SORTIDA A L’ESQUIROL

Diumenge 13 de maig, els nois i noies conjuntament amb les seves famílies vam estar convidats al taller de l’Alícia Casadesús, a L’Esquirol, on ens va explicar el seu projecte artístic que va dur a terme amb l’Antoni Clapés de correspondència entre una obra artística  i un poema  durant tres anys. Allí ja vam apreciar algunes dels dibuixos, esbossos  que l’Alícia havia fet conjuntament amb els poemes de l’Antoni.

Després vam anar caminant des de la casa de pagès de Can Tafura (Tavertet)  fins  a l’ermita de Sant Miquel de Serarols. Vam poder contemplar el paisatge (la Plana de Vic, el Pantà de Sau des de lluny) i dins l’església vam tornar a sentir les explicacions de l’Alícia mentre vèiem  una presentació amb les imatges dels resultats del  projecte artístic Microgames i l’Antoni va recitar uns quants dels seus poemes. Ens van donar detalls sobre com havien estat els quatre caps de setmana que havien servit per tal de reflexionar sobre la mirada a les obres d’art, com aquesta canvia i podem reflexionar sobre aquesta obra en relació al lloc i el camí de la creació.

La jornada es va acabar tornant a Can Tafura, sota la pluja, dinant plegats i comentant el dia que havíem gaudit.

Final de curs i tancament

Estem acabant el curs i l’Alícia ha volgut fer el tancament repetint una de les primeres activitats de percepció del voltant de l’institut des del terrat. Hem pogut comparar la situació amb la qual vam començar el curs amb l’actual i creiem que la nostra percepció ha canviat. Ens hem adonat que la nostra mirada ha madurat. Som més sensibles a les coses que ens envolten i cada cop ens fa menys por plantejar idees noves en relació a les qüestions que se’ns plantegen. La relació amb els companys de classe ha millorat molt! El treball en equip que hem posat en pràctica durant aquest curs ha contribuït en el ser capaços d’escoltar, acceptar idees d’altres, proposar noves idees…

 

A partir d’ara ens dedicarem a la preparació de la presentació de la nostra exposició a la Casa Elizalde. Us recordem que la inauguració serà el dia 28 de maig a les 19:00h. Podreu veure l’exposició fins al 22 de juny. A més a més, us recordem que el dimecres 13 de juny a les 19:00h es farà una lectura de poemes per part d’Antoni Clapés en la mateixa sala de l’exposició. Us hi convidem!

ENQUADERNACIÓ LLIBRE D’ARTISTA

Està arribant el final del curs i ens han proposat construir un llibre d’artista amb tots els treballs que hem anat fent. Quina millor manera de fer-ho que utilitzant el fil. El fil és l’element que ha anat conduint-nos per tot el procés i a banda de treballar la seva vessant més plàstica, ara ho farem en la part més pràctica. Hem enquadernat el nostre propi llibre d’artista i la Begonya, una experta en el món de les enquadernacions, ha vingut a l’institut per ensenyar-nos el seu art.

La tècnica que hem utilitzat és la que els japonesos utilitzaven ja fa molt temps i tot i que el sistema és prou senzill, és alhora molt efectiu. Té un aspecte artesanal  molt autèntic. Un cop més el fil ens ha ofert solucions.

A banda del llibre d’artista hem enquadernat una llibreta de petit format.

Per tal d’unificar els llibres d’artista dels companys del grup, l’Alícia ens ha proposat utilitzar el fil vermell. Cadascun de nosaltres l’hem creat un disseny de portada.

FILAT DE L’OBJECTE

Durant tot el curs hem estat treballant al voltant de conceptes personals relacionats amb un lloc personal “especial”. L’estudi d’aquest lloc ens a portat a definir una sèrie de conceptes, alguns d’ells força abstractes, que hem volgut materialitzar en forma d’objecte. La construcció d’aquest objecte s’ha basat en l’ús de materials diversos i tècniques específiques. Un cop dissenyat l’objecte i construït l’hem volgut “filar” reforçant aquesta idea de connexió. El filat té un sentit en cadascun dels objectes i cada alumne ha interpretat aquesta idea de connexió d’una forma personal.

EL SISMÒGRAF

L’activitat que en la qual hem estat treballant aquestes darreres sessions formarà part de l’exposició que tindrà lloc a la Casa Elizalde.

Consisteix en un gran composició formada per 20 quadrats de 60×60 que corresponen a cada un dels membres del grup. En aquest espai de 60×60 cada un ha treballat la línia com a conseqüència del moviment. Treballem en parelles i mentre un company dibuixa utilitzant un retolador, l’altre company es desplaça. La línia és el resultat de l’activitat conjunta i és conseqüència del recorregut i moviment. Per tant, el lloc pel qual hem passat afecta al resultat de la intervenció. Aquesta línia té continuïtat en el quadrat del company veí que és l’encarregat de continuar-la i entregar-la al següent. D’aquesta manera tots acabem connectats.

A banda de l’exercici del sismògraf, així l’hem anomenat, incorporem petits fragments de fotografies del procés creatiu dut a terme durant el curs que fan referència a situacions que hem viscut, experiències, idees… A més a més, hem incorporat petites paraules, que responen a idees diverses.

Creiem que aquest exercici té a veure amb el concepte del fil que hem treballat fins ara. La línia no deixa de ser un element que connecta elements igual com vam fer amb el fil.