UNA VISITA DIFERENT AL TNC

Des de Jordi Oriol i Indi Gest EN RESiDÈNCiA a l’Institut Joan d’Àustria http://ift.tt/1vSz8UB

El dimarts dia 4 de novembre, vam anar al Teatre Nacional de Catalunya.

DSC01457

DSC01454

Vam començar el recorregut, guiats per Jordi Carrillo, per les “cavernes”, on hi havia el material escenogràfic de les diferents obres de teatre que s’han representat al Teatre Nacional. Mobiliari com armaris, portes, pianos (sense teclat), cadires…  O altra decoració com gespa artificial, tombes, arbres, pedres…

DSC01487
DSC01484
DSC01481
DSC01476
DSC01479
DSC01480
DSC01465
DSC01468
DSC01474

 

A continuació vam procedir a veure la primera de les tres sales, la Sala Tallers, on abans es perfeccionava la decoració i ara és on s’acaben d’enllestir les obres.

DSC01494La següent sala va ser la Sala Gran, que comptava amb gairebé 900 butaques amb un angle molt inclinat. Aquesta sala era més rica en tecnologia (focus, maquinària de so…).

DSC01513
DSC01514
DSC01510
DSC01503

 

A més, vam veure-hi el muntatge de l’escenografia espectacular de l’obra “El president”.DSC01502

DSC01504

Després de passejar-nos per passadissos i sales exclusives, vam arribar a la Sala Petita, una sala molt més acollidora i familiar, amb butaques a cada costat, on ens van explicar que, en el teatre, tots els que hi treballen, des d’actors a tècnics, s’hi ubiquen gràcies als dos rius que tenim a Barcelona, el Besòs i el Llobregat.

Estem molt agraïts al Jordi Oriol i a la seva Companyia, per haver pogut tenir l’oportunitat de veure el TNC amb uns altres ulls i no amb els d’espectador corrent , ja que ha estat una experiència molt interessant i entretinguda que ens servirà de manera positiva per continuar amb el projecte i, fins i tot, per pensar-hi com a possible sortida laboral.

 

 

 

sessió 4: Visita al MACBA 20/10/14

Des de Daniela Ortiz EN RESiDÈNCiA a l’Institut Josep Comas i Solà http://ift.tt/1FrojsH

Arribem al MACBA, ens trobem amb Agnès i Daniela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Allí ens rep Helena que ens guiarà per l’exposició NONUMENT

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

NONUMENT és una exposició col·lectiva localitzada a l’edifici del convent dels àngels.

Aquesta exposició parteix d’un projecte del MACBA, que ha convidat a 28 artistes a reflexionar sobre diferents qüestions lligades als monuments:

Qui sustenta un monument i qui el legitima? Quins mecanismes de control genera al seu voltant? Hi pot haver monuments que no reforcin ni propaguin el discurs del poder? Pot ser el monument, simultàniament, cosificació de la nostàlgia i punta de llança dels desigs futurs? Quin paper tenen els monuments en la conquesta de la jerarquia, l’ordre i la vigilància de l’espai públic? Quina és la desobediència de l’artista enfront de les estratègies de colonització urbana? Quina és la seva complicitat enfront de les voluntats col·lectives?

La primera obra que veiem és la de Daniela Ortiz, la nostra artista en residència.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Contestació és un projecte de sol·licitud de retirada dels monuments ubicats a la ciutat de BCN dedicats a personatges involucrats en processos colonials. Les cartes s’han enviat a diversos càrrecs de l’ICYB i del MACBA així com a diverses persones involucrades en la lluita contra el control migratori. El projecte representa les cartes signades en suport de la retirada i les cartes sense resposta, i també dóna la possibilitat a l’espectador de signar la sol·licitud.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Daniela ens explica el projecte i ens mostra alguns dels monuments en honor a personatges com el general Prim o Joan Güell lligats al colonialisme i als actes inhumans relacionats amb aquest.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helena també ens va mostrar les obres de Domènec i de Rogelio López Cuenca i Elo Vega que anaven en la mateixa línia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comentem amb Daniela que ens ha semblat l’exposició abans de tornar a l’institut

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

sessió 3: L’art de Daniela 13/10/14

Des de Daniela Ortiz EN RESiDÈNCiA a l’Institut Josep Comas i Solà http://ift.tt/15wfX8a

Temàtiques: racisme,  xenofobia,  sexisme,  colonització,…

Aquí teniu una pinzellada de l’art de Daniela

Habitaciones de servicio

Habitaciones de Servicio plantea un análisis arquitectónico de casas pertenecientes a la clase alta limeña. El estudio hace énfasis en la “arquitectura de servicio”; el espacio vital otorgado a la trabajadora del hogar. El proyecto propone un señalamiento de esta habitación en comparativa con las dimensiones de los demás ambientes de la casa y analiza su ubicación dentro de la misma.

 

4_INSTALACIÓN

 

TRIBUTE TO THE FALLEN

Carrying an image of Samba Martine with the inscription “Samba Martine, after 38 days detained at the immigrant detention centre of Aluche died at the hospital 12 of october” a route was made during the celebration of the national day of Spain on october the 12th 2012 in Madrid. The first stop was at the Columbus plaza, the second at door of the apartment were congolese politician Moisé Tshombe used to live, the third at the immigrant dentition Centre of Aluche and the last one at the 12 of October Hospital where congolese immigrant Samba Martine died.

FRASE PARA FESTIVAL FEMINISTA

Frase escrita en un muro del festival FEMART09.
Se presenta la frase “ ES DE PUTA MADRE SER MUJER ” a la convocatoria organizada por el centro feminista Caladona de Barcelona, el proyecto es aceptado, el comité organizador decide utilizar la frase en la campaña publicitaria del festival, imprimiendo alrededor de 10,000 flyers con esta.
Días antes de la inauguración propongo cambiar la frase seleccionada para la pared, continuando la primera; en un principio se me niega la propuesta, luego de discusiones con las demás participantas y las organizadoras se me permite escribir “ ESPAÑOLA, BLANCA Y DE CLASE MEDIA ” en el muro.

41_9flyer41_9wall

 

97 EMPLEADAS DOMÉSTICAS

El proyecto consiste en una serie de 97 fotografías de la clase alta peruana en situaciones cotidianas. En cada una de estas imágenes aparece en la parte posterior o cortada por el autor una empleada doméstica. Todas las fotografías han sido extraídas de la red social facebook.

Las imágenes han sido retirado de la página web por motivos de seguridad personal.

97 empleadas domésticas es un proyecto al que se puede acceder sin necesidad de ver la página web donde estaban seleccionadas apenas 97 imágenes; el proyecto se puede ver también en cualquier álbum familiar de la clase alta peruana así como en revistas de sociales.

5_3 5_5 5_58 29 94 97_empleadas_domesticas

5_libro2

 

Inaugurem el nostre taller!

Des de Jordi Mitjà EN RESiDÈNCiA a l’Institut Milà i Fontanals http://ift.tt/1vKPXRm

Durant les darreres setmanes hem estat transformant l’antiga ràdio de l’Institut en un taller pel nostre projecte. Era un espai mig abandonat, molt brut i ple de trastos vells que hem netejat a fons. Hem trobat molts materials interessants:  llibres vells, diapositives, teles, jocs i tinta, que esperem aprofitar.

taller_2
taller_3
taller_5

taller_1

taller_6
taller_9
taller_10

taller_8

taller_4

VIURE UN ASSAIG

Des de Jordi Oriol i Indi Gest EN RESiDÈNCiA a l’Institut Joan d’Àustria http://ift.tt/1piLP8X

Va ser molt divertit i diferent assistir a l’assaig i fer de “conillets d’índies” seient a les quatre bandes de la sala per poder veure el fragment de l’obra des de diferents punts de vista i, després, comentar-li al director si ens era còmode i agradable. La sala, de color negre, era un lloc molt estrany per a nosaltres; per als actors, aquest color és imprescindible per no distreure’s.

IMG-20141025-WA0063

Al final de l’assaig vam tenir l’oportunitat de fer preguntes tant als actors (Isis, Norbert i Carmela) com al director (Aleix) i la seva ajudant (Patricia).  Ara esperem amb ànsia veure l’obra acabada! Hi anem el dia 26 de novembre! Us ho explicarem!

 

EL NOSTRE ARTISTA: FRANCESC RUIZ

Des de Francesc Ruiz EN RESiDÈNCiA a l’Institut Doctor Puigvert http://ift.tt/1utChDX

En Francesc és el creador que resideix aquest curs al nostre institut. La seva especialitat artística és EL CÒMIC dins l’espai de l’art contemporani.

Utilitza el còmic per construir narratives de mons paral·lels partint de la realitat, del context social, de les relacions entre personatges, espais, cultura….

Amb els còmics fa instal·lacions que es despleguen en l’espai creant el que anomena CÒMIC EXPANDIT, tant per les dimensions com pel caràcter escultòric i arquitectònic en la forma d’organitzar les publicacions, relatant metàfores del que és quotidià.

 

Amb ell aprendrem a expressar les nostres idees a través del dibuix, a pensar  i  debatre sobre les coses que ens preocupen i que passen al nostre entorn i al món.

Diu en Francesc que l’interessa el còmic en tant que pot modificar en general noves sensibilitats i exercir petites revolucions. Desitgem que així sigui la nostra experiència al costat del Francesc.

______________________________________________________________________

Tenim una sorpresa pel Francesc, l’hem dibuixat sense que ell ho sàpiga i així us el volem presentar, a través dels nostres ulls i el nostre dibuix:

fr pol           fr denis1                fr elissa2 fr yasser   fr almudena2          fr almudena1 fr alicia               fr david  fr jordi       fr elissafr marc      fr saradfr haojie       fr paula   fr yasir         fr sarao

 

 

Preparem i planifiquem:

Des de Lúa Coderch EN RESiDÈNCiA a l’Institut Montjuïc http://ift.tt/1uuj1Ln

IMG-20141106-WA0015

 

Hem de fer una distribució de tasques que s’han de fer: la Lúa ens explica la seva manera, el seu llenguatge artístic. Ens mostra publicacions i ellaços que serveixen per agafar , segons les nostres possibilitats d’expressar, una dinámica per poder fer producció artística segons aquest llenguatge.

Ens organitzem.

IMG-20141113-WA0001

 

IMG-20141113-WA0000

Expliquem la primera experiència que recordem

Des de Lúa Coderch EN RESiDÈNCiA a l’Institut Montjuïc http://ift.tt/1uuj0qI

DSC_0007

 

La Lúa ens proposa a tots d’explicar la experiència més antiga que recordem i la enregistrarem amb l’aparell de sò que vam utilitzar per anteriors sessions. Tots i cadascú vam explicar la nostra.  Vam escoltar atentament i tot plegat, va esdevenir un espai on les emocions van agafar corporeitat. Entre tots: la Lúa, el Juan , en Jordi ,  el Vicent , el grup d’alumnes i jo mateixa , van omplir d’ intemporalitat la situació de l’aula.

Fotos Lubna (10)Fotos Lubna (8)