Airtnet


AIRNET
Filtre purificador de l’aire de la ciutat.

Quan netegem l’aire, la ciutat batega!

Amb l’objectiu vinculant per a la UE en 2030 de, almenys, un 55% menys d’emissions de gasos d’efecte  d’hivernacle en comparació amb 1990.

El projecte AIRNET està instal·lant una xarxa de filtres purificadors d’aire repartits per localitzacions clau de la ciutat de Barcelona. AIRNET té l’objectiu de reduir en un 55% l’aire que respirem en els espais públics de la nostra ciutat.

Gràcies als filtres d’aire amb tecnologia d’última generació, aconseguirem reduir en un 55% els gasos d’efecte d’hivernacle produïts pel trànsit de vehicles i l’activitat industrial de la zona.


ATENCIÓ ! això és un fake

Si has arribat fins aquí motivat per la teva ganes de saber més sobre aquest increïble projecte, lamentem comunicar-te que és un fake.
Una obra o intervenció “fake” són aquelles que pretenen ser veritables quan, en realitat, són mentida.

AIRNET és una intervenció artística que utilitza el FAKE com a estratègia per a denunciar i fer visible els problemes de contaminació que pateixen totes les ciutats.

Les altes emissions de gasos d’efecte d’hivernacle són un problema d’abast global que paradoxalment són imperceptibles pels nostres ulls. AIRNET fa visible l’invisible.
Fins i tot les estructures en forma de xemeneies que s’utilitzen per a evacuar gasos d’un pàrquing subterrani, són elements invisibles. Aquestes estructures estan tan ben integrades en el nostre paisatge urbà que no som capaços de veure la seva funció principal.

No podem esperar que la tecnologia solucioni els problemes de contaminació. Seria increïble que un aparell pogués purificar tot el que contaminem però no és una cosa realista. Airnet ara com ara és només un exercici de ciència-ficció. Si volem cuidar la nostra salut i el nostre planeta ara, hem de prendre consciència i evitar el problema en comptes d’esperar que la tecnologia el solucioni algun dia, ja que aquest dia podria ser massa tarda.

Consulta els nivells de contaminació en tot el planeta a temps real.


vídeo acció Airnet

Antirrobotil

Composició:

Antirrobotil 1g. Paròdia, exageració i altres estratègies d’art i activisme creatiu. 

Instruccions d’ús:

Llegir l’etiqueta atentament abans d’usar. Antirrobotil és un medicament que actua directament contra els impulsos d’odi i violència al mateix temps que anul·la qualsevol impuls hostil que pogués derivar en robatori, intimidació o agressió.

Gràcies al seu principi actiu l’Antirrobotil també genera una capa de protecció per a evitar qualsevol tipus d’agressió o robatori en els espais públics. 

Precaucions:

No barrejar amb alcohol. Mantenir fora de l’abast de les persones sense sentit de l’humor i la ironia. No es fiqui les pastilles als ulls, en cas de contacte amb els ulls esbandir amb aigua diversos minuts, si persisteix la irritació consultar amb Bernart Col·lectiu. 

Per al seu correcte ús mantenir el contingut de l’envàs en llocs públics com a places i parcs. 

Efectes secundaris:

Pot despertar un sentiment prolongat de solidaritat, respecte, i convivència amb els nostres veïns/as del barri. El seu consum inadequat o en dosis elevades pot comportar alguns efectes adversos no desitjats: canvi del color dels ulls, pell reptiliana i ràpid creixement del pèl en nas i orelles.


ANTIRROBOTIL no és un producte farmacèutic real.

Això és un projecte artístic impulsat pel col·lectiu d’art i activisme Bernart.

Atirrobotil és una obra d’art urbà que parla sobre l’odi i la violència utilitzant com a metàfora un fàrmac de ficció.


vídeo acció Antirrobotil

Primeres accions de #bernartcol·lectiu

Durant el mes de març, el col·lectiu Bernart ha desplegat accions a l’espai públic per donar-se a conèixer, explorant preocupacions i necessitats de les veïnes que habiten el barri de La Verneda i La Pau.

A més, les seves integrants han participat en un taller de disseny gràfic, coneixent algunes tècniques d’impremta, treballant amb serigrafies i creant segells d’estampació de cara a les següents accions.

Reflexions de l’alumnat

Finalitzat el primer trimestre del curs, aquestes son les reflexions i valoracions del projecte dels alumnes del Bernat Metge.

JANAT: Per mi aquest trimestre ha estat molt divertit i espero que tot el curs ho sigui també. Al principi pensava que només seria fer el projecte amb els píxels i ja està però, m’ha agradat molt fer en molt més gran el mateix disseny amb post its de diferents colors. Desprès del Nadal m’agradaria fer un altre tipus d’art urbà i fer més dissenys i treballar en grup com per exemple quan un puja a l’escala es necessitava un per a que el material i un altre per aguantar la escalera i així ajudar entre nosaltres, També està molt bé sortir al carrer i posar els nostres disseny en llocs on ho miri més gent.

JOSELYN: Desde mi punto de vista creo que el proyecto “EN RESIDÈNCIA” es muy interesante, ya que en el podemos hablar sobre temas que nos preocupan como el medio ambiente, el machismo, la violencia de genero entre otras más cosas. Desde mi experiencia me ha gustado bastante, porque me ha echo darme cuenta de muchos de los problemas que tenemos en el dia a dia.

HADIA: Hemos hecho actividades muy chulas e interesantes, hemos conocido a David proto y a Joan su compañero.Hemos hecho actividades en clase y también fuera de la escuela. Las actividades que hemos hecho en clase han sido muy chulas pero me han gustado más las actividades que hemos hecho fuera del instituto porque hemos estado al aire libre y porque hemos hecho actividades que tenían que ver con algunos problemas del planeta de la igualdad… La última actividad que hemos hecho , ha sido la de los posits y me ha gustado mucho porque hemos estado trabajando muy bien y en grupo.

ANGELINA: para mi esta asignatura fué divertida al principio por que eran cosas nuevas y creativas , como hacer pixeles en el ordenador eso me gusto mucho la verdad me parecio muy interesante y divertido y algo nuevo por que yo ni sabia que se podia hacer pixeles en el ordenador y cuando salimos ah fuera pues me gusto mucho por que saliamos del instituto , la otra activitat me costo un poco ya que era mas dificil para mi hacer una persona con cara de pixeles pero cuando toco salir ah fuera hacer la actividad de los possits me divertit y me di cuenta que la clase es un equipo y que nos podiamos ayudar entre todos y ps me diverti tambien y tambien me canse un poco pero me gusto mucho
como quedo al final y tambien me parecieron los profesores muy majos y me caian bien muy bien ya que me han enseñado cosas nuevas y interesantes ya que iba de la igualdad o de la contaminación y pues me abrio un poco los ojos con algunas cosas y p`s al fiial acabo fué interesante todo .

KATRIN: per el meu punt de vista en residència es una assignatura que és molt interessant ja que es un tema nou y que podem parlar de temes que ens preocupen com la violència de gènere racisme contaminació ahir vam fer un dibuix amb posits de diferents colors i m´ha agradat ja que m´ho he passat bé.

AMANDA: Yo pienso que el taller en Residencia es un taller muy interesante y nos ayuda a expresarnos libremente y compartir pensamientos sobre lo que es injusto y no entendemos.Hasta ahora hemos hecho dos proyectos,el primero era en pequeños grupos de 3 o 4 personas el cual consiste en pensar temas y proyectarlo en un simple dibujo. Mi grupo eligió el machismo como base de nuestro proyecto,el siguiente lo elegimos entre toda la clase, primero nos reunimos en los mismos grupos y pensamos en ideas después lo hablamos y decidimos el tema, dibujamos el dibujo y con posits hicimos el dibujo. En conclusión me gusta en residencia ya que también me ayuda a crecer como persona.

JAIMEL: La meva reflexió sobre aquest trimestre es que son 2 hores en las quals fem una cosa molt diferent a les assignatures i fa que sigui més interessant/divertit. Hem fet treballs vinculats amb la situació que estem vivint com per exemple covid-19, racisme, violència de gènere, m’agrada residència i vull continuar fent treballs a major escala però canviant alguns temes per altres que poden ser més debatius. El treball que he fet durant el trimestre pot ser major i espero treballar més els pròxims trimestres que queden. L’últim projecte que hem fet va ser guai però podíem haver fet més a nivell personal i a nivell plural, molts van treballar molt i alguns poc i confio en que els pròxims treballs li posem més implicació i ganes.

MUNAWAR: Em va encantar aquesta activitat que hem fet en “EN RESIDÈNCIA” amb el David i Juan. Per que mai havia fet una activitat d’aquesta manera al carrer. Aquesta activitat també va donar un missatge de igualtat. Primer havíem pensat totes les idees i després vam escollir un i tots van votar aquesta activitat perquè té un bon missatge. Ens va encantar estar buscant idees per fer. Aquesta activitat ens dona la oportunitat de utilitzar nostra creativitat. Espero que féssim cosses encara mes divertides com aquesta i que m’encantaria fer una activitat que tic prevista sobre el Racisme.

ASIER: Aquesta activitat de Residencia m’agradat molt per el tema dels pòsits i el píxel art que es un tema molt interessant per aprendre. M’agradaria que el següent any féssim un píxel art gran en la paret de fora de la escola. La experiència del píxel art de la porta del pati ha sigut una experiència per tota la vida però no m’ha agradat que la gent ho ha tret.

PAOLA: En residència me parece muy entretenido e interesante.Durante este trimestre hemos estado tratando temas como el machismo, la violencia de género, la contaminación, lo que está pasando habitualmente con el covid etc… También hemos aprendido a trabajar aún más en equipo.

IVAN: Aquesta activitat de “En Residencia” m’ha agradat molt, més divertit fent el tema del píxel arts però també he après molt sobre l’art urbà i el tema del feminisme. La meva opinió es que fent aquest píxel art hem protestat contra la societat dient que no tenen que existir els estereotips que hi ha avui dia.

CRISTOBAL: aquest trimestre a residència, ha sigut molt divertit i a vegades avorrit o desesperant perquè no sortia alguna cosa, tinc moltes ganes de començar un nou projecte i de fer coses emocionants i amb sentit, però no tractar sempre el mateix tema que sol ser la violència de gènere perquè hi han molts temes interessants i que no es tracten, la veritat que prefereixo fer educació física.
penso que el projecte del dimarts que vam fer fora del insti m’ha agradat i no perquè ens ven esforçat per què en dos hores no estiga hi han persones que van fer el seu treball i amb va agradar perquè va ser divertit i va ser un bon missatge. He conegut al David Proto que em feia il·lusió conèixer.





Street Art Pixel

Primera acció amb el grup d’intervencions creatives de l’Institut Bernat Metge.
Al llarg de les primeres sessions hem treballat amb algunes de les problemàtiques contemporànies que més ens preocupaven: el canvi climàtic, el sexisme, els estereotips de gènere i els conflictes socials derivats de l’actual situació de pandèmia global.

Després de realitzar algunes sessions d’investigació i debat, vam decidir passar a l’acció i fer una intervenció de Street art. Vam aprendre diferents tècniques d’art urbà i finalment vam decidir basar-nos en l’estil gràfic dels videojocs de 8 bits o també conegut com a Pixelart.

L’objectiu era trobar un lloc en l’espai públic on poder crear una petita intervenció que respongués de forma creativa a una de les problemàtiques que havíem treballat prèviament.

Finalment vam sortir al carrer seguint un recorregut amb els nostres objectius marcats estratègicament. Vam anar a diferents llocs on les nostres obres podrien dialogar amb el seu entorn i aquests van ser els resultats:


Entrada centre esportiu
Benzinera
Institut Bernat Metge
Entrada centre esportiu
Centre d’Atencio Primaria (CAP)

El procés de treball i el resultat va ser molt gratificant per al grup d’intervencions creatives de l’Institut Bernat Metge. Per això hem decidit seguir explorant amb aquestes metodologies de treball i dissenyar una altra intervenció de major grandària.

PixELL-A

És petit i tubular, de colors vistosos, quan s’ajunta amb la resta és potent i canyero…és de plàstic i es transforma amb la calor…

A poc a poc, al llarg de les sessions, s’ha anat empoderant… configurant imatges reflexives sobre temes socials; el sexisme, el rols de gènere, el canvi climàtic, el covid…comença a agafar formes reivindicatives!

…això comença a ser emocionant!!

En Residència 2020/21

Al Bernat Metge ja tenim el programa En Residència 2020/21 en marxa! Aquestes son les primeres impressions del nostre alumnat. 

ASIER: “Està bé perquè m’agrada l’art urbà i m’ha impressionat que formi part d’una assignatura”.


JAIMEL: “El proyecto en residència me parece entretenido y divertido. Aprendes mucho sobre el arte en general y también las actividades como la del pixel están muy chulas.”

MUNAWAR: “A la primera me había sentido un poco raro porque no habíamos hecho nunca en residencia, pero luego, durante las clases explicaron todo e hicimos el pixel art. La verdad, me parece muy divertido estar probando cosas nuevas como estas.”


JANAT: “Per mi aquest taller és molt interessant ja que m’agrada dibuixar, però més perquè m’ha interessat conèixer nous arts urbans, pixel art, graffitis, little people, taks… També és molt interessant buscar solucions dels problemes públics.”

EDMILSON: “Al principio no me gustaba mucho porque me parecía aburrido, pero ahora que hemos elegido un tema para hacer y estamos trabajando con ordenadores me está gustando mucho.”


ANGELINA: “Que al principio no me gustaba mucho esta actividad,pero ahora si que me gusta más y me parece entretenido, nos enseña muchas cosas.”


JHOSELYN: “Tengo la impresión de que me va a gustar, hasta ahora se ve interesante.”


KATRIN: “Es algo nuevo para mi, me gusta y es divertido.”

HADIA: “M’agraden molt les activitats que fem, sobretot les activitats que fem en grups. Sortir al carrer a veure garfiitis és interessant.”


NAOMI: “Pienso que el taller o actividad de en residencia es entretenido y muy creativo, porque hasta el momento hemos hablado sobre temas sociales que son muy interesantes y necesarios de charlar.”

AMANDA. “Jo crec que el taller en residencia és una taller interessant que es pot aprendre moltes coses com per exemple l’art urbà. Van ensenyar un altre punt de vista com les manifestacions amb graffitis i  observar els espais públics.”


ORIOL: “És una activitat molt bona, perque puc opinar del que vulgui i a més a més és interessant.”