CINQUENA SESSIÓ 19 D’OCTUBRE 2016: VISITA EXPOSICIÓ “AMORFA” PEP DURAN

fitxer_005

Avui ens hem apropat a la Galeria RocioSantaCruz (Gran Via de les Corts Catalanes, 627) per a conèixer algunes de les obres d’en Pep Duran aprofitant que estan exposades fins al 5 de novembre de 2016.

Aquesta activitat ens ha permès intercanviar idees amb en Pep a partir dels seus treballs. Hem pogut observar i tocar les seves peces. Hem parlat dels processos de treball, de materials, de discursos artístics… Inclús, ens hem atrevit a preguntar pel preu d’alguna de les seves obres! Hem aprés que entre moltes altres coses, el benefici que un artista obté de les seves obres serveix per alimentar futures obres i contribuir, així, en el desenvolupament de la seva trajectòria artística.

Al final de la visita en Pep ens ha proposat fer un collage capaç de reproduir l’interior/exterior d’un dels espais del nostre institut i, finalment, situar-nos en aquest espai. Hem pensat que aprofitarem les fotografies de presentació que ens vam fer a l’inici de curs.

Caldrà repassar els principis de la perspectiva!

 

fitxer_000

fitxer_004

fitxer_003

fitxer_002

 

fitxer_001

 

 

fitxer_006

QUARTA SESSIÓ 10 D’OCTUBRE 2016: PODEM CONSIDERAR LA SEU ACTUAL DE L’INSTITUT JAUME BALMES COM A UN EDIFICI RACIONALISTA?

 

img_1685

Tot recollint el repte d’en Pep Duran, hem observat l’edifici del nostre institut per tal de respondre a la següent pregunta: És aquest un edifici racionalista?

En primer lloc hem estudiat el racionalisme i com, aquest moviment, ha influït en l’aspecte final dels edificis d’aquell moment.

Generalitzant, hem observat que els edificis racionalistes coincideixen en certs aspectes:

– Simplicitat en les formes.

– La façana no suporta. Aquesta es converteix en una lleugera   membrana de tancament.

-Els elements decoratius desapareixen en favor de la forma recta a partir de volums purs i primitius: cub, cilindre, esfera.

-Utilització de materials industrials: Vidre, formigó, acer.

-Dinamisme constructiu.

Un cop familiaritzats amb els trets característics del racionalisme i després d’haver observat fotografies d’edificis d’aquest moviment, hem passejat per l’institut per a comprovar si existeixen suficients proves que confirmin la nostra sospita.

Hem arribat a la conclusió que l’edifici de l’institut és racionalista i, per tant, en serem conscients alhora de definir la nostra intervenció artística.

img_1681

img_1680

img_1677

img_1675

img_1673

img_1670

img_1674

img_1678

img_1666

Paral·lelament a aquesta activitat hem fotografiat alguns dels espais i objectes de cara a fabricar una petita biblioteca d’imatges de referents que ens puguin, posteriorment, “inspirar”.

img_1663

img_1662

img_1661

img_1659

img_1656

img_1658

img_1660

TERCERA SESSIÓ 3 D’OCTUBRE 2016: VISITA AL TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA. ESCENOGRAFIA DE L’OBRA EL CORATGE DE MATAR (LARS NORÉN) CREADA PER PEP DURAN

img_1520

Avui és el dia que hem pogut conèixer, finalment, al Pep Duran! I quina millor manera de fer-ho que envoltat, mai millor dit, d’una de les seves darreres obres escenogràfiques per a l’obra de teatre “El coratge de matar” (Lars Norén) al Teatre Nacional de Catalunya.

Hem pogut passejar-nos per l’escena com els actors, i fora d’ella, com els tècnics que fan possible que tot plegat funcioni. L’experiència de poder estar en una sala de teatre sense públic, en primer lloc, i, moure’ns lliurement per aquells espais que sempre hem contemplat com a espectadors des del pati de butaques, en segon lloc, han estat el punt de partida d’aquesta trobada.

En Pep ens ha explicat qui és, a què es dedica, quines són les inquietuds que el mouen i ens ha proposat un repte per començar a treballar en la proposta d’aquest any. Cal que ens informem bé del període en el qual es va construir la seu actual de l’Institut Jaume Balmes. Amb aquesta informació, podrem escollir amb criteri un espai òptim per a instal·lar la nostra obra. Mentre fem aquesta feina hem de fer un petit inventari fotogràfic de tots els objectes de l’institut que ens estimulin de forma creativa.

Segons ens ha dit, l’estudi de les preexistències acostuma a ser un interessant punt de partida per a tota intervenció artística.

img_1543

img_1526

img_1525

img_1524

img_1552

img_1559

També hem visitat el magatzem on hi guarden tots els objectes i materials necessaris per a construir les escenografies.

img_1576

img_1578

img_1579

img_1581

img_1584

img_1570

img_1574

 

SEGONA SESSIÓ 26 SETEMBRE 2016: UNA MOSTRA D’ART CONTEMPORANI

 

Visionat del documental: “Exit through the gift shop” guanyadora de l’independent Spirit Awards i nominada a l’Òscar en la categoria de millor pel·lícula documental.

Exit Through The Gift Shop

Per tal de seguir proposant reflexions que giren entorn a l’art contemporani i poder despertar la curiositat i interès per part dels alumnes se’ns ha acudit passar aquest documental.

Creiem que dona una visió interessant i diferent de l’art contemporani. Tracta sobre la no perdurabilitat d’algunes obres artístiques i la necessitat d’enregistrar les actuacions per tal de facilitar-ne la seva difusió, entre altres coses… A més a més, planteja reflexions molt interessants de cara a estudiar les preexistències d’un indret per a poder obtenir els millors resultats de l’obra.

Hem parlat sobre:

-La responsabilitat de l’artista

-La importància d’enregistrar tant el procés com l’estat final de l’obra

-La  importància de saber tractar amb gent que pugui difondre l’obra

-Utilització de l’art com a via de comunicació d’inquietuds

-Obra d’art com a reflex d’un estat personal

-Caràcter universal de l’art

-Procés creatiu i etapes creatives per a la concepció d’una obra

-Poder de mobilització social que l’art comporta

-El preu de l’art

-La polivalència de l’artista: investigador, creador, manipulador, coordinador, promotor…

Us convidem a veure el documental. Als nostres alumnes els ha agradat molt.

PRIMERA SESSIÓ 19 SETEMBRE 2016: ENS PRESENTEM

Tot artista s’ha de definir per poder després presentar-se en comunitat. Sense aquest exercici d’autoconeixement és molt difícil establir vincles amb la resta de companys.

Hem pensat que una bona manera d’expressar-nos és amb l’ajuda d’un objecte inanimat. Una cadira. Volem que les fotografies siguin un reflex de les nostres idees i no de la nostra imatge.

Per a dur a terme l’activitat s’han donat unes ordres molt simples però alhora molt ambigües que respectin les llibertats d’expressió de cadascun:

Tens un minut per a observar la cadira. Aquesta la pots utilitzar com a mitjà per expressar-te. Un cop tinguis clara la manera d’interactuar amb ella farem una foto que capti aquesta relació.

CADIRA

La cadira.

Dreide Atéizar

Hola, em dic Deidre i estic molt contenta de poder participar en aquest projecte amb en Pep Duran. Desconec què farem exactament però aquesta intriga ens té a tot el grup expectants.

Federico Dufort

Hola sóc el Federico però els meus amics em diuen Fede. Vaig a l’institut Jaume Balmes i m’agrada molt dibuixar i crear coses a partir d’idees que tinc.

Íker Navarro

Hola, em dic Íker i m’agrada l’esport. Em considero molt competitiu i vull superar-me dia a dia. Crec que l’aspecte que em diferencia de la resta i en el qual podré contribuir en aquest projecte és  la meva imaginació. Acostumo a tenir bones idees i m’agrada molt l’art abstracte. El meu hobbie, entre altres coses, és veure la UFC.

Irene de Antonio

Hola! Em dic Irene de Antonio i vaig a l’institut Jaume Balmes. Faig l’assignatura de Visual i Plàstica de 4t d’ESO. No em porto gaire bé amb els treballs en grup però espero que amb l’ajuda del Pep Duran ho aconsegueixi millorar. Considero que dibuixo bé la realitat però tinc poca imaginació i em costa entendre l’art abstracte. Tanmateix, el trobo interessant. M’agraden molt els esports, en especial el futbol i el parkour. Trobo que és una manera d’expressar-me.

Irene Olasz

Hola, em dic Irene i tinc 15 anys. Sóc alumna de l’institut Jaume Balmes. M’encanta dibuixar i m’agrada molt l’art urbà. Tinc intenció de fer una carrera artística relacionada amb l’escenografia i el maquillatge especial.

Isabel Amoròs

Hola, sóc la Isabel! Tot i que prefereixo que em reconeguin com IAM. M’agrada tot allò relacionat amb el món artístic. Estic molt interessada en l’assignatura en general i encara més en aquest projecte de col·laboració amb en Pep. Des de petita m’ha agradat dissenyar i, de fet, em vull dedicar a això. M’apassiona la fotografia en general i de retrats. Cada any faig un curs per a millorar-ne la tècnica.

Júlia Franco

Hola, em dic Júlia i sóc alumna de l’institut Jaume Balmes de la classe de 4t d’ESO. Els meus pares són sudamericans i han sabut transmetre’m uns valors que considero especials. Encara no tinc clar a què em vull dedicar però m’agraden molt les arts escèniques i la biologia. A més a més, m’agrada molt el cinema i miro sèries. Em considero esportista. Faig bàsquet des de fa 10 anys i volei des de fa 3. M’agrada viatjar tot i que volar em fa respecte. Prefereixo viatjar en cotxe encara que em marejo… He escollit aquesta assignatura perquè m’agrada el dibuix i en volia aprendre una mica més.

Janina Asprilla

Hola, em dic Janina i sóc una alumna de 4t d’ESO de l’institut Jaume Balmes. Sempre m’ha interessat el món de les arts tot i que no és la meva prioritat. En aquesta assignatura espero poder desenvolupar més coneixements sobre l’art i les tècniques de dibuix. M’agrada molt viatjar i conèixer gent nova. M’encanta el món de la moda i m’agradaria dedicar-m’hi  paral·lelament a la carrera de biologia encara que sóc conscient de la difícil combinació. He escollit aquesta assignatura perquè em sembla molt interessant.

Lola Martínez

Hola em dic Lola Martínez i tinc 15 anys. Sóc una noia sociable, encara que algunes vegades em costa obrir-me una mica a la gent nova. M’agraden molt els esports, veure pel·lícules, dibuixar, ballar i jugar a videojocs. També m’agrada el món de la perruqueria. Estaria interessada en fer una carrera artística.

Marta Vázquez

Hola, em dic Marta i tinc 16 anys. La meva passió és cantar i interpretar. M’agrada tot allò que té a veure amb el món artístic. Estic molt contenta de poder participar en aquesta iniciativa. Estic convençuda que em servirà per aprendre a expressar els meus pensaments d’una altra manera.

Ona Vendrell

Hola! Sóc l’Ona. M’agrada molt l’art i odio força tot allò relacionat amb el món científic. Des de petita els meus pares m’han facilitat l’apropament a la música. Vaig començar a tocar el piano de petita i ara faig també flauta i cant. També, vaig a una acadèmia de dibuix. Encara no tinc clar què vull estudiar però estic convençuda que estarà relacionat amb el món artístic.

Pol Jacomé

Bones, em dic Pol. M’agrada el dibuix tot i que no vull dedicar-m’hi professionalment. De gran, m’agradaria ser bomber es per això que de moment em preparo físicament jugant a futbol. El meu nom artístic serà GoodPol. A veure què lluny podem arribar en aquest projecte.

Pablo Molinero

Hola, em dic Pablo i m’agrada fer esport. Sóc un noi molt competitiu i m’esforço per aconseguir els meus objectius. A vegades amb conseqüències: capsulitis, trencaments d’ossos… Sóc un noi tímid però amb ganes d’aprendre. M’agrada molt escoltar música.

Roger Sánchez

Hola em dic Roger Sáchez Tobella i sóc alumne de l’institut Jaume Balmes de Barcelona. M’agrada jugar a bàsquet i toco la trompa. M’agrada molt dibuixar.

Sara Fernández

Em dic Sara i sóc tímida. No m’agrada cridar l’atenció i em considero una noia callada. M’agrada escoltar música i de vegades la timidesa em fa ser antipàtica. Per a mi, el dibuix és una via de comunicació que em permet expressar-me quan les paraules no funcionen. A vegades tinc idees però a l’hora de representar-les em costa trobar la manera de fer-ho. Espero que en aquesta assignatura aprengui la manera d’aprendre-ho i trobi pistes que m’ajudin a orientar el meu futur.

Silvana Alva

Em dic Silvana Alva, vaig a l’institut Jaume Balmes i curso l’assignatura de Visual i Plàstica amb el professor Jonatan Palacín. Els meus hobbies són: la fotografia, l’edició de fotos, escoltar música, cantar i mirar vídeos a youtube. També m’agrada dibuixar però no ho faig força bé. Espero millorar-ho aquest curs.

Tanit Socias

Tanit, aquest és el meu nom. Em considero una persona força carismàtica i alegre. M’agrada molt el món del cinema, el maquillatge artístic, la psicologia i la història. M’ha alegrat molt de poder participar en aquest projecte ja que trobo que és una oportunitat per conèixer en més detall el món de l’art.

Stéfano Linares

Hola, em dic Stéfano i tinc setze anys. Sóc estudiant de 4t d’ESO a l’institut Jaume Balmes. M’agrada l’art i expressar-me amb dibuixos. Escolto música electrònica i miro força pel·lícules i sèries de televisió. Per una banda m’agraden les assignatures com el dibuix, biologia i física i química. Per una altra, em costen les matemàtiques i relacionar-me amb els altres companys.

Espero aprendre molt en aquesta assignatura.

Thomas Sharples

Hola, sóc en Thomas Sharples, un alumne del Jaume Balmes. Tinc 14 anys i m’agrada molt el món de l’art, en específic el graffiti. Estic molt content de participar en aquest projecte del Pep Duran. Gràcies!

Xiaoyan Zhu

Hola, em dic Xiaoyan i sóc alumna de l’institut Jaume Balmes. M’agrada molt escoltar música, ballar, cantar i mirar sèries. També, m’agrada molt anar de compres i parlar amb les meves amigues. Sóc molt viatgera. Sempre m’ha agradat visitar altres països i conèixer altres cultures. Em considero una persona vergonyosa amb les persones que no conec massa. Quan guanyo confiança, parlo pels descosits.

Víctor Rodríguez

Hola, em dic Víctor Rodríguez i el meu nom artístic és VORS. He escollit aquesta assignatura perquè m’agrada dibuixar. M’agrada treballar amb música perquè m’inspira i concentra alhora. A més a més, jugo a rugbi al Sant Boi. Espero aprendre i millorar les meves qualitats artístiques.

Grup 4rt d'ESO. Creadors en residència