El fil que connecta llocs

L’activitat que us presentem avui es basa en una intervenció que l’Alícia i en Toni van fer en el marc dels Microgrames. Concretament, el micrograma del Núvol.

http://www.aliciacasadesus.com/biografia/fotografies-micrograma-del-n%C3%BAvol

Hem vist un vídeo en els qual l’Alícia va envoltant una companya amb un fil blanc mentre una veu en off recita una poesia i s’escolta una peça interpretada per un violí. Després del visionat hem analitzat el significat de la intervenció i em parlat del moviment, del recorregut, del canvi, del teixir…

Ha arribat el moment de posar en pràctica allò que hem vist. Ens han donat un cabdell de fil blanc a cada parella de companys i hem fet un recorregut per l’institut desplegant aquest fil. L’objectiu era establir connexions entre els companys i  llocs concrets de l’institut. El resultat final ha estat impressionant. L’escala del nostre institut és molt maca i ha estat l’espai on la majoria d’alumnes ens hem acabat trobant per “teixir” de forma col·lectiva. Hi havia companys que pujaven, altres que baixaven, altres que es creuaven enmig dels recorreguts…

Hem deixat l’obra instal·lada durant un dia per veure la reacció de la resta d’alumnes de l’institut. Ens han preguntat pel motiu de l’obra, quin sentit tenia, el perquè ho havíem fet…

Mai hauríem pensat que una intervenció artística com aquesta hagués tingut tanta repercussió. Ens hem sentit orgullosos d’haver pogut participar en aquesta iniciativa…

Visita Casa Elizalde. Exposició In-contable de Teresa Mulet

Hem anat a visitar una exposició: In-contable: palabras, cifras, cadáveres  de Teresa Mulet a la casa Elizalde de Barcelona.

In-contable. Ejercicios visuales sobre la violencia

En primer lloc dir que ens han deixat un temps per passejar-nos per l’exposició i veure per primer cop les peces que s’hi exposen sense informació prèvia. Les peces són força grans. Impacten pels materials que utilitzen i, sobretot, pel moviment que tenen.

Passats els primers moments ens han presentat a la Teresa i hem tingut l’oportunitat de sentir de la seva pròpia veu quines han estat les motivacions que l’han portat a dissenyar obres com aquestes. L’exposició tracta sobre la violència i com aquesta forma part del nostre dia a dia. De forma conscient o inconscient en patim les conseqüències. La Teresa és nascuda a Veneçuela i els episodis de violència, allí, són molt abundants. Ens ha parlat de xifres de morts, d’assassinats… La seva obra pretén transmetre gràficament les quantitats de morts que mica a mica van augmentant. Ho ha aconseguit amb plàstics negres i dibuixos de siluetes blanques, un conjunt de nombres que ens fan ser conscients de la quantitat que representa una xifra concreta, a partir de rotlles de paper sortits d’una calculadora on el seu pare va estar molt de temps sumant 1+1+1+1+1+… fins arribar a la xifra total de morts, piles de paper apilades amb el mateix nombre de fulls com de morts…

Després de la seva presentació hem entès que l’art pot ser un mecanisme de protesta i de difusió de dades que altrament no arribarien a la gent.

És molt important que una obra artística tingui una història que l’expliqui. Si aquesta història és propera a nosaltres serem capaços de fer una bona obra d’art. Hem comprovat que una bona presentació és important per poder arribar a l’espectador. També hem comprovat que el títol de l’exposició o de l’obra ajuda a entendre el seu significat.

En acabar li hem pogut fer preguntes relacionades amb la seva trajectòria artística i ens diu que en una obra d’art des de que la pensa fins que l’executa pot passar molt de temps i que el treball en equip és molt important.

 

Esperem poder aplicar tot el que hem aprés a la nostra peça col·lectiva.

Treball amb materials

L’estudi dels materials és molt important per a poder plantejar una obra d’art. La majoria de cops, els materials, ens proposen punts de partida interessants que poden donar sentit i coherència a l’obra.

L’Alícia ens proposa l’estudi de diversos materials des de molts punts de vista: textura, color, olor, pes… però també des del punt de vista del: record, amabilitat, sentiment…

He descobert relacions entre materials molt interessants. També, que un mateix material pot tenir diverses formes segons la temperatura ambient. Hem aprés diverses propietats dels materials que desconeixíem: flotabilitat, capacitat de fondre’s, reutilització, transparència, elasticitat…

 

Reflexionem amb l’Alícia sobre la seva obra

Ha arribat l’hora de començar a plantejar un projecte i l’Alícia ens ha fet una breu explicació de quines obres d’art ha fet. La majoria d’elles són intervencions que duren poc temps però que no deixen ningú indiferent. Hem descobert que li agraden els espais naturals i oberts com a molts de nosaltres.

Hem fet un cop d’ull a la seva pàgina web i ens ha portat moltes més fotos que resumeixen l’experiència.

http://www.aliciacasadesus.com/microgrames

Micrograma del teixir, lloc, mur, núvol

Després d’intercanviar punts de vista hem arribat a conclusions molt interessants. Giren al voltant del treball col·laboratiu, de les dificultats que suposa treballar a l’aire lliure (inclemències del temps), recursos econòmics, originalitat de les intervencions…