Ens visita la Núria de l’arxiu de la Fundació Antoni Tàpies i organitzem el nostre arxiu // Uns rastres enganxosos_ 7 de febrer de 2014

A la darrere classe, com cada divendres va vindre l’Antonia del Rio, però a més a més també hi van assistir la Núria, que treballa a l’arxiu de la Fundació Antoni Tàpies i a Prototips en codi obert, i l’Agnès que treballa a Creadors en Residència. La Núria va venir per ajudar-nos en la creació i disseny del nostre arxiu, és a dir, l’obra que estem fent els alumnes de Visual i Plàstica amb Creadors en Residència.

Ens vam reunir tots a classe per començar a organitzar aquest arxiu amb el que ja havíem fet, algunes proves per donar-li forma. Vam donar idees de com podria ser l’obra, és a dir, com seria físicament, podria ser una fotografia, un conjunt de fotografies que construirien una altra fotografia, una escultura, etc. Vam estudiar totes les possibilitats que hi havia per escollir la millor i que la nostra obra fos “de categoria”.

També vam veure a la pissarra tot el que havíem recollit i treballat fins ara en relació amb el nostre projecte. Vam veure les fotografies que hi teníem al Dropbox, que havien sigut fetes pels alumnes, i tota la informació que teníem per buscar una manera d’arxivar-la. També hi havien moltes possibilitats i etiquetes que calia precisar i vam apuntar-hi totes les idees que se’ns passaven pel cap.

resized_P1070981resized_P1070973 resized_P1070974

Una companya nostra va dir que seria millor fer un repàs de tota la informació que hi teníem, ja que no tota tenia sentit amb el projecte. Algunes fotografies estaven fetes abans de tenir més clar que és un arxiu, llavors no hi tenien gaire relació. Per això crec que la nostra companya tenia raó, encara que la idea es va dir però no es va fer. De tota manera, l’Antònia va prendre nota i ens va dir que ho faria.

Seguidament vam pujar a una aula i vam fer una mena d’inspecció a les taules pel tema dels xiclets (ja que són rastres que deixem els alumnes i aquest és un tema que ens interessa per al projecte). Vam agafar guants, bosses i les eines necessàries per treure’ls. Al pujar a l’aula, immediatament ens vam dividir en grups, cadascú va agafar el material necessari i vam començar a treure xiclets de les taules. L’objectiu era treure els xiclets enganxats a les taules i ficar-los en bosses de plàstic tot seguint un mètode, a cada taula corresponia a un bossa. Tota la classe va posar les taules cap a munt i va començar a treure’ls.

resized_P1070995 resized_P1070997

Els xiclets que hem recollir també són una mena d’arxiu.

resized_P1080001 resized_P1080003

Aquest treball ens va agradar bastant, ja que era divertit i bastant diferent al que fem a classe habitualment. A més a més vam desconnectar una mica de les dues hores seguides que portàvem fent classe.

 

Joel Gallardo

Hector Rolando

Vestigis i senyals_31 de gener de 2014

Divendres 31 de gener, l’Antònia del Río ens va posar un Power-Point amb les diverses formes de formalitzar un arxiu:

  1. Imprimir les imatges de l’arxiu en diverses formes i distribuir-les.
  2. Construir o buscar un arxivador.
  3. Compartir el nostre arxiu tot creant una pàgina web o un bloc.
  4. Formalitzar l’arxiu en llibre d’artista.
  5. Generar obres d’art que parteixin del contingut de l’arxiu (relacionat amb la biblioteca).

De tot això, el que hem elegit fer està relacionat amb la memòria de l’institut: els vestigis i senyals que han deixat els alumes al llarg del temps. El que farem és documentar-ne el rastre a través dels graffitis i ratllades que hi ha a l’institut.

Després de l’explicació i la decisió, vam començar a buscar graffitis i ratllades per l’ aula de plàstica i les vam arxivar. Primer les col·locàvem a sobre d’un full més transparent del normal (o un de transparent però més rígid), i després les ratllàvem amb un llapis per calcar les ratllades.

Des del meu punt de vista, crec que és una bona idea: és original. Ningú havia tingut una idea semblant i és estrany perquè resulta molt senzill.

resized_P1070963 resized_P1070961 resized_P1070959 resized_P1070952 resized_P1070945

 

Laura Molina

Yanina Troche