Categorías
Sin categoría

En Dissidència (Oblid-19)

En Dissidència (Oblit-19) és el registre visual i documental d’una funció ideada de forma col·lectiva per les alumnes de 2n d’Eso de l’IES Moissés Broggi, Perifèria (Pau Milla i Núria Guiu) i la mediació de Mònica Muntaner (La Poderosa).

La funció és part del projecte En Residència i va tenir lloc el 8 de Juny de 2020 tot i que no va ser feta ni vista per ningú. Només s’en conserva un registre; la documentació d’una performance que no ha succeït mai, que només existeix en el nostre imaginari especulatiu sobre la mateixa.

Especular ens permet projectar-nos en una realitat alternativa. Ens permet pensar-nos lluny de la “nova normalitat” i inclús lluny de la “l’antiga normalitat”. En el registre de En Dissidència (Oblit-19) hi trobareu una xerrada post-funció, un text/guió de la performance, fotos d’espais que habiten la frontera entre la ficció i la realitat, entre la reivindicació i l’impossibilitat, el vídeo d’una dansa que no s’ha fet, d’uns vestuaris que no ens hem posat. En Dissidència és el registre d’una performance impensable, inimaginable, intocable. És el registre d’un impossible que s’atreveix a ser.

I si…..

Preparatius (2 hores abans de la funció)

El Nil emprovant-se el vestuari abans de la funció

Guió de la funció

En una sessió vem construir col·lectivament el guió i vem decidir que la funció succeís a través d’un recorregut de quatre localitzacions de Barcelona:

PARC DEL CLOT

A les 17h en punt ens trobem totes al Parc del clot. Arribem totes vestides de blanc o negre d’estil esportiu, casual.

La Myriam arriba la última i porta un super radiocasette dels anys 80. 

Posa play i per sorpresa de totes, enlloc de sonar hip-hop, sona la retransmisió d’unes notices de la Covid-19 explicant les mesures de distanciament i seguretat.

Nosaltres busquem el contrast de la retransmissió ballant per tot l’espai i improvitzant amb els 4 nivells i qualitats de moviement que ja em treballat en diverses sessions.

Acabem quan la Myriam atura la retransmissió, a les 17:35. Ens dirigim cap al següent escenari, tenim 10min per arribar-hi. El públic ens segueix.

CARRETERA

Hem escollit el tram de carretera que va des de la Torre Agbar fins al Parc del Forum. Normalment és un tram molt transitat, on els cotxes passen a tota velociat però per aquesta ocasió, l’Ajuntament de Barcelona ens ha tallat la carretera especialment per a nosaltres i ha instal·lat altaveus.

 Per contrastar el transit accelerat que normalment ocupa la carretera i aprofitat que la Covid-19 ha deixat els carrers buits, volem aprofitar per reivindicar una ciutat per a les persones i sense pol·lució. Són les 17:46, comença l’escena: Ballem en slowmotion, ocupant tota la carretera i fins arribar al Parc del Forum (plaça de llevant) amb totes les cançons que han sonat al llarg del curs. Tenim 3h per fer aquest tram de recorregut, al llarg del qual es va sumant molt públic a mirar-nos fins a la plaça de llevant.

LA NOVA PODEROSA

Son les 20:45h. A mà esquerra, a plaça de Llevant, estrenarem el nou espai de creació escència de La Poderosa. Després d’un any sense espai físic i d’haver patit el procés de gentrificació i elitització de la ciutat, ha aconseguit un espai fantàstic, de 200m2 diàfans, totalment acondicionat. Una de les coses que ens preocupava era no poder arribar a estrenar en aquest espai a causa de les obres aturades per la Covid-19 però finalment ho aconseguim.

Entrem a sala, però hi ha tanta gent que no pot entrar tothom. Estem desbordades i emocionades. Tot i que La Nova Poderosa disposa dels recursos per poder fer una macro projecció en streaming a la façana de l’edifici, decidim conjuntament repetir l’actuació durant els seguents mesos, ja que volem fer aposta per les arts en viu. Entrem a l’espai, les llums canvien de colors. Allà ens posem en posició. Sona la música de Mi Gente i comencem a fer una part de la coreografia.

Assaig a casa de la coreografia per La Nova Poderosa

Al final d’aquesta coreografia seguim ballant de forma lliure fent que el públic ens acompanyi. Cada vegada es suma més gent de públic. Son les 21:21h.

Actuació a La Nova Poderosa

ESPIGÓ

Públic esperant la part final de la funció

Tothom ens segueix fins a arribar a l’espigó del Fòrum. Són les 21:43h. Està baixant el sol i hi ha una llum preciosa. Volem fer-nos un selfie de grup a la punta de l’espigó per buscar el final de la nostra actuació. Quan hi som totes, en treiem la samarreta blanca o negra i a sota portem cadascuna una samarreta de colors diferents. Ens quedem congelades en una posició de grup. L’Isaac treu el seu telefon mòbil. Sona la música i fem l’escena. El sol va marxant fins que quedem il·luminades només amb la llum del mòbil de l’Isaac. Trobem una posició final, ens quedem quietes fins que s’apaga la música i el mòbil. Fosc. Final de la funció.

El públic, embogit d’emoció, s’aixeca i aplaudeix sense parar.

Saludem. Final.

XERRADA POST-FUNCIÓ

Xerrada / Avaluació el dia després de la funció

ENTREVISTA A MÒNICA MUNTANER

Mònica Muntaner (mediadora del projecte En Residència entre IES Moissès Broggi i Perifèria) juntament amb Bea Fernández són les fundadores de La Poderosa. Parlem amb ella sobre el nou espai de La Poderosa i l’estrena del mateix amb la funció final de les joves.

Entrevista a Mònica Muntaner

Per veure tot el procés de En Residència 2019-20 fet a l’IES Moissès Broggi que finalitza amb la funció En Dissidència (Oblit-19), podeu entrar al següent link: https://blocsenresidencia.bcn.cat/moisesbroggi1920/