NEW ORDER NEW FANCY Óscar Martín EN RESIDÈNCIA a l’Institut Zafra

New Order New Fancy

“New Order” per la situació especial que ens ha tocat viure derivada d’aquesta pandèmia global, y “New Fancy” en nom de pa potencialitat d’aprendre i generar realitats i noves connexions creatives, positives i imaginatives. Fantasia, goig i creativitat com a eines. Presentem una sèries de peces sonores, dibuixos i partitures experimentals que hem anat desenvolupant durant aquest període. Ens hem inspirat en allò sensorial, en l’escolta atenta i en experiències sinestèsiques, hem anat filant traduccions, seguint mapes i connectant sons. Llancem el nostre material a l’univers virtual acompanyat també d’una peça audiovisual feta amb la col.laboració de l’artista Violeta Mayoral.

Óscar Martín

New Order” por la situación tan especial que nos está tocando vivir con esta pandemia mundial y “New Fancy” en aras de la potencialidad de aprender y generar realidades y nuevas conexiones creativas, positivas e imaginativas. Fantasía, gozo y creatividad como herramientas. Presentamos una serie de piezas sonoras, dibujos y partituras experimentales que hemos ido desarrollando durante este periodo. Inspirándonos en lo sensorial, en la escucha atenta y en experiencias sinestésicas hemos ido hilando traducciones, seguido mapas y conectado sonidos. Lanzamos nuestros material al universo virtual acompañado también de una pieza audiovisual hecha en colaboración con la artista Violeta Mayoral.

Óscar Martín

CREACIÓ SONORA DES DEL CONFINAMENT

Hola!

Desde el confinamiento seguimos en el proceso de creación sonora. Aquí una pequeña muestra de los sonidos que se están creando a partir de los dibujos y partituras experimentales que hicimos en anteriores sesiones. Trabajamos en transformar el material grabado con el software audacity aplicándole diferentes efectos sonoros como cambio de velocidad de reproducción, cambio de pitch, delays y reverbs entre otros. La idea es generar nuevo material expresivo que acabaremos mezclando y componiendo en la fase final de la creación.


EVA DÍEZ


MARCELA CABRERA

ORIOL GONZÁLEZ

CREANT PARTITURES I COMPOSICIONS

El dimecres dia 19/02/2020 i el dimecres dia 26/02/2020 vam fer un conjunt d’activitats que ens va agradar força a tots. El objectiu és que cada persona acabi creant una composició feta amb diferents sons creats a partir d’unes partitures que han sorgit d’uns dibuixos. A continuació us explicarem amb detall com va anar tot.

Primer vam començar fent una audició d’uns àudios que ens va portar el nostre artista, l’Òscar. Ens vam estirar al terra amb unes estoretes i amb els ulls tancats, vam escoltar atentament.

Després, a l’acabar l’audició, es van repartir uns fulls en blanc DIN A3 i vam expressar amb diferents dibuixos el que cada persona havia escoltat anteriorment. Van sortir diferents dibuixos molt interessants, alguns d’ells costava d’entendre, però com ho vam posar en comú, tots ho vam acabar entenent. Tot això ho varem fer el dimecres 19 de febrer.

El següent dia, amb els dibuixos ja fets, cada un de nosaltres va triar el que més li va agradar, no era necessari que fos el seu. Aleshores,es quan l’Òscar ens va explicar el següent pas. Havíem de interpretar els dibuixos en un teclat, és a dir, nosaltres en un full diubuixàvem diferents ranures i amb imaginació i creativitat pensavem com podiem plasmar el dibuix en les diferents 16 ranures del teclat. Es complicat d’entendre si no es veu dibuixat, per això a continuació us hem deixat una foto per entendre-ho millor.

A la segona hora, a mesura que alguns de nosaltres anavem acabant de plasmar els dibuixos al teclat, vam baixar a la sala d’actes i junt amb l’Òscar cadascú de nosaltres va començar a teclejar els seus dibuixos en un teclat de veritat. D’aquesta manera vam crear les nostres mini-composicions per després crear una sola.

“EN RESIDÈNCIA AL ZAFRA” PRESENTACIÓ ALS PROFESSORS

El dimarts 11 de febrer els alumnes de 4ESO d’En Residència vam fer una presentació als professors de l’institut, amb l’objectiu de donar a conèixer el que fèiem i com treballem a la optativa En Residència.

Vam començar posant una audició creada per nosaltres, per posteriorment poder fer unes activitats que els hi vam proposar. Alguns dels professors es van estirar al terra, amb el fi de gaudir mes de l’audició, i uns altres, es van quedar a les cadires asseguts.

Després d’escoltar el nostre àudio, els hi vam proposar una activitat. L’activitat consistia en plasmar en dibuixos el que acabaven d’escoltar. Posteriorment, els van deixar tots en mig de la sala.

Un cop tots els dibuixos al terra, vam demanar tres voluntaris, per realitzar l’activitat següent: tractava en representar els dibuixos fets anteriorment amb música, amb tres instruments diferents.

Aquesta activitat pensem que va ser la que més els hi va agradar ja que se’ls veia gaudir tocant els instruments. Va sortir millor del que esperàvem.

A més a més, uns quants de nosaltres, vam explicar com hem treballat amb plaques ProtoBoard per crear un petit sintetitzador, l’Óscar ens va ensenyar com fer-ho.

Finalment, els professors es van animar i ens van fer preguntes sobre l’optativa. Se’ls veia força interessats en la presentació i agraïm molt la seva participació.

Oriol Gonzalez, Karim Ben Talab, Ibrahim Kharbou, Jhonatan Guerrero i Eva Díez.

Aquí us hem deixat l’àudio que van escoltar els professors.

Caçadors de sons en la Fundació Miró

El passat dijous, dia 16, tots nosaltres junt amb l’Óscar i altres professors, vam anar a la Fundació Miró a fer un taller. Per començar ens va rebre un noi molt simpàtic i ens va explicar que faríem i ens va ensenyar diferents coses sobre l’enregistrament i l’edició. Seguidament vam fer el taller, que consistia en gravar diferents sons que es trobaven dins de la Fundació.

OPINIONS:

La sortida a la Fundació Miró em va agradar bastant. La part en la qual varem estar gravant diferents sons hem va semblar original i amena, ja que havies d’endevinar com i on es produïen aquests sons. La segona part, va ser mes tranquil·la, havíem de estar atens i callats, però encara així també hem va agradar, ja que el resultat va ser molt xulo i vam aprendre a editar d’una manera fàcil i ràpida. Eva Díez

Em va semblar molt interessant i divertida ja que va ser una activitat la qual vam estar participant tota l’estona i ens ho vam passar bé. Em va agradar molt i vaig aprendre coses que no sabia. Jhonatan Guerrero

La sortida em va semblar original, em vaig divertir molt. El noi que ens ho va explicar era molt amable i simpàtic. L’activitat d’anar a buscar els sons vaig pensar que era molt interessant i se’m va passar molt ràpid l’estona. Sincerament em va agradar molt. Karim Ben Talab

El taller que vam fer va ser molt interessant, en poca estona vaig aprendre moltes coses. El noi explicava molt bé i em va agradar molt la part d’edició dels àudios. Em va agradar molt la segona activitat. Oriol González

El que vam fer el dijous em va agradar bastant. El que vam fer va ser interessant i entretingut. Mai havia utilitzat una gravadora. Celina Pereyra

La sortida del dijous a la Fundació Miró, em va semblar força interessant. El fet d’anar a buscar els sons per el museu em va agradar molt. Vaig aprendre a utilitzar un editor de so, encara que ja en sabia però no em recordava. Va ser una sortida molt entretinguda. David Martínez

El que més em va agradar va ser treballar tots en equip en la creació de l’àudio. Per primera vegada no ens vam queixar i estàvem d’acord amb el resultat final. Això es una de les normes per aprovar en residència, aprendre a treballar junts i ho hem aconseguit. Yasmin el Bouhali

L’ excursió em va agradar molt perquè era creativa i vam aprendre coses noves les quals no sabíem, i que mai abans havíem fet a classe. Ibrahim Malali

La sortida va ser molt entretinguda perquè vam gravar molts sorolls i desprès els vam escoltar. Vam escollir les millors parts i desprès les vam editar. I vam crear un so ple de diferents sons. Vam gravar els sorolls en parelles i ho vam editar en grup. Leidy Garzón

EN RESIDÈNCIA: PLACA PROTOBOARD

En la darrera sessió, vam realitzar una fitxa sobre els elements que composen la placa protoboard. L’Òscar deia els noms i ens deia perquè servia cada component. Després van sortir l’Oriol i el Karim a fer l’exemple de com sonava la protoboard. Hem après algunes de les funcions d’aquests components. Ens ha semblat interessant l’idea de fer un sintetitzador perquè mai ho havíem fet. Ens ha estat molt entretinguda aquesta activitat.


Martí Niubó Araujo
Celyna Pereeira
Jonahtan Guerrero
Karim Benthalab

RdES

Fa dos setmanes, a la sala d’actes, varem estar amb l’Óscar Martín, ens va ensenyar
unes plaques que feien soroll i llums i uns cables on les plaques anaven connectades. Amb l’ajuda de tres companys vam muntar la peça en una forma geomètrica (rombe), una vegada muntat, amb corrent elèctrica el va encendre i de manera aleatoria s’encenien i feien un soroll que al cap d’una estona molestava. Al acabar vam veure uns videos, de diferents artistes relacionats amb el tema de soroll i els varem comentar.

Videos que varem veure després:

https://youtu.be/v_4e8Tq-CKQ

Eva Díez, Leidy Garzón, Aroa Rue, Ibrahim Karhbou, Uxue Iraizoz.

PRIMERES SESSIONS AMB L’ÓSCAR MARTÍN

En aquestes últimes dues sessions de En Residència amb l’artista sonor Oscar Martin, hem realitzat diferents activitats. 

La primera activitat consistia en posar-se en parelles, un d’ells havia de tapar-se els ulls amb un antifaç, l’altre havia de guiar-lo pel carrer Rogent, l’activitat tractava de saber escoltar sorolls. Encara que només estavem pendents de si ens ensopegavem amb algun arbre o persona.

La segona activitat tractava d’escoltar les cançons que havien seleccionat els companys. Havíem de triar dues cançons, una que ens agradés, i una altra que consideréssim que fos rara per els nostres companys. I després la comentàvem. 

L’última activitat que vam fer tractava d’estirar-nos lliurament en unes màrfegues, relaxar-nos i escoltar audios seleccionats per l’artista. Després vam comentar el que havíem sentit.

ENS PRESENTEM!

Hola, em dic Uxue Iraizoz Viña i he escollit aquesta optativa perquè de totes les que havien era la que més em cridava l’atenció, i també perquè a mi l’art em sembla una matèria molt poc valorada en el àmbit educatiu i així puc aprendre una mica més sobre aquest tema.

¡Hola! soy Leidy Garzón, tengo 14 años y voy a 4rto de la ESO. He escogido esta optativa por que me parece una de las más fáciles y también por otra parte me interesa bastante este tema del arte, sobretodo la música. Pienso que el arte es una forma productiva de emplear tu tiempo y aventurarse al mundo real.

Hola em dic Ibrahim i vaig a 4t. Estudio a l’institut Juan Manuel Zafra, he escollit aquesta optativa perquè em sembla més interessant amb les altres.L’hi he donat una oportunitat a l’art sonor perquè em sembla molt divertit, mai he fet un taller o optativa similar.
En el grup hi ha persones que no me comunicat molt però jo sóc una persona que li agrada parlar amb la gent, m’agrada la música del trap francès i llatí.

Hola, el meu nom és Martí i crec que aquesta materia optativa em servirá per obtenir més coneixements sobre el món de l’art i les coses que ho envolten. M’he apuntat a aquesta matèria perquè aquest tema sempre m’ha agradat. 
Espero que l’artista ens ensenyi projectes seus i així poder aprendre coses noves que ell fa. Crec que aquesta assignatura pot ser una oportunitat per conèixer més a fons els companys amb els que normalment no parlo amb ells. 
Hola, em dic Yassin Boussaid, I tinc 15 anys i vaig a 4rt d’ESO, m’agrada molt la música i he escollit aquesta materia perquè com que la música és un art volia provar un altre art que en aquest cas és art sonor, i vull veure quantes coses puc aprendre i fins on puc arribar en aquest món de l’art sonor.

Hola em dic Rayane, tinc 14 anys, vaig a 4 ESO i estudio en el institut Juan Manuel Zafra.
Perquè he escollit aquesta optativa?? 
La veritat és que a mi m’ha cridat l’atenció aquesta optativa perquè tinc ganes d’aprendre noves coses sobre l’art. En aquesta optativa aprendrem coses sobre l’art sonor i jo crec que serà molt interessant.
Coses sobre mi:
M’agrada tota classe d’esport el que mes es al fútbol.
M’agrada els videojocs ( només jugo a l’estiu ara no perquè els meus pares no em deixen diuen que em distrec molt fàcilment)

Hola sóc el David, faig 4rt d’ESO a l’Institut J.M.Zafra.  He escollit aquesta optativa perquè va ser la que més em va cridar l’atenció, el fet de que vingui un artista, ens ensenyi la seva obra i ens faci aprendre coses diferents em sembla molt interessant.

Hola, em dic Eva Díez i tinc 15 anys, vaig a 4rt l’ESO al institut Zafra. He escollit aquesta optativa perquè entre les quatre que hi havien és la que més m’ha cridat l’atenció. Em va agradar molt la idea que vingui un artista i ens ensenyi i ens expliqui coses sobre l’art que ell fa, que en aquest cas és l’art sonor. 
Tinc ganes de saber com es desenvolupa la matèria i saber què sóc capaç de fer en ella. 

Hola, em dic Karim Ben talab i tinc 15 anys, he escollit aquesta materia perquè m’agradaria aprendre més a dibuixar, també m’agradaria que l’artista que estarà m’expliques més sobre el món de l’art i les seves tècniques.

Hola, em dic Celina Pereyra vaig a 4t d’eso, vaig escollir aquesta optativa per què no sé res del món de l’art i amb aquesta matèria crec que podré aprendre moltes coses, i em sembla molt interessant que treballem amb un artista que no coneixem, perquè ens pot ensenyar moltes coses, a mes a mes podrem aprendre moltes coses relacionadas amb el so.

Hola, em dic Marcela Cabrera i vaig a 4t, vaig decidir apuntar-me a aquesta optativa perquè des de el primer moment em va cridar l’atenció, ja que desde petita m’ha agradat tot allò relacionat amb l’art, i d’aquesta manera crec que podré ampliar els meus coneixements sobre l’art, i intentar conectar més amb aquest món. Espero que amb aquesta optativa pugui aprendre noves coses i també passar-m’ho bé.  

Hola, em dic Aylin Romero i he escollit aquesta optativa en principi perquè m’agrada dibuixar, escriure i crear, i, encara que aquest projecte no va d’això, a mi des de sempre m’han interessat tots el tipus d’art, tant la música, com la literatura, fotografía, etc.. M’agradaria en aquestes sessions aprendre el màxim i fer els meus millors esforços per tirar endavant en aquest projecte.

Hola, el meu nom es Joel Sobrino ting 15 anys i m’agrada el music EL MORAD i he escollit aquesta optativa perquè creia que fariem dibuix, m’agrada  tot tipus d’esport en especial un que es diu BMX i desde petit m’agradat dibuixar i se’m donava bastant bé, fins que ho baix deixar perquè no m’entusiasma.

Hola, soy Oriol González Font, estoy en la materia En Residencia porque me intrigó el nombre, también porque no quería ponerme en ninguna optativa que se me diera mal o fuese difícil. Cuando me dijeron que vendría un artista con nosotros para darnos clase me pareció genial poder compartir tiempo con una persona que tenga carrera por detrás suyo. Soy un bromista pero cuando me pongo a trabajar en serio me gusta que mi grupo tambien se ponga a trabajar.