EXPOSICIÓ 20.5.14

“COMPRENSIONS INESPERADES”: EXPOSICIÓ FINAL

L’any passat, a l’hora d’escollir les optatives de quart, ens van dir que segurament faríem un projecte anomenat Creadors En Residència, en el qual vindria un artista durant el curs i treballaríem l’art contemporani.
Vam escollir aquest projecte perquè el vam trobar diferent a les altres optatives i ens va interessar ja que l’art contemporani és actual i poc conegut per la majoria de gent.
A mesura que avançàvem, no se’ns feia tan estrany el fet de treballar amb objectes corrents per crear art. I a poc a poc vam entendre la idea del projecte que en Pere volia dur a terme.

La primera impressió que ens va fer en Pere va ser la d’un home alegre amb molta confiança en ell mateix que ha acabat per contagiar-nos.
Durant aquest projecte hem passat poc temps a l’aula i això ha fet que no se’ns fes tant pesat treballar i agraíssim el fugir de la rutina dues hores a la setmana. Hem anat a l’arxiu, al MACBA, al parc de la Maternitat… on hem realitzat moltes de les accions.

Gràcies a aquest projecte, hem après que l’art contemporani no es basa tant en l’obra final, sinó en la idea, el concepte que vol transmetre l’artista, i és tant important com el procés creatiu.
Hem après a mirar qualsevol objecte d’una altra forma, ja que si el girem, el repetim, juguem amb ells… Surten formes i colors nous i diferents.
Hem après què és el pigment, com es fa la pintura, a treballar tant en grup com individualment,… I nou vocabulari, com acció, performance, ready-made,…

Ha estat un any especial, hem fet una cosa que mai havíem fet, i ens ha agradat tan el fet de poder conviure amb un artista de veritat, com la sensació de satisfacció al presentar l’exposició.
El que més ens ha agradat ha estat la “water mix party”, que ha estat com una metàfora de tot l’any: anar recollint petites i grans ampolles d’aigua (treballs a classe) per acabar fent una cosa més gran i expressiva (l’exposició).

Volem agrair a tots els que han fet possible aquest projecte i animar a que es segueixi fent, ja que val la pena.

Paula Casadejust i Roger Garcia
Pol Bargalló, Dani Molina, Michael Anglada, Alex Martínez, Adrian Rodrigo, Mireia Aldea, Gemma Aldea, Pau Serra, Judit Moya, Nataly Velasquez, Andres Reyes, Jordi Duran, Anna Bayer, Aaron Domingo, Josué Domingo, German Flor, Dani Sanchez-Hermosilla i Jing Jing Fu

WATER MIX PARTY 29/04/2014

Hem baixat les ampolles d’aigua que en Pere havia anat recollint, uns quants gots i quatre galledes. Segons en Pere estàvem fent una ceremònia de l’aigua. Hem posat l’aigua embotellada al costat de l’aigua “lliure” de la font per crear una concepció diferent. És una metàfora entre l’aigua lliure i l’aigua embotellada de diferents llocs. En realitat tota l’aigua acaba sent igual, però com que li hem donat simbolisme que estigués recollida de diferents fonts d’origen i en diferents anys vam pensar que tenien sabors diferents. Després hem decidit barrejar totes les aigües en quatre galledes. Hem sortit un per un a agafar una ampolla i buidar-la proporcionalment en les galledes. A continuació hem fet un copage. 

És un homenatge a l’aigua: creiem que és un altre tipus de “comprensió inesperada”. Després de fer aquest projecte ens hem adonat que en Pere li dóna molta importància als detalls i a l’efecte que tenen en diferents espais.

 

Gemma Aldea, Judit Moya, Pau Serra i Nataly Velàsquez.

Projeccions

Primer de tot en Pere Noguera ha vingut a classe de plàstica, on hem projectat les diferents xarxes realitzades per nosaltres. Després hem interposat objectes enmig del projector i les xarxes, buscant efectes òptics.

DSC00202A la següent hora hem baixat a la biblioteca, on degut a les seves dimensions podíem obtenir més resultats. Amb diversos projectors connectats als ordinadors ens hem ficat a l’acció, situant-nos a la paret on ens projectaven xarxes a l’esquena. Tot aixó ho fèiem mentre ens fotografiaven.

Ens ha semblat interessant ja que la il·luminació que hem aconseguit variava molt depenent de la xarxa.

DSC00322Aquestes projeccions son per preparar l’exposició final del projecte del dia 20 de maig.

 

Visita a l’arxiu 4/3/14

Hem anat a l’arxiu de la maternitat. Un cop hem arribat, hem entrat i ens han portat a una taula on ens han fet una representació del que fan i el que miren quan algú els hi porta un document per arxivar.

Després, hem baixat a un soterrani on tenien tots els arxius guardats, anaven amb guants per evitar fongs i es movien les estanteries amb volants.

A continuació i per acabar, hem visit fotogrfies amb 3D i planols de la construcció de l’arxiu. Ha estat interessant, i per concluir ens hem fet una foto que ells mateixos la guardaran.

Vam anar a l’arxiu perquè estava relacionat amb el tema dels índex que hem estat treballant des del principi de curs. D’aquesta manera en Pere ens ha fet veure que nosaltres també tenim un arxiu de la nostra vida amb records i experiències viscudes. Hem vist que alló artístic no és tan diferent i guarda relació amb les experiències de cadascú, tothom té un “arxiu personal” i l’art no deixa de ser un reflex d’aquest fet.

Gemma Aldea, Mireia Aldea, Pol Bargalló i Roger Garcia.

Xarxes i quadres; 11-2-14

El dia 11 va venir en Pere Noguera i vam veure una presentació de fotografies seves, que consistien en un mossaic fet amb imatges d’objectes quotidians o que pots tenir a casa. Després vam veure una altra presentació però aquesta era de lletres i paraules que també formava una xarxa.

Després vam anar al menjador amb els quadres que haviem fet i vam exposar-los a la paret i a la cartellera que hi ha. La llàstima va ser que no vam poder posar-los tots, perquè en tenim uns 40, només vam posar-hi els que havíem escollit prèviament a classe.

 

Al veure les seves xarxes o mosaics, vam veure que amb tot tipus de coses pots fer xarxes extraordinàries, canviant només la posició, direcció o color. 

 

Paula Casadejust, Jordi Duran, Josue Domingo, Dani Molina

Fent neteja!

28/Gener/2014

 

En Pere ens va passar unes imatges sobre composicións fetes amb fotografies, jugant amb els efectes negatiu i mirall.

Després vam baixar a buidar les vitrines del vestíbul de l’institut.

Aquest era el primer pas que en Pere volia realitzar per fer-hi una instal·lació posteriorment. Però aquell dia només les vam buidar per crear un efecte sorpresa en la gent, deixant-les uns dies buides. Després hi posariem cartells de “En residència” i, finalment, hi fariem una instal·lació.

Així doncs, vam col·locar-ho tot en capses de cartró, embolicant les copes, trofeus i manualitats en paper de diari.

Seguidament les vam guardar i aquí va concloure el treball del dia vint-i-vuit.

DSC09406 1DSC09480 1

DSC09503 1DSC09510 1

DSC09522 1

Mireia i Gemma Aldea i Anna Bayer.

Exposició al pati – 21/01/14

Avui hem baixat al pati amb els quadres i els hem penjat a la paret de pedra de l’exterior de l’institut com si estiguessin en una exposició.

Col·locació dels quadres

Mentre els penjàvem, la Pilar i la Isabel ens han anat fent fotos de l’evolució de la nostra acció al pati.

Quan hem acabat, els hem mirat des de lluny per poder apreciar el conjunt. També han vingut els alumnes de 1r ESO B per veure l’exposició i dir-nos què els senblava. Finalment hem despenjat els quadres i els hem portat a classe.

Conjunt de quadres

A continuació el Pere ens ha passat un video on explicava la seva obra.

Hem pogut gaudir d’una exposició en un ambient diferent, fora de l’espai tancat d’un museu.

Alumnes del projecte

Apropiació i reconstrucció 14/01/2014

DSC09072 - 1DSC09073-1

Ens hem quedat a l’aula i hem polit la superfície dels quadres trobats a l’aula perquè s’adherís millor a la tela. Aquest procés l’hem portat a terme mitjançant paper de vidre. Per fer-ho hem agafat tasses o plats per dibuixar un cercle perfecte i llimar per dins o per fora de la circumferència segons convingués.
Un cop ja ha estat tot llimat, un procés una mica llarg, hem preparat la pintura de cola de conill (aglutinant) i pigment. Hi havia dos colors, blanc i negre. Hem anat pintant els quadres amb un color o un altre segons el contrast més adient jugant amb el fons de la figura.
Una vegada es van assecar els quadre,s els vam exposar i comentar tota la classe per poder valorar la nostra pròpia feina. Ens va agradar molt poder reutilitzar uns quadres fets per companys d´altres cursos i jugar amb el postiu i negatiu.

Adrian Rodrigo Ropero, Alex Martínez Garcia, Dani Sánchez-Hermosilla López

Sortida al MACBA – 9/01/2014

Tots junts al MACBA

Tots junts al MACBA

El dia 9 de gener del 2014 vam realitzar una sortida al museu d’art contemporani de Barcelona (MACBA). Vam sortir a les 9:15h de l’institut i vam agafar el metro de la línia 3 de Les Corts fins a Plaça Catalunya, des d’allí vam anar caminant fins al MACBA. És un edifici blanc per fora i per dintre i amb molts vidres, diferent als edificis que l´ envolten. En entrar hi ha una sala gran amb “pufs” còmodes. Aquests són just en el centre de l’edifici, des d’on  es podia veure tot l’espai. Després ens van fer una visita guiada començant des del primer pis.

Postaler de miralls

Postaler de miralls

Al centre del museu

Al centre del museu

El MACBA té obres contemporànies a partir dels anys 40. Vam veure  obres d’en Pere Jaume, Gordon Matta Clarck, Jenny Dolzer, Guentry, Tony Grack i Gedimina Urbonas entre d’altres, la majoría es tracta de readymades: els artistes agafen matèries o obres que ja existeixen i hi afegeixen una cosa més perquè canviïn d’utilitat.

Colors significatius

Colors significatius

 

Mireia Aldea Dachs

Jingjing Fu

 

 

JUGANT AMB VISTES 17/12/2013

En aquesta sessió amb en Pere, érem set persones a la classe, perquè els altres havien anat d’excursió. El que vam fer va ser agafar els quadres que el dia anterior havíem escollit i els vam col·locar sobre les taules. Tot seguit vam agafar les cartolines negres i blanques que havíem comprat i amb plats vam fer plantilles en les quals o hi havia un forat o la plantilla era el cercle.

Plantilles:
P1090602- 1

P1090616 - 1

Vam col·locar les plantilles sobre els quadres canviant i adequant-los a la posició i color que ens agradava més. Vam resseguir la silueta de la plantilla, i la part que el següent dia volíem pintar la vam llimar amb el paper de vidre, perquè la pintura s’adherís millor en obrir els porus de la tela.

P1090612 -1

P1090622 - 1

P1090601- 1

P1090610 - 1

P1090598 - 1

Després, volíem anar a veure l’arbre deformat del nostre pati, i vam acabar jugant a encistellar la pilota a la paperera, i a futbol amb en Pere i els professors

P1090638 - 1

Opinió personal:

Va ser una sessió molt entretinguda en la qual gaudirem amb en Pere com a infants. Els quadres al final de la sessió tenien un aspecte molt peculiar i bonic, al mateix temps; alguns transmetien tranquil·litat.

Jing Jing Fu, Roger Garcia i Nataly Velàsquez