ELS MUSEUS I L’ART CONTEMPORANI

Des de Mariona Moncunill EN RESiDÈNCiA al Juan Manuel Zafra http://ift.tt/2ijRNWz

Dimecres dia 20 d’octubre:

A l’inici de la sessió vam posar en comú tot el que ens havia semblat curiós de la visita al MNAC (aspectes interessants dels visitants, vigilants, sales d’exposició…). Després, vam fer una activitat que consistia en intentar dibuixar individualment la façana del MNAC de memòria per després comparar-los. També vam dibuixar el recorregut que vam fer dins del museu sense cap tipus d’ajuda, i després vam tornar a dibuixar el recorregut, però amb un plànol del MNAC.

Al final de la sessió, vam compartir els resultats dels dibuixos, ja que hi havia persones que els costava més recordar el recorregut amb la plantilla del plànol, i d’altres que els hi semblava més fàcil. En conclusió, tot i que semblava una activitat senzilla ens va semblar bastant difícil haver de recordar el recorregut.

Dimecres dia 25 d’octubre:

En aquesta sessió vam estar investigant sobre alguns artistes contemporanis que han treballat dins dels museus i han investigant aspectes relacionats amb els visitants, els materials de construcció, els recorreguts proposats…

Thomas Struth:

Photographs 1978-2010

El seu projecte consisteix en fotografiar els visitants que anaven al museu a veure l’estatua Miquel Àngel.

Stefan Draschan:

People sleeping in museums i People matching artworks

El seu projecte consisteix en fotografiar visitants que dormien o descansaven als museus i també als visitants que observaven les obres i alhora les seves robes o pentinats permetien establir un diàleg visual entre el visitant i l’obra d’art.

Jean Luc Godard i Bernardo Bertolucci

Bande à part

De Godard vam veure un fragment específic de la pel.lícula Bande à part, durant el qual es veu als protagonistes visitant el museu del Louvre corrent per batre el rècord de la visita més ràpida. Bertolucci inspirat en Godard també mostra uns joves corrent pel Louvre a la seva pel.lícula Els somiadors. Hem pensat que amb aquest fragment la Mariona ens volia ensenyar una manera diferent i trencadora de visitar un museu.

  • Antony Gormley

Field for the British Isles

Les imatges que vam veure d’aquest artista mostren sales plenes de petites escultures que impedeixen als visitants fer el recorregut que permet fer qualsevol museu. A més, per la realització d’aquestes escultures de fang l’artista implica a moltes persones en la creació dels seu projecte.

     

  • Lara Almarcegui

L’artista converteix en protagonista de la seva obra els materials utilitzats per construir l’espai on estan exposats

També durant aquesta sessió la Mariona ens va animar a consultar Google Art Project del Museu Nacional de Catalunya i descobrir imatges curioses que que mostressin aspectes que cridessin la nostra atenció, aquí us deixem un recull d’imatges que vam seleccionar:

Caps, Aleix Planella

Pillado, Amina Tahiri

Ombres d’objectes, Milena Titova

 

 

 

COMENCEM A MOURE’NS

Des de Big Bouncers EN RESiDÈNCiA al Moisès Broggi http://ift.tt/2zgLUUV

Hola, som la Sara i la Marina, formem part d’aquest projecte i avui explicarem una mica què hem estat fent fins ara. Ja portem 3 sessions amb les artistes!

El primer dia teniem moltes ganes de conèixer les Big Bouncers i de començar aquest projecte, ja que prèviament havíem vist algun treball seu en vídeo.

Vam fer un seguit d’activitats molt “xulis” per coneixe’ns entre tots: ens vam moure per l’espai caminant al ritme de la música, vam jugar al joc de la reina mona, vam moure parts del nostre cos…

Durant la segona sessió vam fer una activitat que ens va fer molta vergonya: cadascú havia triat una cançó que quan sentís no pogués evitar ballar. Quan sonava la teva cançó et converties en reina mona i tothom t’havia d’imitar.

El tercer dia el vam començar fent un escalfament. Hi va haver una activitat de confiança que personalment ens vam agradar molt: anàvem per parelles, una tancava els ulls i l’altra la guiava.

També vam fer un exercici de repetició de moviments. Ens movíem per l’espai i quan elles deien “stop” havíem de fer un loop de l’últim moviment que havíem fet. Desprès podíem maximitzar-lo, minimitzar-lo, accelerar-lo i desaccelerar-lo.

En resum, aquestes 3 sessions han estat molt divertides!!!

Us mantindrem informats!

1a SESSIÓ 10-Oct 2017

Des de Martí Sales EN RESiDÈNCiA al Narcís Monturiol http://ift.tt/2yXAGo5

El primer dia va venir Martí Sales i vam estar parlant tots. Ell va fer-nos unes preguntes i les vam haver de contestar amb sinceritat i amb la condició de que intentéssim que les respostes fossin úniques, que ningú més de la classe les pogués posar. N’hi havien algunes senzilles com dir menjars, sèries, llibres, pel•lícules… però també hi havien difícils com “Com sones?” o “Què o qui et dóna?” La intenció de l’activitat era explorar-nos, treure la vergonya i expressar com som.

Vam treure algunes conclusions el dia següent, per exemple que va ser difícil, que ens costa mirar al passat, que hi ha gent amb més facilitat per classificar als demés abans que a si mateix. També que busquem l’opinió dels altres, i el que diuen ho donàvem per vàlid, sense plantejar-nos si era cert o correcte. Finalment tots vam posar-nos d’acord en que era complicat estar atents mentre els nostres companys explicaven les seves respostes.

Eva Lamonja, Rubén Gómez, Cen Koger

MOVIMENT 3, ALLEGRETTO, 19/10/17

Des de Mariona Naudín EN RESiDÈNCiA al Barri Besòs http://ift.tt/2lqVGh7

 

Avui, la Mariona divideix  la sessió en dues parts.

En la primera introdueix tècniques de relaxació. L’objectiu és reconèixer el propi cos, dins l’espai…

Els nois/es  estirats a terra i amb una música molt tranquil·la, segueixen les indicacions de la Mariona…s’auto exploren, controlen la respiració i aprenen a auto-relaxar-se… (“Això els anirà bé, penso… perquè hi ha dies que…!)

Vint minuts més tard, convoca un cercle i amb la música de la Mala Rodríguez el fa moure el cos.

Apa a ballar!…Van seguint el ritme que ella proposa amb l’objectiu que reconeguin els malucs, el còccix, les crestes ilíaques, els Isqui os, etc…

Els nois flipen amb tants d’ossos que desconeixien i que tenen noms tan estranys, especialment el Gabriel que diu que mai havia imaginat tenir tot això dins el seu cos!

La Suhayla que diu. “Yo he venido aquí ha hacer teatro” (Em recorda al Paco Umbral!) sembla no entendre l’activitat: ¿Para qué sirve esto?…

La Mariona li respon: “Para saber moverse en un escenario, has de conocer tu cuerpo.”. Resposta clara, taxativa, directa, la Suhayla ho capta a l’instant.

Desprès del treball físic, ve l’intel·lectual.  Els nois han de parlar de la data del seu naixement i de les notícies que van succeir el dia que van néixer, es fa una posta en comú i de cara a la propera sessió hauran de escollir la noticia que els resulti més significativa…

Apa! ja n’hi ha prou per avui!

Jordi Sánchez, professor a l’INSTITUT BARRI BESÒS,

Barcelona.

Presentació

Des de Martí Sales EN RESiDÈNCiA al Narcís Monturiol http://ift.tt/2lptivQ


Som els alumnes de 4t d’ESO de l’institut Narcís Monturiol de Montbau i estem fent el projecte La Barcelona Literària amb el reconegut artista Martí Sales. Comencem un procés de crisàlide en el que intentarem que tots el integrants del grup es facin uns artistes drets i fets. Acabarem sent-ho? No ho sabem, però tots donarem el millor de nosaltres per transformar-nos, seguint l’exemple que ens anirà donant el nostre artista en residència. Intentarem absorbir els coneixements, evolucionar com a persones per deixar la monotonia dels éssers mundans que poblen la nostra terra. Treballarem plegats, aportarem tot el que tenim. Tothom suma si estem units.

Ciro Torras

MOVIMENT 2, ADAGIO 5/10/17

Des de Mariona Naudín EN RESiDÈNCiA al Barri Besòs http://ift.tt/2yWMlkt

 

Avui, ens acompanya el TOMÀS ARAGAY, Director de l’ANTIC TEATRE, els responsables de la Residència de la Mariona.

El Tomàs es dramaturg i actor, va estudiar Direcció Escènica i Dramatúrgia en l’Institut del Teatre de Barcelona.

En el camp de la dansa ha rebut els següents premis: Primer Premi de Coreografia del XI Certamen Coreogràfic de Madrid i el Prix d’Auteur de los Rencontres Choregraphiques Internationales de Seine-Sant-Denis.

Tomàs Aragay estudia les relacions existents entre les diferents formes d’expressió: moviment, paraula i música.

Ha estat nominat en dos ocasions  als Premis Goya, la darrera per ser coguionista de la pel·lícula TRUMAN.

Bé, ara ja sabeu qui és el Tomàs. Quan entra a la sala i es dirigeix als alumnes, els demana que siguin conscients del que estan fent i de sentir-se privilegiats per ser uns del escollits per fer-ho. Ell ho sap millor que ningú, ja que també ha estat resident amb anterioritat.

Avui la sessió es desenvolupa a la Sala Carlos Díaz, el nostre teatre particular.

La Mariona entra en acció, la darrera sessió havia dit als estudiants, que havien de pensar en la qüestió: Què trobeu a faltar a la vostra vida?

Un rere l’altre, els alumnes surten a l’escenari per respondre la qüestió i justificar la resposta davant els companys/es…

Al principi, tot es desenvolupa amb humor, el Sami ens parla de les seves joguines que ara ja no té…(Ai noi! Això sembla Toy Story 3!…)

Surt l’Ali i ens parla, amb un punt de tristor, de la gallina que va deixar al Pakistan i que tant s’estimava…

… més tard surt algú que parla del gos que se li ha mort, i desprès algú s’emociona amb la falta de l’avi… allò es converteix en una catarsi col·lectiva… Sí la CATARSI del teatre grec que els nois i noies del Besòs desconeixen encara i ja la estan experimentant!…

Ploren, s’abracen… i la Mariona els parla de que el teatre és emoció, és sentiment, és passió i els parla de seu avi, el Severiano, sobre el qual va fer una obra quan estava a Berlín i va saber que havia mort…

En fi… la sessió finalitza de manera molt emotiva… la Mariona acaba de fer un gran pas en la cohesió del grup amb el que haurà de treballar en el futur…

Surto de la sala i de camí al meu despatx em ve al cap una frase:

“Només aquells que estimen el teatre entenen la felicitat que s’experimenta quan es desperten emocions en el públic…”

 

Jordi Sánchez, professor a  l’INSTITUT BARRI BESÒS,  Barcelona.

El primer dia

Des de Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol EN RESiDÈNCiA al Montjuïc http://ift.tt/2yT1o0j

Som un grup de 1ESO de l’institut Montjuïc i a partit d’ara us anirem informant i mostrant el que anirem fent en aquest projecte que es diu “moviment”.

El primer dia que vam fer moviment va ser un dimarts desprès del pati. Nosaltres pensàvem que seria molt avorrit, però al final no ho va ser tant. Vam començar escoltant el Jorge i el Guillem que s’estaven presentant. Desprès ens van explicar l’activitat: consistia en fer una fila en silenci tots junts i passejar per tot l’institut. Així durant 1h, desprès vam fer una altre l’activitat que tractava de que els altres diguessin tot el que sabien de tu,i aquesta va ser la classe.

 

 

 

 

L’art mecànic. Visita a l’exposició sobre Andy Warhol.

Des de Antonio R. Montesinos EN RESiDÈNCiA al Costa i Llobera http://ift.tt/2yHen5H

ANDY WARHOL: Nascut a Pittsburgh l’any 1928, mort a Nova York el dia 22 de febrer de 1987. Va ser un artista plàstic i cineasta que va prendre un paper crucial en el desenvolupament del POP ART.

Vam veure moltes obres. L’obra que m’ha agradat més ha estat l’obra de la Marilyn Monroe, perquè es una manera molt creativa d’expressar l’art i que la manera en que esta feta l’obra és molt imaginativa. Em fa sentir repetició.

CONEIXEM LA MARIONA MONCUNILL I VISITEM EL MUSEU NACIONAL

Des de Mariona Moncunill EN RESiDÈNCiA al Juan Manuel Zafra http://ift.tt/2g63v6k

Dimecres dia 4 d’octubre vam conèixer per primera vegada l’artista Mariona Moncunill. Ens vam col·locar en rotllana ja que d’aquesta manera ens podíem veure tots i era més còmode per tothom, i va ser quan vam aprofitar per fer- li unes preguntes que ja havíem elaborat anteriorment. Gràcies a això vam tenir l’oportunitat de conèixer els seus gustos i com havia arribat a on es troba en aquest moment.

         

També vam aprofitar per conèixer-nos millor entre tots, compartint els nostres gustos, habilitats… fent així una pluja d’idees que més endavant ens serà d’ajuda pel nostre projecte.

Dimecres dia 11 d’octubre, a les 11:00h,  vam sortir de l’Institut Juan Manuel Zafra per anar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Una vegada al museu vam deixar les nostres coses  i ens vam dirigir a una sala on ens van rebre alguns dels treballadors del museu inclòs el director, Josep Serra. Ens van donar la benvinguda amb una xerrada en la qual ens van explicar alguns aspectes interessants del museu relacionats amb la seva ubicació i també amb algunes de les seves obres. Més endavant vam fer una sèrie de preguntes; l’accés al museu, el trasllat i el manteniment  de les obres, van ser alguns dels temes que es generen més curiositat. Un cop acabada la xerrada ens van donar les identificacions  que ens converteixen en visitants VIP.

Vam tenir un temps per poder visitar lliurement del museu individualment, durant aquesta primera visita la Mariona ens va proposar que estiguéssim pendents del nostre entorn, apuntant les coses que més ens cridaven l’atenció  i  que no només fessin referència a les obres exposades, més aviat que estiguessin relacionades amb  les sales, decoracions, visitants, sensacions… Una de les altres tasques que ens vam proposar va ser fer 3 fotos amb les coses que més ens haguessin interessat.
Un cop acabat el temps ens vam reunir al punt de quedada i tots junts ens vam dirigir cap a la terrassa des d’on es poden observar unes vistes precioses de Barcelona. Finalment, un cop acabada l’activitat vam marxar tots cap a casa.

COMENCEM!

Des de Mariona Moncunill EN RESiDÈNCiA al Juan Manuel Zafra http://ift.tt/2gqUDZK

Hola!

Som el grup de 4t d’ESO de l’institut Juan Manuel Zafra, situat al districte de Sant Martí. Som 19 alumnes que participarem a En Residència amb l’artista Mariona Moncunill.

Tot i que no sabíem amb qui treballaríem teníem ganes de participar en aquest projecte. Quan la professora ens va dir qui era l’artista vam començar a sentir molta curiositat i vam investigar el seu treball. Després de consultar la seva pàgina web vam formular unes preguntes que tenim ganes de fer-li perquè el seu art ens ha generat interès, curiositat i dubtes.

A més a més, uns companys del curs passat que també van participar a En Residència, ens van explicar la seva experiència i ens van donar consells per saber portar el projecte endavant i per passar-ho bé durant aquest curs.

El dimecres passat ens vam fer una foto de grup al pati del nostre institut.

Aquí la teniu!