El codi QR

En el pamflet d’informació i en l’anella de paper dels nostres gèrmins trobareu un Codi QR que us portarà  al nostre bloc amb tota la informació  del nostre projecte.

La imatge del costat, formada per una matriu de punts blancs i negres s’anomena codi QR, sigles que corresponen a l’expressió anglesa Quick Response Barcode (Codi de resposta ràpida). És un sistema que permet emmagatzemar informació mitjançant una mena de codi de barres en dues dimensions.

 

El codi va ser creat per la companyia japonesa Denso-Wavel’any 1994 per facilitar la classificació de peces per a automòbils. Actualment, és molt popular al Japó per transmetre informació de manera ràpida i eficaç entre un suport físic (el codi es pot col·locar sobre qualsevol objecte: un cartell, una revista o un refresc) i un dispositiu electrònic com ara el telèfon mòbil.

La informació amagada darrera un codi QR pot ser una imatge, un text, un número de telèfon, les dades d’una targeta d’embarcament o una adreça web: les possibilitats són gairebé il·limitades. Pot contenir fins a 7.089 caràcters numèrics o 4.296 alfanumèrics.

Com es llegeix

Per llegir un codi QR cal un telèfon mòbil equipat amb càmera, al qual haurem instal·lat una aplicació que permeti desxifrar-lo. Una de les aplicacions més comuns de lectura de QR és l’App BIDI que heu de descarregar al vostre dispositiu mòbil.

És molt fàcil generar el vostre propi codi QR que us portarà al web que vulgueu enllaçar. A la xarxa trobareu tota la informació per fer-ho.

 

Preparant l’acció/ Primera fase/ Modelant les peces

Les llavors/ Collserola i llavors de la mediterrània

 

 

L’argila de Collserola

L’adob

Procés de producció

Visita al Jardí botànic de Barcelona

Aquest divendres 12 d’abril hem tingut el privilegi de visitar i conèixer el Jardí botànic de la mà del seu director, el Dr. Josep. Mª Montserrat.

Al grup d’en Residència s’afegeixen la Laia, en Jon i la Lola, professora emèrita de l’Institut a la que agraïm molt sincerament que ens hagi acompanyat.

El jardí botànic, situat a Montjuïc, darrera de l’Estadi Olímpic, és el millor lloc per viure la primavera, en un dia fantàstic a l’aire lliure.

Malgrat la seva qualitat, situació i acurat disseny, el jardí botànic és un desconegut per a molts ciutadans i ciutadanes de Barcelona.

Comencem la visita amb una breu introducció, i recorrem els camins viatjant per Austràlia, Califòrnia, Xile, Àfrica i la Mediterrània més propera.

Veiem també un hotel d’insectes. És molt curiós, i sembla una escultura. L’hotel d’insectes proporciona les condicions de refugi adequades per a les diferents espècies d’insectes útils pel jardí i la pol·linització.

Coneixem plantes i arbres curiosos d’arreu, i en Josep ens explica a cada pas anècdotes i dades relacionades amb la història i la civilització. La seva erudició ens acompanya fins a l’Institut Botànic, centre d’investigació botànica d’alt nivell.

Allà podem gaudir, com a primers visitants de la col•lecció Salvador que obrirà al públic properament.El dia 21 d’aquest mes d’abril, una jornada de portes obertes plena d’activitats gratuïtes tot el dia – Planta’t als botànics- mostrarà aquesta col•lecció i una exposició fotogràfica sobre l’aura de les plantes.

A continuació i per acabar, ens mostra l’herbari i ens explica el seu funcionament. En acabar, ens acomiadem i anem baixant per la falda de Montjuic.

Josep Mª Montserrat ens descobreix el present i el futur d’una institució que estudia la biodiversitat per ensenyar-nos a conservar-la. ” Per saber com conservar la biodiversitat, primer cal catal•logar -la”, ens dirà. Aquesta és l’autèntica funció de l’Institut Botànic de Barcelona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’arbre que tenia una història al darrera i altres contes

Aquesta és la història d’un arbre que era i no era. Un arbret que van plantar al pati de l’Institut ja fa uns anys per tal de crear un espai agradable per els alumnes.També es van pintar les parets del pati amb dibuixos i ” trompe l’oeil” pensats pels alumnes. En la galería podeu veure les imatges d’aquest aconteixement.

Aquest arbre va anar quedant oblidat, els dibuixos van anar desapareixent, i les parets es van tornar a pintar d’un color llis…

Ara, amb la nostra intervenció, volíem tornar a donar visibilitat i vida al petit arbre. Per això l’hem volgut relacionar amb l’entorn i la biodiversitat propera. En la següent entrada del bloc podeu seguir el procés.

Intervenció al pati: L’arbre i el bosquet

Fa temps que hem estat preparant aquesta intervenció que serà l’assaig general de la intervenció final del nostre projecte en residència.

la recerca que hem fet ha estat exhaustiva: Hem anat al MACBA per conèixer “in situ” una part de la col·lecció del museu d’art contemporani, hem fet un visionat i anàlisi de moltes obres d’art contemporani, intervencions, instal·lacions i performances, ens hem endinsat en el land de la mà de Andy Goldsworthyi en l’art de carrer de la mà de Banksy.

En el nostre projecte relacionem art, biodiversitat i ciutat, per tant també hem estudiat la biodiversitat del nostre entorn i ara la volem mostrar.

Com hem explicat en l’entrada anterior, en el pati de l’ Institut hi ha un arbre petit, que passa desapercebut, però que te una història al darrera. Tenim un parterre amb més arbres, arbustos i plantes tot al llarg de la tanca de l’escola que dona al carrer. Amb la niostra intervenció volem relacionar aquests dos punts a traves de la nostra instal·lació.

Hem fet un petit bosc de biodiversitat que va ses del parterre a l’arbre, amb unes peces amb base de fang que fan de suport a una planta o una flor.

A continuació teniu les imatges per il·lustrar el procés i la instal·lació final.