(1207; del b.II. patuum (patium), “pastura comunal”, d’on “terreny inculte, no edificat”, o del II. pactus “arrendament”, d’on “pasturatge arrendat”, o d’un preromà precèltic patu-“pasturatge”)
Lloc lliure per fer coses/ Espai obert on nens i nenes fan l’esbarjo/ Lloc on descansar o jugar a qualsevol cosa, poder seure en un banc i jugar al que sigui/ Espai per jugar amb els amics o estar sol/ Lloc o espai obert per passar una mica l’estona, pot ser en una casa, pis, escola, etc./ Lloc on jugar i descansar/ Zona on passar el temps lliure, pot estar en un bloc de pisos, en un centre escolar, etc./ Zona ample on s’hi pot jugar, menjar, etc./ Pot ser un lloc escolar o un pati d’un bloc de pisos.
jardí
(s. XIV; del fr. jardin, íd., dimin. del fr. ant. jart “hort”, del frànc. *gard “clos, tanca d’horta”)
Lloc en què un es pot sentir identificat/ Zona verde, para observar la vegetación/ Conjunt d’arbres i elements decoratius com per exemple estàtues. En aquest espai la gent es relaxa i s’asseu als bancs per pensar en les seves coses/ Lloc on plantar flors, arbres i plantes de tot tipus, on passejar i informar-se sobre les plantes/ Lloc verd on hi ha una gran varietat de taules/ Lloc on estar tranquil i relaxat/ Lloc on caminar i on hi ha coses més naturals. Al terra hi ha gespa, també hi ha arbres més grans./ Es un lugar colorido, espacio con muchas plantas y flores donde hay hierba verde y algún animalito suelto, corriendo libremente por ahí, y, por último, mariposas volando por el cielo azul/ Lloc per observar la natura/ Es lo mismo que un parque.
parc
(1490; del fr. parc “cleda, terreny tancat”, del b. II. parricus. íd., d’origen incert, potser preromà, emparentat amb parra)
LLoc obert a tothom/ Lloc per jugar/ Sitio de zona verde dedicado sobretodo a niños/ Lloc on els nens poden jugar i trobar-se amb els amics/ Lloc natural (o no) on passejar, xerrar, jugar, seure i observar l’entorn, també on descansar./ Sitio público donde se pueden hacer varias cosas como por ejemplo, jugar con los columpios/ Lloc on passejar el gos, el fill o berenar, estar tranquil o relaxat/ Espacio abierto para desconectar de todo, especialmente de las preocupaciones: para los niños es un sitio de juego, en cambio para los mayores es un lugar para relajarse y simplemente escuchar cantar a los pájaros/ Lugar donde descansar un buen rato, a veces hay columpios y otras cosas para divertirse, las personas pueden llevar a sus perros a hacer sus necesidades, también es un lugar para charlar con los amigos/ Lloc de vegetació on es pot passejar, s’hi veuen coses construïdes per l’ésser humà com per exemple el terra que pot ser de formigó o de pedra.
Clara Gassull Quer
EN RESIDÈNCIA a l’Institut Lluís Domènech i Montaner
S’apropa el dia de la presentació del projecte final de Creadors, serà el dia 2 de juny. Ens hauria agradat poder-ho fer a la Fundació Miró, però finalment, creiem que no hi ha un lloc millor que allà on ha passat TOT: el nostre PATI-HORT de l’Institut. Els alumnes han preparat unes invitacions per a poder donar als nostres convidats :
Avui hem fet la sessió de contaminació a l’institut!
La sessió de contaminació consisteix a donar a aconèixer i explicar el projeste que s’està fent a altres persones del centre. Enguany hem fet el mateix format que l’any anterior: hem presentat als nostres companys de tercer de l’ESO. Igualment també han estat presents la gent de la Fundació Miró i del Consorci. Els alumnes del projecte En Residència hem preparat dos recorreguts:
Visita a l’aula En Residència on treballem habitualment i hem ensenyat el que fem i com ho fem. També hem donat la possibilitat que els nostres companys puguim experimentar i provar de fer.
Visitar la Sala d’actes per veure una amplia exposició dels treballs fets per nosaltres, els nostres llibres d’artista on es pot veure les activitats, treballs i evolució del projecte.
Aquesta sessió de contaminació ens ha servir per aprendre a exposar davant del públic i per perdre una mica la vergonya. A part, també creiem que ens ha servit per reforçar el grup i veure més clar el que hem fet fins ara. Una bona experiència!
Sessió oberta a l’alumnat dels grups estables de convivència.
Partim el grup i una meitat van al menjador i l’altre a l’aula.
Sessió al menjador
Mitjançant l’exposició dels treballs fets expliquem als nostres companys:
Que és En Residència
Qui participa a En Residència
Quin és el paper de cadascú
Què fem aquest any?
Sabem com acabarà aquest procés artístic?
Expliquem el procés que hem fet a les diferents sessions explicant els rètols, les paraules clau que apareixen als rètols defineixen les sessions i el projecte en general: LLOC, JOC, EXPLORACIÓ, EXPERIMENTACIÓ I TRANSFORMACIÓ
Expliquem també el nostre quadern de treball
Sessió a l’aula
La sala està a les fosques. Fem entrar als convidats i els col·loquem davant de les taules. Fem la pràctica de l’espelma.
Encenem el llum i preguntem que ha passat. Perquè la imatge de l’espelma és veu a l’inrevés?
Expliquem el funcionament de la càmera fosca. Juguem amb el forat de la càmera i veiem el jardí en el paper del cavallet.
La nostra aula s’ha transformat en un lloc d’experimentació de la realitat a través de diferents practiques fotogràfiques.
Fem una foto i la revelem.
Quan surten es dirigeixen al mural i preguntem:
què t’ha sorprès?
Escriu una paraula de les sensacions que has experimentat dins de la càmera fosca
Aquesta setmana, ens hem quedat a classe treballant, ens han passat les dues hores volant! La Meritxell ha estat l’encarregada de recollir les impressions, experiències d’aquesta sessió. De moment, ens hem organitzant així, cada setmana un de nosaltres és l’encarregat de registrar tot el que passa…