LA CAPSA ENTRÒPICA. FRANCESC TORRES

El dia 13 de desembre del 2017 vam tornar al Museu Nacional a descobrir una cosa que, per molt petita que sigui, és molt important quan anem a un museu; les cartel·les. Encara que semblin insignificants o amb poca utilitat hi ha un gran procés al darrere. Vam visitar el despatx de la persona responsable de les cartel·les al Museu Nacional i ens va explicar com es fan. És molt important que les cartel·les combinin amb la paret on estaran penjades i amb el quadre que acompanyen. Cada vegada que es canvia la exposició s’ha de canviar la cartel·la i torna a escollir la lletra, la mida, el color i la informació que volem posar. Ens van explicar que ells dissenyaven les cartel·les i enviaven el disseny a una empresa que les imprimia.

Després vam anar a veure la exposició de Francesc Torres, La Capsa Entròpica [El museu d’objectes perduts]. La guia, una noia que es deia Júlia, ens explicà que la paraula entròpica significa alguna cosa diferent a les demés o desordenada. L’exposició pretenia ensenyar-nos obres que normalment no s’haurien exposat al públic. L’artista i comissari Francesc Torres ha volgut fer alguna cosa diferent, ha triat obres que posen de manifest esdeveniments històrics i socials a través seu estat de conservació o bé per què de manera evident han estat agredides. També ha relacionat obres que tenen una connexió més enllà del visual i les ha disposat per a què el visitant pugui establir aquesta connexió.

Algunes d’aquestes obres provenen del fons del museu i d’altres són del propi artista  Només entrar hi havia un Aston Martin destrossat que ens vol transmetre la idea que res és perfecte, que som humans i tenim defectes. A continuació ens vam dividir en petits grups per analitzar els diferents espais, per després posar-ho en comú.

     

La sala que més ens va agradar va ser la primera, es denominava el ”Problema Jueu”. Hi havia un retrat de la vida quotidiana de la gent d’un temps enrere. Es podia veure com les cares d’alguns personatges estaven tatxades amb violència per algun motiu.

 

 

 

CONEIXEM EL MUSEU NACIONAL DES DE DINS

El passat dimecres 22 de novembre el grup del projecte «En residència» vam fer la nostra segona sortida al Museu Nacional.

Aquesta visita va ser més llarga i d’un caire més formal i ordenat que l’anterior. Durant la primera part vam anar a veure la sala de Renaixement i Barroc en ple muntatge. Després  vam veure les reserves d’obres de gran format, de pedra i de paper. Vam tenir l’oportunitat de visitar parts del Museu Nacional que el públic general habitualment no pot conèixer.

…una anècdota que ens va explicar va ser que hi havia una obra que feia uns 5 metres d’alt i 10 d’amplada, i la van haver d’entrar fent un forat a la paret. A més, també ens va explicar coses sobre com exposar les obres i les estratègies que ells tenen per atraure al públic.

Vam entrar a una sala que no era gaire gran per ser una reserva, però tenia un sistema molt eficaç per conservar les obres sense ocupar molt espai, les penjaven d’una mena de paret mòbil i així ocupaven menys volum. El Jordi ens ho va explicar amb molt entusiasme i interès, es notava que li agradava que nosaltres visitéssim el museu i volguéssim aprendre coses noves.

…ens van ensenyar com ordenaven i trobaven les obres, i ho feien per un sistema de nombres, els qual tenien cada un dels quadres i després buscaven la xifra per el sistema informàtic per trobar la seva localització.

…vam anar a veure la reserva de pedra i escultura. Era la més gran de les tres i la que em va agradar més, ja que era més visual que les altres, i en la que ens van fer l’explicació més interessant, des del meu punt de vista. Allà també ens ho va explicar el Jordi, i ens va dir que aquesta era la reserva que més s’estimava, i es podia veure en com ho explicava!

Pau Vega

…després vam anar per l’interior del museu i allò semblava ¨Prision Break¨ i va estar molt guay!

Aisha Gutiérrez

En Jordi ens va portar a les reserves de pedra i a l’hora de marxar vam sortir per dins del museu, em va encantar!

Clara García

La Mercè ens va explicar que allà guardaven la col·lecció més gran de dibuixos, cartolines i cartells de tota Catalunya, va ser molt interessant i a mi em va impactar  la manera com ho tenien ordenat, era en armaris compactes, ens va explicar que ho guardaven així per a què  no es fes malbé.

Cristina Manzanares

Vaig aprendre moltes coses sobre la conservació del paper i la emmarcació més adequada per a cada tipus de material utilitzat en el dibuix, a més la dona va ser molt agradable. Vam veure com estava organitzada la reserva com restauraven els dibuixos, fins i tot vam tenir la oportunitat de veure uns quants d’ells, eren molt bonics. Al veure’ls em produïa una sensació agradable, em va semblar sorprenent ja que semblaven molt fràgils (encara que no els podia tocar) i amb un valor molt especial, em donaven ganes de «cuidar-los» i mirar-los durant una llarga estona.

Natalia Liendo

 

A la segona part vam visitar els magatzems d’obres. Primer vam veure el magatzem d’obres de gran format amb el Jordi. Em va agradar que ens deixés moure les “parets” on es guardaven les obres. Va explicar un robatori, una anècdota d’una obra infestada de micròbis i la compra-venda d’obres. Personalment em va agradar molt.

Elena Martí

Vam arribar a les 10:00 i ens vam anar a les 14:30. Va ser una visita molt llarga, però amb alguns continguts molt interessants.

Karla Monera

Personalment la part que més em va agradar va ser la reserva d’escultures de pedra, ja que hi  havien escultures molt interessants i “súper” ben fetes. Aquesta exploració va ser explicada pel Jordi, conservador de pedra, fusta i tela. Sabia un munt de coses i va ser molt interessant aquesta part. Però va ser esgotador estar tanta estona drets. Una part molt interessant també, i que em va cridar molt l’atenció,  va ser quan el Jordi ens va portar per uns túnels com amagats del interior del museu, que semblaven de pel·lícula…

Marc Marín

El que més em va agradar de tota la visita va ser quan vam anar a al reserva de paper on es guardaven els dibuixos fets a llapis. Em va semblar molt difícil tenir controlat tot allò i més difícil encara quan es una única persona que treballa amb el munt de dibuixos que n’hi ha. Em va impactar amb quina delicadesa es guardaven els dibuixos, emmarcats, amb un paper per sobre per a què no es pogués fer malbé el dibuix amb els dits…

Regina Díaz

La part que em va agradar més va ser quan vam anar a les reserves de pedra, amb el treballador, Jordi Casanovas. Em va semblar molt interessant veure les diverses pedres, més ben dit, escultures; ja que no sabia que mantenien aquelles restes antigues i la importància que hi tenen en el museu. Es basa en la recollida de diverses peces trobades a Barcelona, les quals no s’han pogut trobar exactament el seu passat. L’ordre estava ben estructurat, de les més grans fins a les més petites. Al apropar-te a elles, podies observar detalls increïbles: el material i la seva història. La qüestió és que et quedaves fascinat!

També, va ser divertit com vam desplaçar-nos al museu, des del magatzem de les reserves, ja que vam passar per la part més interior del museu on els visitants no hi solen passar, només els treballadors. Hi havia canonades i escales diverses.

El Jordi, ens va explicar molt bé sobre aquelles reserves i vam poder veure la gran proximitat que hi tenia a aquestes. Feia que ens poguéssim endinsar fàcilment en la història que hi havia darrere de les obres.

Milena Titova

UNA VISITA PERFORMATIVA AL NOSTRE INSTITUT

Dimecres 15 de Novembre 2017, van venir dues representants del departament educatiu del Museu Nacional  a visitar el nostre institut. L’objectiu era fer una visita guiada i intentar que es qüestionessin el que nosaltres estàvem dient, és a dir, fer una visita poc convencional. La nostra idea era disfressar l’escola amb un ambient de molt més “bon rotllo” del que realment és entre el professorat i nosaltres, els alumnes. Per fer-ho vam haver de pactar amb els professors per a què ens seguissin el fil. A classe hi ha companys que fan teatre i això ens va ajudar a realitzar la performance.

 

En una visita guiada convencional normalment no ens qüestionem el que ens van explicant ja que podem preveure què passarà i com passarà. La nostra seria diferent.

Ens vam dividir en grups i cadascú va treballar una part de la visita. Vam començar a la façana de l’institut, la porta principal es troba al Carrer Rogent i és modernista. La Cristina va  explicar de manera convencional les diferents etapes que ha viscut l’edifici de l’institut. Després vam anar al vestíbul on vam presentar els conserges i alguns professors com ara el Joan Talarn, de ciències, i en Lluís, de tecnologia. Després vam anar a veure l’Aurelio, també professor de tecnologia, i pel camí ens vam anar trobant a diferents professors i els vam abraçar i petonejar, les nostres convidades van començar a al·lucinar. El plat fort va ser quan vam entrar a l’aula de música. El Matías, el professor, ja estava avisat de les nostres intencions i va tocar el piano i ens va fer cantar tots junts. La Milena companya nostra i cantant del grup de rock va ser la veu protagonista. Finalment ens vam abraçar tots fent veure que ens havíem emocionat. Ja havíem aconseguit el nostre objectiu.

Per acabar vam finalitzar el recorregut i vam anar cap a la nostra aula. Allà vam desvetllar el nostre secret. La Sandra i la Teresa s’ho van creure tot, llavors vam aprofitar per reflexionar sobre si ens podem creure tot el que ens diuen durant una visita guiada, si la nostra actitud ha de ser passiva o cal que ens qüestionem el que ens diuen.

 

 

ELS MUSEUS I L’ART CONTEMPORANI

Dimecres dia 20 d’octubre:

A l’inici de la sessió vam posar en comú tot el que ens havia semblat curiós de la visita al Museu Nacional d’Art de Catalunya (aspectes interessants dels visitants, vigilants, sales d’exposició…). Després, vam fer una activitat que consistia en intentar dibuixar individualment la façana del museu de memòria per després comparar-los. També vam dibuixar el recorregut que vam fer sense cap tipus d’ajuda, i després vam tornar a dibuixar-lo, però amb un plànol del MNAC.

Al final de la sessió, vam compartir els resultats dels dibuixos, ja que hi havia persones que els costava més recordar el recorregut amb la plantilla del plànol, i d’altres que els hi semblava més fàcil. En conclusió, tot i que semblava una activitat senzilla ens va semblar bastant difícil haver de recordar l’itinerari que vam fer.

Dimecres dia 25 d’octubre:

En aquesta sessió vam estar investigant sobre alguns artistes contemporanis que han treballat dins dels museus i han investigat aspectes relacionats amb els visitants, els materials de construcció, els recorreguts proposats…

Thomas Struth:

Photographs 1978-2010

El seu projecte consisteix en fotografiar els visitants que anaven al museu a veure l’escultura Miquel Àngel.

Stefan Draschan:

People sleeping in museums i People matching artworks

El seu projecte consisteix en fotografiar visitants que dormien o descansaven als museus, i també als visitants que observaven les obres i alhora les seves robes o pentinats permetien establir un diàleg visual entre el visitant i l’obra d’art.

Jean Luc Godard i Bernardo Bertolucci

Bande à part

De Godard vam veure un fragment específic de la pel·lícula Bande à part, durant el qual es veu als protagonistes visitant el museu del Louvre corrent per batre el rècord de la visita més ràpida. Bertolucci inspirat en Godard també mostra uns joves corrent pel Louvre a la seva pel·lícula Els somiadors. Hem pensat que amb aquest fragment la Mariona ens volia ensenyar una manera diferent i trencadora de visitar un museu.

  • Antony Gormley

Field for the British Isles

Les imatges que vam veure d’aquest artista mostren sales plenes de petites escultures que impedeixen als visitants fer el recorregut que permet fer qualsevol museu. A més, per la realització d’aquestes escultures de fang l’artista implica a moltes persones en la creació del seu projecte.

     

  • Lara Almarcegui

L’artista converteix en protagonista de la seva obra els materials utilitzats per construir l’espai on estan exposats.

També durant aquesta sessió la Mariona ens va animar a consultar Google Art Project del Museu Nacional de Catalunya i descobrir imatges curioses que mostressin aspectes que cridessin la nostra atenció, aquí us deixem un recull d’imatges que vam seleccionar:

Caps, Aleix Planella

Pillado, Giulia Nevini i Amina Tahiri

Ombres d’objectes, Milena Titova i Carolina Ortega

 

Natalia Liendo, Karla Monera, Pau Vega i Joana Castillo

 

 

CONEIXEM LA MARIONA MONCUNILL I VISITEM EL MUSEU NACIONAL

Dimecres dia 4 d’octubre vam conèixer per primera vegada l’artista Mariona Moncunill. Ens vam col·locar en rotllana ja que d’aquesta manera ens podíem veure tots i era més còmode per tothom, i va ser quan vam aprofitar per fer- li unes preguntes que ja havíem elaborat anteriorment. Gràcies a això vam tenir l’oportunitat de conèixer els seus gustos i com havia arribat a on es troba en aquest moment.

També vam aprofitar per conèixer-nos millor entre tots, compartint els nostres gustos, habilitats… fent així una pluja d’idees que més endavant ens serà d’ajuda pel nostre projecte.

Dimecres dia 11 d’octubre, a les 11:00h,  vam sortir de l’Institut Juan Manuel Zafra per anar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Una vegada al museu vam deixar les nostres coses  i ens vam dirigir a una sala on ens van rebre alguns dels treballadors del museu inclòs el director, Josep Serra. Ens van donar la benvinguda amb una xerrada en la qual ens van explicar alguns aspectes interessants del museu relacionats amb la seva ubicació i també amb algunes de les seves obres. Més endavant vam fer una sèrie de preguntes; l’accés al museu, el trasllat i el manteniment  de les obres, van ser alguns dels temes que es generen més curiositat. Un cop acabada la xerrada ens van donar les identificacions  que ens converteixen en visitants VIP.

 

Vam tenir un temps per poder visitar lliurement del museu individualment, durant aquesta primera visita la Mariona ens va proposar que estiguéssim pendents del nostre entorn, apuntant les coses que més ens cridaven l’atenció  i  que no només fessin referència a les obres exposades, més aviat que estiguessin relacionades amb  les sales, decoracions, visitants, sensacions… Una de les altres tasques que ens vam proposar va ser fer 3 fotos amb les coses que més ens haguessin interessat.
Un cop acabat el temps ens vam reunir al punt de quedada i tots junts ens vam dirigir cap a la terrassa des d’on es poden observar unes vistes precioses de Barcelona. Finalment, un cop acabada l’activitat vam marxar tots cap a casa.

COMENCEM!

Hola!

Som el grup de 4t d’ESO de l’institut Juan Manuel Zafra, situat al districte de Sant Martí. Som 19 alumnes que participarem a En Residència amb l’artista Mariona Moncunill.

Tot i que no sabíem amb qui treballaríem teníem ganes de participar en aquest projecte. Quan la professora ens va dir qui era l’artista vam començar a sentir molta curiositat i vam investigar el seu treball. Després de consultar la seva pàgina web vam formular unes preguntes que tenim ganes de fer-li perquè el seu art ens ha generat interès, curiositat i dubtes.

A més a més, uns companys del curs passat que també van participar a En Residència, ens van explicar la seva experiència i ens van donar consells per saber portar el projecte endavant i per passar-ho bé durant aquest curs.

El dimecres passat ens vam fer una foto de grup al pati del nostre institut.

Aquí la teniu!