22/2/17 “EL TEATRO ES SENCILLO Y A LA VEZ ALTAMENTE COMPLEJO, PUES ESTÁ HECHO POR SERES HUMANOS, PARA SERES HUMANOS Y TRATA SOBRE LOS SERES HUMANOS.” Roland Schimmelpfennig.

Des de La Calòrica EN RESiDÈNCiA a l’Institut Barri Besòs http://ift.tt/2lqsKBK

Acabo de fer un curs amb el Roland Schimmelpfennig a la Sala Beckett. El Roland és el millor dramaturg alemany del moment i com encara estic amb les seves teories dins el meu cap, aprofito una de les seves frases, aplicada als nois-noies del Barri Besòs.

Avui és un dia especial, els alumnes, dividits en grups, han estat treballant possibles finals per a l’obra.

El procés ha estat laboriós i ha durat diverses setmanes. Al principi, elaborant una pluja d’idees entre tots els elements del grup i més tard, construint els diàlegs… aquí podeu veure un exemple!…

IMG_1050

IMG_1051

Fascinant!

Un cop fet, ho han dramatitzat i ho han estat assajant.

IMG_1006

 

IMG_1007

IMG_1010

Avui s’atreviran a fer un assaig obert al públic, un públic exigent i curiós…els seus companys de classe!

Aquesta activitat pretén copsar la resposta de l’espectador davant l’escena…és una prova de foc… Com funcionarà el text en escena?  S’entendrà?…

Durant la primera hora de la sessió, el Víctor Muñoz, l’Isra i jo mateix els hem ajudat, dirigint les escenes.

IMG_1030

IMG_1031

IMG_1032

I arriba el moment de sortir a escena. Els nois-noies estan molt tranquils, com si res!

Crec que estic més nerviós jo que ells… La seva tutora l’Eva assisteix a l’assaig i el segueix amb molt d’interès…

IMG_1043

IMG_1047

Com ja sabeu, l’argument gira al voltant d’un concurs de cub de Rubik.

Rubik's_cube.svg

El final es precipita entre bombes, històries d’amor no resoltes, injustícies en el concurs i sorpreses de darrera hora…

IMG_1034

 

IMG_1040

 

IMG_1042

 

IMG_1045

Cal dir que les tres escenes són molt ben rebudes pel públic que està molt atent.

Al final es fa un debat, entre tots… públic, actors, directors… per tal de veure què ha funcionat i què no en cada escena. Tothom ha dit la seva i ha estat una activitat de respecte, creació i de crítica constructiva que ens ha fet créixer a tots.

IMG_1046

Un dia més, quan tot s’ha acabat, i torno cap el meu Departament, penso…”Què afortunat que sóc!”

Jordi Sánchez, professor a l’INS. BARRI BESÒS

 

Roland Schimmelpfennig nace en Gotinga en 1967. Antes de estudiar dirección teatral en la Escuela Otto Falkenberg de Munich en 1990, trabaja como autor y periodista independiente en Estambul.

images

Cuando termina la carrera trabaja de ayudante de dirección y, más adelante, colabora en la dirección artística de los Münchener Kammerspiele. Durante la temporada 1999/2000 lo contrata la Schaubühne de Berlín como dramaturgo y autor. Actualmente trabaja como autor dramático en el Deutsches Schauspielhaus de Hamburgo.

9789505635726

La mujer de antes y otros textos dramáticos. Autor: Roland Schimmelpfennig. Colección: Dramaturgias del mundo. Editorial: Colihue. Buenos Aires. 2009.

Es la auténtica fascinación que despiertan las estructuras del teatro de Roland Schimmelpfennig lo que nos lleva a incluir a este joven autor alemán (nacido en 1967) en la Serie Dramáturgias del Mundo. Se trata de una de las figuras sobresalientes de la nueva dramaturgia europea, y sin duda ya un “clásico” contemporáneo significativo para comprender los rumbos del teatro mundial en las dos últimas décadas.

El lector se deslumbrará con los textos dramáticos reunidos en el presente volumen: Pez por pez, La noche árabe, La mujer de antes, Hace mucho tiempo en mayo y Antes/Después. La traducción de las piezas ha estado a cargo de dos jóvenes investigadoras especializadas en teatro: la alemana Milena Neudeck y la argentina Agostina Salvaggio. Esta última ofrece además un estudio crítico, donde afirma: “La variación que existe entre las piezas es tal que resultaría erróneo fijarla en una poética teatral cerrada. El rasgo que define a Schimmelpfennig es su eclecticismo temático y formal expresado en su inacabable experimentación dentro del género teatral.”

El tomo se completa con una visión totalizante de su dramaturgia, a cargo de Marion Boudier y Guillermo Pisani, francesa y argentino (radicado en Francia) respectivamente. Boudier y Pisar escriben sobre la fascinación que genera la obra de Schimmelpfennig: “Máquina dramática implacable o caos formidablemente construido donde se entretejen lo trágico y lo cómico, la mitología y la cultura contemporánea, los géneros y los modos artísticos, este teatro trata sobre lo esencial, desde la vida hasta la muerte, pasando por el amor y los sueños, a través de historias de personajes corrientes”.

El mateix teatre que estan fent… els nostres alumnes!…

els DRACS del Besòs!  Gràcies Magda pel teu dibuix!

IMG_1056

 

 

 

 

Escrivim sobre les obres del Macba

Des de Jaume Pitarch EN RESiDÈNCiA a l’Institut Moisès Broggi http://ift.tt/2lolSET

El cub de condensació de Hans Haacke

Macba_Broggi

“Aquesta obra consisteix en cub de metacrilat que conté aigua. A causa de la temperatura interior-exterior l’aigua es condensa i crea vapor, unes gotes d’aigua es desplacen per tot el cub formant formes diferents. A mi va ser una de les obres que més em va agradar, veure com les gotes es desplacen a causa del movimient i ocupació de les persones a la Sala em va semblar molt sorprenent”. Beimar Nina

“Condensation cube”, és una obra basada en els bàsics processos de l’evaporació i la condensació de l’aigua. És simplemant un cub transparent de metacrilat amb aigua dins, a causa de la diferència de temperatura entre l’interior i l’exterior cub, l’aigua es condensa i forma gotes de vapor al sostre del cub que cauen per les parets dibuixant diferents recorreguts cada cop que baixen, i així creant un cicle infinit.

Hans Haacke compara aquesta obra amb un organisme viu quan a new York l’octubre de l’any 1965 diu: Les condicions són comparables a un organisme viu que reacciona de manera flexible al seu entorn. La imatge de la condensació no es pot preveure amb precisió. Canvia lliurement, determinada tan sols per límits estadístics. M’agrada aquesta llibertat.

D’aquesta manera, Hans Haacke, crea una obra on l’espectador té un gran paper en el seu desenvolupament, ja que és la mateixa presencia del públic la que crea canvis en l’entorn. per tant, per tant les ersones que pasegen pel MACBA són les culpables de modificar l’obra sense voler-ho”. Sara Puig i Laia Martin

Situación del tiempo de David Lamelas

3741

“Situació de temps, és una obra que consisteix en 17 monitors de televisió  col·locats en tres parets d’una sala enfosquida. Sintonitzats a un canal que no transmet imatge, emeten una brillant llum que s’apodera de la sala. Lamelas priva els televisors de la seva funció de produir imatges i informació. Lamelas els redueix a un punt zero,” una relíquia generadora d’un tipus de soroll blanc, un «estàtic» de pura mediatització en el temps”. Aquesta obra em va semblar impactant perquè et produeix una sensació estrvnya  no saps ben bé què vol dir l’artista. Després de llegir coses sobre l’obra, Lamelas diu que en aquesta època estava interessat a crear  crear un espai on la presència de l’objecte tecnològic predominés  i ressalta la seva capacitat de modifcar un ambient, la seva condició temporal”.  Jasmina Condal i Camila Bernal

“Els seus projectes mostren un tractament molt particular respecte al temps i l’espai. La seva obra analitza el context de les exposicions en una crítica institucional que qüestiona l’estatus i el mercat de l’art. Rebutja el paper passiu del públic imposat pels mitjans de comunicació de masses. En aquesta obra va reunir 17 televisions en tres parets d’una galeria enfosquida. Sintonitzats a un canal que no transmetia imatge, emetien una brillant llum que s’apoderava de la sala. En privar els televisors de la seva funció de proveïdors d’imatges i informació, Lamelas els va reduir a un punt zero, una relíquia generadora d’un tipus de soroll blanc, un “estàtic” de pura mediatització en el temps. Un espai on la presència de l’objecte tecnològic predominava, ressaltava la seva capacitat de modificar un ambient, la seva condició temporal, els monitors només projectaven llum, la condició bàsica de la imatge cinematogràfica”. Bea López i Juan Antonio Zaldívar

100 Jahre de Hans-Peter Feldmann

DSC_0285

“Hans-Peter Feldmann és un dels artistes més representatius de l’escena artística alemanya de les darreres dècades. Precursor del movimiento anomenat apropiacionisme (apropiació es refereix sovint a l’ús d’elements utilitzats per a la creació d’una nova obra). Aquesta peça consisteix en una sèrie que es compon de 101 retrats de persones que tenen des de vuit setmanes fins a 100 anys d’edat. Totes les persones dels retrats pertanyen a l’entorn de Feldmann. Són fotos en blanc i negre, nítides, molt contrastades i plenes de matisos.

Cada persona representa una edat, i per tant un moment de la vida. Cal destacar que tothom quan veu les fotos té la necesitas de buscar la seva edad, per veure quina impressió li fa”. Abril Ripoll, Eva Recolons i Aina Oriol

“L’obra que més em va agradar , va ser la de 100 anys. Era una sala molt gran quadrada . Les parets tenien una fila de quadres amb una foto en blanc i negre, d’ una persona en un ambient familiar, a sota hi havia el nom i l’edat del individu . Aquests marcs cobrien les 4 parets. Estaven ordenades per edat, dels 0 anys fins als 100. Cap edat es repetia .Al mig de la sala hi havia un ram de margarites amb aigua.

Quan vaig entrar a la sala , em va sorprendre, no semblava res especial, una fila de fotos amb diferents edats, però tenia curiositat per veure-les totes. Per veure-les amb més claretat, com  creixia el ser humà i envellia, quin futur em podia esperar a mi o als meus coneguts. Les primeres fotografies em recordaven als meus germans petits , i com els havia pogut veure crèixer. De la meva edat cap endavant vaig veure lo que m’esperava i a quina velocitat , a més de fixar-me en les edats dels meus pares i avis. Les flors del centre resumien tot en poques paraules: el temps la vida i el futur inevitable, la mort. Ara escrivint , m’he fixat amb un petit detall , totes les fotos semblaven mirar al centre de la sala, les margarides. Som conscients d’aquest fet, però només podem pensar en ell deixant passar els anys. Era com una línia cronològica de la vida. També es reflexava molt bé que no és igual per tots. Hi havia fotografies molt juntes amb gent que havia envellit de formes molt diferents”. Laura Fornet

Personalment penso que la fotografia és una gran eina artística. La càmera actua com una fórmula per a retenir imatges de les vides, i Hans – Peter Feldmann justament immortalitza imatges quotidianes senzilles i en aquest cas un recull d’una mena de pervivència de 100 anys de vida a través de la imatge de 100 persones.

Per a mi és una gran idea ja que recull una possible cronologia de vida o una mena de vida llarga a través d’una fotografia d’un any concret de cada una de les persones que si representen i alhora entrecreua aquestes imatges de 100 persones 100 vides en una mateixa obra. Aquestes dues idees interrelacionades són realment molt interessants si ens preguntem què ha viscut cada una de les persones que configuren l’obra i si ens plantegem que el nen recent nascut li falta molt per viure i la dona de 100 anys ja ha viscut 100 anys d’experiències. Així si ho visualitzem seria com una mena d’ “encreuat on cada persona en un any concret forma part de l’obra”. Lia Jaumejoan

“100 Jahre és una obra on a través de fotos es mostren les diferents etapes de la vida des de les vuit setmanes fins als 100 anys d’edat. Les imatges són seqüències que marquen el temps: un anys, dos, tres, etc., fins a cent. Cada fotografia es el retrat d’una persona diferent, cadascú té una historia. Hi ha un retrat per edat. Els 101 retrats s’organitzen seguint l’estil narratiu d’un llibre de família que el propi artista ha escrit. Les imatges estan en blanc i negre emmarcades totes igual, a sota trobem l’edat i el nom, les persones que hi apareixen no tenen res més que viure a Alemanya en comú.

L’artista ha ordenat en una seqüència de temps lineal les imatges d’una xarxa de relacions de parentiu i amistat.

Els espectadors que visualitzen l’obra acostumen a imaginar la història de cadascú. El més freqüent es apropar-se a mirar la imatge que representa l’edat que tens”. Samira Dialhoum i Jennifer Bardella

“Entrevendo” de Cildo Meireles

ClJJbpzUsAAH0oA
Nascut a l’any1948, de nacionalitat Brasilera, criat i nascut a Rio de Janeiro. Les seves primeres obres i treballs estan centrats en l’escenografia teatral i cinematogràfica però després es va centrar els seus interessos en la pintura i en l’escultura.Cildo Meireles diu “Es tracta no de treballar més amb la metàfora de la pólvora sinó amb la pólvora mateixa”. L’objectiu de Cildo Meireles en moltes de les seves obres és de fer participar als observadors amb l’olfacte, les dimensions, els sabors, l’espai i el temps. En aquest cas l’obra anomenada Entrevendo fa que els observadors visquin en primera persona l’espai que els rodeja i els sabors que li fan experimentar. Aquesta obra va ser creada en el 1970 i va ser produïda de nou el 1994. Com a opinió personal, vull dir que aquesta obra és una mica peculiar, em sorprèn que l’artista vulgui que els observadors visquin i experimentin per si mateixos l’experiència. Per mi ha estat com un joc”. Jose Antonio Jiménez

 

Des de Rodrigo Laviña EN RESiDÈNCiA a l’Institut Montjuïc http://ift.tt/2lgxslo

A poc a poc anem avaçant. El Rodrigo ens ensenya noves tècniques literàries per forçar la nostra inspiració i intenta treure el millor de nosaltres. D’altra banda ja hem enregistra una base sobre la qual començarem a rapejar ben aviat. Farem el que podrem.

La llibertat és la presó més gran de totes les presons!

LES ENQUESTES

Des de LaCol EN RESiDÈNCiA a l’Institut Príncep de Girona http://ift.tt/2mbAsAe

Preparació del qüestionari

Feta la maqueta i el muntatge-exposició, una tercera actuació es fa necessària dintre d’aquesta dinàmica de fer partícips a més gent en el nostre projecte: les enquestes. El Carles comença la sessió definint enquesta com la tècnica de recollida de dades  a partir de l’aplicació d’un qüestionari a una mostra d’individus. En el nostre cas les preguntes les adrecem a alumnes i professors de l’institut, i a gent del barri.

En primer lloc consensuem les preguntes del qüestionari que el Carles ens ha preparat. Per fer això, ens dividim en 2 grups i un grup s’encarrega de les preguntes de tema demogràfic i l’altre grup dels altres temes. Descobrim que algunes de les preguntes no serien pertinents per fer-les (el partit votat, el sou) i afegim i modifiquem alguna altre que ens agradaria fer, per exemple, la pregunta “què faries al mur”. Ara sí estem preparats per què cadascú de nosaltres faci l’enquesta a 10 persones, 5 de l’Institut i 5 del barri.

Resultats i conclusions

En total tenim 91 enquestes vàlides. Més de la meitat de les respostes són de gent relacionada amb l’institut (alumnes, familiars o treballadors) i més de tres quartes parts de gent de Barcelona. La proporció de persones d’origen estranger és major que la presència del barri. La gran majoria de la gent creu que el solar hauria d’estar obert, la meitat dels quals tot el dia.

Extraiem com a conclusió de les enquestes tres grans usos que la gent destaca: esportius, d’estada i horts. Tan les respostes lliures sobre “què trobes a faltar a l’espai públic del barri” com les respostes sobre quines activitats voldries al solar van en aquesta direcció. De la darrera pregunta, “què faries al mur?” la majoria de la gent la pintaria, concretament amb una intervenció mural.

A partir d’aquests resultats hem estat debatent sobre aquestes quatre possibilitats d’intervenció (esport, estada, hort i mural) i les seves concrecions. Hem vist que alguns usos esportius no té sentit fer-los perquè ja hi ha espais similars al barri (com el futbol) o perquè no tenim les capacitats de fer-los nosaltres (com la piscina). En canvi d’altres que tot i no ser molt majoritaris no tenen un espai al barri i no requereixen molta infraestructura.

Núvol d'etiquetes sobre les nostres activitats al solar
Núvol d’etiquetes sobre les nostres activitats al solar
Núvol d'etiquetes amb les activitats que la gent vol tras fer l'enquesta
Núvol d’etiquetes amb les activitats que la gent vol
Debatent què podem fer i com
Debatent què podem fer i com