el proyecto.   

Tomàs Jiménez