COMIAT

Avui ha sigut el nostre últim día amb el Jordi Mitjà.

1

Hem recollit les coses del taller i l’hem netejat a fons. Hem ajudat el Jordi a guardar les coses de l’exposició final al seu cotxe, per si algun dia ho tornem a necessitar.

IMG_3998

Després hem pujat a la classe  i hem tastat menjar del nostre país que hem portat de casa (pakora i beriani). Al final hem fet un foto de grup i li hem dit adéu al Jordi.

IMG_3968

La nostra feina última ha sigut pensar què ha suposat per nosaltres Projecte en Residència. Podeu llegir aquí les nostres reflexions:

DEBAT FINAL:

ELS ARTISTES

 • Jaskaran: No coneixia cap artista com el Jordi. A l’Índia fèiem classe d’art però era diferent.
 • Bhavya: A mí no m’agradava la classe d’art a l’Índia. Sempre feia campana. Si no portava la llibreta em pegaven.
 • Jaskaran: A la meva escola va venir un artista que portava un turbant i dibuixava persones d’altres religions. També posava pintura sobre un paper i la bufava amb una palleta. Ens feia retallar fotos de persones i dibuixar-los els cabells…També fèiem paisatges amb arròs.

ELS MUSEUS

 • Abdullaziz: A Síria els museus eren cases antigues de religió.
 • Jian: A Manila vaig anar a un museu i vaig veure una pel·lícula de dinosaures en 3D. També hi havia dibuixos d’animals i muntanyes.
 • Abdullaziz: A Damasc hi ha un museu només de bicicletes, i també ensenyen com estan pintades les cases a Síria. Jo l’he vist des de fora, a dins només entren els turistes.

VISITA AL MACBA

 • Bhavya: És un edifici molt gran que sembla una oficina. Està dividit en moltes parts, sembla un ajuntament gran.
 • Jaskaran: El que més em va agradar va ser el mapa amb fang, amb les muntanyes.
 • Hamza: A mí l’ós i el monopatí.
 • Nouhaila: Vaig entrar i hi havia un llit penjat.
 • Rimsha: A mí els monopatins i l’artista italiana que la seva família tenia una fàbrica de bicicletes.

COM TREBALLA EN JORDI

 • Jaskaran: Ell pensa idees amb nosaltres. No deixa que ningú no treballi. Treballem per grups.
 • Efte: Té moltes idees.
 • Jaskaran: M’agrada la vida del Jordi, perquè sempre està content, no s’enfada.
 • Rimsha: Ens parla molt ràpid. I després li dius i ens parla a poc a poc.
 • Hamza: Em va agradar molt la galeria del Jordi, perquè amb un arbre molt antic va fer una obra d’ara, d’art contemporani.

COM HEM TREBALLAT TOTS JUNTS

 • Farhana: És diferent.
 • Abdullaziz: És diferent perquè no fem dossiers, no llegim llibres. Tothom ha fet coses. Fem feina. Ens agrada més com treballem a Projecte en Residència.
 • Usman: Em va agradar fer les lletres de vidre.
 • Nishi: Em va agradar fer la pel·lícula La princesa i el Robot.

EL FUTUR

 • Abdullaziz: A mí de gran m’agradria pintar els museus, les parets.
 • Jaskaran: Jo primer vull ser pilot, segon artista. M’agrada tocar la bateria.

QUÈ HEM APRÈS?

 • Bhavya: He après moltes paraules noves. Com fer dibuixos també i bonics. He après com fer una pel·lícula.
 • Jaskaran: He après com és un artista.
 • Efte: He après a fer escultures amb ferro.
 • Rimsha: Amb les sortides agafem objectes i coneixem una mica la història de Barcelona. Hem vist moltes coses que no havíem vist al nostre país.
 • Bhavya: He après com funcionen els projectors de diapositives i de pel·lícules.
 • Efte i Bhavya: Hem après a fer un abecedari amb vidre.
 • Hamza i Bhavya: Hem après a fer fotos.
 • Lin, Bhavya i Jian: Hem après a retocar fotos I a escriure al blog. 
 • Jian: He après a fer collage.
 • Hamza: Hem après que es poden fer pantalles amb capses de cartró.

 

 

Presentació del projecte “Paraules clau”

El dimecres 27 de maig vam explicar a les nostres famílies i professorat de l’institut tot el que hem fet durant el curs amb l’artista Jordi Mitjà.

Aquí podeu llegir tot el que vam dir:

6

Nouhaila: Hola, bona tarda. Som alumnes de l’aula d’acollida. Ara explicarem el projecte EN RESIDÈNCIA.

Jaskaran: Els primers dies de classe la nostra professora ens va donar els horaris. Jo vaig mirar i hi havia moltes assignatures, matemàtiques, català, socials, música i una cosa estranya que es deia Projecte en Residència que faríem cada dimarts durant dues hores. Recordo que li vaig preguntar a la professora “què és això?” i ella ens va dir que eren classes d’ART, però que no serien classes de dibuix i pintura, sinó que les faríem amb l’artista Jordi Mitjà.

Rimsha: Amb el Jordi hem fet sortides per veure exposicions. Primer vam visitar l’exposició Gyotaku al Museu Marítim de Barcelona. Vam veure molts peixos estampats amb tinta negra i paper. Un altre dia vam visitar el museu MACBA i vam veure obres de molts artistes que utilitzen materials barats o que s’han trobat al carrer. A mi em va agradar una artista Italiana. La seva família tenia una fàbrica de bicicletes i amb rodes de bicicleta feia escultures i quadres. D’aquesta sortida vam agafar la idea que volíem coses barates per treballar nosaltres.

Bhavya: Un altre dia el Jordi ens va portar a la seva exposició a una galeria. Vam poder veure les seves obres, com, per exemple:

 • una escombra gegant feta de fusta del arbres
 • papers cremats que penjaven a la paret.
 • unes peces de fang que semblaven una ciutat,
 • i pells de serp dins d’un contenidor petit.

Shahriar: Aquell dia vam fer-li moltes preguntes al Jordi i el vam conèixer més bé. Jo li vaig preguntar al Jordi “on agafes aquests materials?” i “aquests materials són cars?”. Ell va dir: “són barats, perquè els agafo a les muntanyes, als carrers i reciclo coses.”

Abdulaziz: El Jordi ens va dir que necessitàvem un taller per treballar i poder fer el projecte. A l’institut vam trobar un espai que ningú feia servir, l’antiga ràdio del centre. Vam haver de netejar molt. Allà vam trobar molts materials vells que l’institut volia llançar. El Jordi es va posar molt content i va dir que tot això ho podríem aprofitar nosaltres.

Mujtaba: Vam trobar molts llibres vells. Amb les fotos dels llibres hem fet collage. També hi havia moltes diapositives que hem treballat rascant-les amb punxons i tisores.

2

1

Marius: El primer dia que vaig arribar a l’institut era el 29 de novembre. Aquell dia tenia Projecte en Residència. Amb el Jordi vam baixar al taller a filmar una pel·lícula. El Jordi parlava amb mi català i jo no l’entenia. Ara sí que l’entenc. Jo movia unes titelles i la setmana següent vaig llegir una frase en romanès, el meu idioma. El Jordi la va gravar a l’ordinador, jo explicava que un robot agafava un tresor. La meva veu surt a la pel·lícula.

Usman: La nostra pel·lícula es diu La princesa i el robot. Tots els alumnes de l’institut van poder veure la pel·lícula el dia de Sant Jordi i nosaltres ens vam sentir molt orgullosos de la nostra pel·lícula.

Farhana: Uns alumnes de 2n d’ESO havien fet uns vídeos d’uns tallers d’oficis del nostre barri, el Raval. Nosaltres vam veure aquests vídeos i durant tres setmanes vam anar a visitar aquests tallers. Als tallers vam demanar que ens donessin els materials que llancen a les escombraries perquè volíem materials barats per poder fer les nostres obres d’art.

Lin: Primer vam visitar un taller de vidre i una impremta. Al taller de vidre vam aconseguir dues capses de vidres trencats. A la petita impremta ens van donar peces de ferro, fulls i cartrons. Després vam visitar una sabateria i una botiga de pells. Vam recollir una petita sabata de fusta i molts trossos de pell.

Nishi: Amb els materials que ens van donar hem treballat molt al taller. Per exemple, hem fet un abecedari amb vidres i hem escrit frases sobre tires de pell. També hem fet dibuixos i escultures de ferro.

3

4

Jian: L’última cosa que ha fet el Jordi és treure el títol franquista del l’institut “Instituto Nacional de Bachillerato Milà y Fontanals” i posar-lo en català. Des de la finestra vam veure com el Jordi treia les lletres des de dalt d’una grua. Després ens va demanar que a partir de les lletres sobrants busquéssim paraules noves. Nosaltres vam pensar moltes paraules bones com Barcelona, acollida i acció.

Efte: A tota la classe ens agrada molt projecte en Residència. És molt interessant i divertit. Hem après moltes paraules en català com, per exemple, cartró, projecte, pell, vidre i ferro.

Hamza: El Jordi és molt bona persona i una mica bromista. Quan no sabem fer una cosa ell ens ajuda. És la primera vegada que hem vist un artista i és molt simpàtic. D’aquí a poc temps s’acabarà Projecte en Residència. Nosaltres estem molt tristos perquè el Jordi no vindrà més. Nosaltres volem que Projecte en Residència sigui una assignatura “reglada” com matemàtiques o català, però no pot ser perquè el Jordi és un artista, no un professor de català o socials.

14

12

11

10

8

Al principi, quan vam fer la presentació, alguns de nosaltres vam passar vergonya, però ho vam fer molt bé i les notres famílies van quedar molt contentes del nostre treball.

Aquesta setmana també explicarem l’exposició als alumnes del nostre institut.

Actuació a la façana de l’Institut

15_05_19_retol_001El Jordi va treure el rètol franquista de l’Institut “Instituto nacional de bachillerato Milá y Fontanals” amb l’ajuda d’una grua.

15_05_19_retol_011També l’ajudava un  noi que portava la grua.

15_05_19_retol_024Va despenjar el rètol.

15_05_19_retol_063Va tallar les lletres amb una màquina: -o nacional de bachillerato. Per treballar, el Jordi portava una careta protectora.

15_05_19_retol_132Aquestes són les lletres que van sobrar.

15_05_19_retol_080Després, va escriure el rètol en català i el va pintar de color blanc amb un esprai.

15_05_19_retol_138Ara tenim un nou rètol de l’institut en català!