Gyotaku_enR-2014049

Gyotaku amb Victòria Rabal

Hem anat aveure l’exposició “Gyotaku” al Museu Marítim de Barcelona. Ens l’ha recomenat la Mònica Roselló, la nostra creadora en Residència al nostre centre.

1Gyotaku_enR-2014

La creadora, Victòria Rabal ens explica la instal.lació.

Gyotaku_enR-2014126 Gyotaku_enR-2014130 Gyotaku_enR-2014109 Gyotaku_enR-2014111 Gyotaku_enR-2014116

Gyotaku: capturar l’ànima dels peixos és una exposició que mostra un atles d’empremtes de peixos realitzats entre els anys 2011 i el 2014 per l’artista Victòria Rabal amb la tècnica japonesa del gyotaku –impressions realitzades amb tinta xinesa sobre paper japonès-.

L’exposició està formada per més de 150 dibuixos de més de setanta espècies diferents de peixos i mol·luscos. Durant aquests anys, Victòria Rabal va anar de matinada al Mercat Central del Peix de Barcelona on seleccionava i imprimia els peixos de diferents espècies que allà es comercialitzen. A més, també hi trobareu dibuixos fets en mercats d’altres ciutats com ara: Catània, Baton Rouge, Mèxic, Rosario…

La paraula gyotaku està formada per “gyo” peix i “taku” refregar, i es pot traduir com ‘impressió de peixos’.

El gyotaku va néixer al Japó cap a l’any 1800, i s’utilitzava entre els pescadors per recordar les seves captures. La tècnica va prendre força als mercats on s’imprimien els peixos que es posaven a la venda, indicant l’espècie, pes, preu i la data de captura. A mida que la venda avençava, es retiraven les impressions. Avui encara es poden veure aquestes impressions en alguns mercats tradicionals del Japó. Actualment el gyotaku és molt popular entre els pescadors esportius que l’utilitzen com a trofeus dels peixos capturats.

El gyotaku no només recull la fesomia dels peixos sinó també la seva ànima i alhora la seva absència.

Ens ha interessat molt l’exposició i també el muntatge. Les xarxes pintades que tanquen l’espai són molt boniques.

Hi ha peixos de totes mides i espècies. Ens han agradat molt els peixos grans. Ens preguntàvem que se’n feia dels exemplar un cop entintats i impressos. Hem vist un vídeo on la Victòria ens mostra tot el procés i com després els renta i els cuina.

En acabar hem anat al Pailebot Santa Eulàlia, l’hem visitat i hem fet una foto de grup que us mostrem a l’entrada “Ens presentem”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>