Visita al MACBA

Arribem al MACBA, ens trobem amb Agnès i Daniela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Allí ens rep Helena que ens guiarà per l’exposició NONUMENT

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

NONUMENT és una exposició col·lectiva localitzada a l’edifici del convent dels àngels.

Aquesta exposició parteix d’un projecte del MACBA, que ha convidat a 28 artistes a reflexionar sobre diferents qüestions lligades als monuments:

Qui sustenta un monument i qui el legitima? Quins mecanismes de control genera al seu voltant? Hi pot haver monuments que no reforcin ni propaguin el discurs del poder? Pot ser el monument, simultàniament, cosificació de la nostàlgia i punta de llança dels desigs futurs? Quin paper tenen els monuments en la conquesta de la jerarquia, l’ordre i la vigilància de l’espai públic? Quina és la desobediència de l’artista enfront de les estratègies de colonització urbana? Quina és la seva complicitat enfront de les voluntats col·lectives?

La primera obra que veiem és la de Daniela Ortiz, la nostra artista en residència.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Contestació és un projecte de sol·licitud de retirada dels monuments ubicats a la ciutat de BCN dedicats a personatges involucrats en processos colonials. Les cartes s’han enviat a diversos càrrecs de l’ICYB i del MACBA així com a diverses persones involucrades en la lluita contra el control migratori. El projecte representa les cartes signades en suport de la retirada i les cartes sense resposta, i també dóna la possibilitat a l’espectador de signar la sol·licitud.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Daniela ens explica el projecte i ens mostra alguns dels monuments en honor a personatges com el general Prim o Joan Güell lligats al colonialisme i als actes inhumans relacionats amb aquest.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helena també ens va mostrar les obres de Domènec i de Rogelio López Cuenca i Elo Vega que anaven en la mateixa línia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comentem amb Daniela que ens ha semblat l’exposició abans de tornar a l’institut

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L’art de Daniela

Temàtiques: racisme,  xenofobia,  sexisme,  colonització,…

Aquí teniu una pinzellada de l’art de Daniela

Habitaciones de servicio

Habitaciones de Servicio plantea un análisis arquitectónico de casas pertenecientes a la clase alta limeña. El estudio hace énfasis en la “arquitectura de servicio”; el espacio vital otorgado a la trabajadora del hogar. El proyecto propone un señalamiento de esta habitación en comparativa con las dimensiones de los demás ambientes de la casa y analiza su ubicación dentro de la misma.

 

4_INSTALACIÓN

 

TRIBUTE TO THE FALLEN

Carrying an image of Samba Martine with the inscription “Samba Martine, after 38 days detained at the immigrant detention centre of Aluche died at the hospital 12 of october” a route was made during the celebration of the national day of Spain on october the 12th 2012 in Madrid. The first stop was at the Columbus plaza, the second at door of the apartment were congolese politician Moisé Tshombe used to live, the third at the immigrant dentition Centre of Aluche and the last one at the 12 of October Hospital where congolese immigrant Samba Martine died.

FRASE PARA FESTIVAL FEMINISTA

Frase escrita en un muro del festival FEMART09.
Se presenta la frase “ ES DE PUTA MADRE SER MUJER ” a la convocatoria organizada por el centro feminista Caladona de Barcelona, el proyecto es aceptado, el comité organizador decide utilizar la frase en la campaña publicitaria del festival, imprimiendo alrededor de 10,000 flyers con esta.
Días antes de la inauguración propongo cambiar la frase seleccionada para la pared, continuando la primera; en un principio se me niega la propuesta, luego de discusiones con las demás participantas y las organizadoras se me permite escribir “ ESPAÑOLA, BLANCA Y DE CLASE MEDIA ” en el muro.

41_9flyer41_9wall

 

97 EMPLEADAS DOMÉSTICAS

El proyecto consiste en una serie de 97 fotografías de la clase alta peruana en situaciones cotidianas. En cada una de estas imágenes aparece en la parte posterior o cortada por el autor una empleada doméstica. Todas las fotografías han sido extraídas de la red social facebook.

Las imágenes han sido retirado de la página web por motivos de seguridad personal.

97 empleadas domésticas es un proyecto al que se puede acceder sin necesidad de ver la página web donde estaban seleccionadas apenas 97 imágenes; el proyecto se puede ver también en cualquier álbum familiar de la clase alta peruana así como en revistas de sociales.

5_3 5_5 5_58 29 94 97_empleadas_domesticas

5_libro2