Sota una pluja torrencial el dimecres dia 15 de maig a les 19,30 hores van ferinauguració de l’obra “Acció defensa passiva”, sobre els bombardejos que va viure la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil. Aquesta obra ha estat creada per l’artista Fernando Prats i alumnes de l’Institut Menéndez Pelayo en el marc del programa “Creadors EN RESIDÈNCIA”, l’exposició es va fer a la Capella de Santa Àgata del MUHBA a la plaça del Rei, s/n
L’exposició, va ser inaugurada pel tinent alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana;
Van assistir també a la inauguració els alumnes de l’institut Menéndez y Pelayo, que han fet l’obra, i l’artista amb qui han fet la residència, Fernando Prats (Santiago de Xile, 1967)
Tot va anar força ve, va haver-hi molta assistència, els alumnes van parlar, van estar i van fer de guies molt bé
Parlaments dels alumnes:
Presentació al MUHBA
Nosaltres, el grup de 4t d’ ESO del Menendez y Pelayo, hem col·laborat en el treball de Fernando Prats sobre els bombardejos de la Guerra Civil .
Durant aquest període de guerra, a Barcelona es van produir diversos bombardejos provocats per l’ aviació franquista i italiana. Alguns d’aquests van provocar grans baixes en la població, un d’ells, produït a Sant Felip Neri, va matar un total de 40 persones, la seva majoria nens refugiats de tota Espanya per la guerra. Aquestes morts es van declarar com un crim a la humanitat i la plaça es va convertir en patrimoni de la humanitat també. Aquest any s’han complert 75 anys d’aquestes morts.
Durant la guerra la gent es protegia de les bombes en refugis antiaeris construïts per la gent que quedava a la ciutat: nens, dones i gent gran. A Barcelona es poden trobar més de 1000 refugis però només 4 estan oberts al públic, el refugi 307, el de la Plaça del Diamant, un altre a la Plaça de la Revolució i un al Palau de les Heures. Això és així perquè la política cultural i la seva propietat privada impedeixen que les persones els puguin visitar.
Mònica Andrés
En relació al refugi hem estat treballant en els projectes següents:
La pell de les persones afectades en temps de guerra, quan el so de la sirena els avisava que havien de baixar al refugi més proper amb la finalitat de poder protegir-se dels atacs i les bombes. Sabent això vam crear una capsa amb les En primer lloc vam tenir una sessió amb l’artista, en la qual ens va fer posar en coses essencials que cadascun portaria en aquelles situacions.
A continuació vam tornar al refugi, on el Fernando ens va proposar amb les nostres caixes realitzar un vídeo en el qual explicàvem el seu contingut i finalitzàvem amb una paraula que ho resumia.
-(VIDEOS) -Túnels – Noms – Sensació ( sensació de buit )
Leire Sanchez
Al cap d’uns dies, vam dividir el grup per veure com es realitzava el procés de creació. Uns van tornar al refugi amb la companyia d’un (tècnic) el qual va extreure les empremtes en tres motlles dels cops de pic que hi havia als murs.
El primer motlle representava les picades dels nens, el segon motlle el de les dones i per últim el de més amunt que era de la gent gran.
PROCÉS
En primer lloc s’introduïa la silicona amb la quantitat exacte de la mesura dels buits que hi havia al mur. Després d’un temps d’espera, quan la primera capa ja ha quedat solidificada, apliquem la segona capa que és una mica més gruixuda i per acabar apliquem la tercera amb un temps d’espera de 24h abans de poder ser retirada.
Per últim els motlles son recoberts de bronze i així finalitza el procés.
Patricia Camero
MUR:
Després del projecte al refugi vam començar a treballar la façana de l’església de la plaça Sant Felip Neri on a partir de tècniques de fumat de Fernando Prats vam plasmar les empremtes del bombardeig en paper fumat. Abans de tot això vam haver de fumejar els papers a l ‘estudi de l’artista. En aquesta pràctica ens vam dividir en 2 grups. Un grup era l’encarregat de fumar els papers i l’altre de fixar-los. Així vam aprendre a fer el procés.
Després a la plaça Sant Felip Neri vam portar els papers fumejats i un cop agafada l’empremta de la paret vam fixar-los allà mateix perquè no s’espatllés amb el vent o qualsevol moviment.
En tot moment vam tenir present el poema de Conrad Lladó, “Avui han mort uns infants…” dedicat a les morts dels infants de la plaça.
Laura Prats
Conclusions
Al principi, aquest projecte ens va semblar a tots una mica abstracte, ja que se’ns van presentar temes que mai havíem tractat. Al llarg del curs ens vam adonar que l’obra tenia més sentit i finalitat.
Més enllà de l’obra, nosaltres hem après a implicar-nos i adaptar-nos al treball d’un artista, hem descobert més informació sobre les etapes de la guerra i alguns racons de la nostre ciutat.
Finalment també volem destacar que ha estat una gran oportunitat per a nosaltres, i per aixó som uns privilegiats de poder participar en el gran projecte de creadors en residència. Per la qual cosa donem les gràcies a: l’Ajuntament de Barcelona, al Museu Muhba, a Núria i Laia de A Bao A Qu, al Menéndez Pelayo, a Fernando Prats i Isabel Abarca.
Samuel Savage
Més informació sobre el projecte a: www.bcn.cat/enresidencia
Dissabte 18/05 de 19h a 1h: Nit dels Museus.
Felicitats a la Laura Prats, la Leire Sanchez, la Maria Saavedra, la Mónica Àndres, la Patricia Camero, el Samuel Savage i la Soraya Garcia per les magnífiques visites i atenció de dissabte! Gran treball!!!
Vam tenir 3.136 visitats!!!!!!!!
Isabel Abarca
La creació es podrà visitar fins el pròxim dia 23 de juny, de dimarts a dissabte, entre les 10.00 i les 19.00 hores; i els diumenges entre les 10.00 i les 20.00 hores.
Visites comentades pels alumnes:
Dissabte 1/06 de 17h30 a 19h
Dissabte 8/06 de 17h30 a 19h
Dissabte 15/06 de 17h30 a 19h
Dissabte 22/06 de 17h30 a 19h