Blanc sobre blanc. De Malèvitx a Aballí

Tot seguint el nostre debat, la Júlia ens diu:

– Si tot és art, doncs un full en blanc amb un guixot també ho pot ser.
No és fàcil respondre la pregunta, però si busquem una constant en l’art veiem que és un procés complex, i que aquests procés és una part fonamental de l’obra artística, fins i tot, i de vegades, més important.
Potser un guixot qualsevol damunt d’un paper no és art perquè necessita una experimentació, la recerca d’un camí que expliqui alguna cosa nova, una mirada diferent.
Si pot ser art un espai blanc, com el blanc sobre blanc, 1918, del pintor suprematiste rus Kasimir Malèvitx.


Kazimir Malèvitx (1879-1935)

Però Malèvitx, abans d’arribar a la seva radical aposta del blanc sobre blanc va fer una important experimentació, que va anar des del realisme a l’abstracció. Les formes geomètriques pures i el quadrat negre sobre fons blanc van precedir la seva obra.

Tot fent un important salt en el temps, parlem d’Ignasí Aballí, artista conceptual (Barcelona, 1958) que amb la seva obra “gran error” ens mostra una paret blanca amb un quadrat de típpex al damunt. Un quadrat de típpex corregeix un fragment de paret del museu. Quin és l’error? Què és la pintura?. Blanc sobre blanc

Ignasi Aballí ‘Gran error’, 1998.

Què és l’art?



La nostra primera sessió de en Residència. Treballem amb les nostres professores l’Aurora i l’Àngels. En Marc Larré, el nostre creador resident vindrà d’aquí uns dies.

Comencem amb una activitat que ens porta a preguntar-nos sobre l’art. Què és? per a què serveix? Tot és art? ???
Escrivim totes aquestes preguntes i moltes més. També afirmacions i idees que retallem i enganxem en una cartolina per grups.
Fem 3 blocs, un de positiu, un altre de negatiu i un altre de indiferent.

Al comentar les frases i el seu lloc a la nostra llista sorgeixen més preguntes, debat entre nosaltres a l’hora de col•locar una frase com a positiva o negativa…
Ens seguirem preguntant per l’art en les properes sessions. Ara per ara veiem que és un concepte molt ampli i difícil de definir.