Parcs en moviment

Avui sortim cap a la plaça de les Glòries amb la proposta de nous reptes, és l’últim dia i ens aventurem en un lloc nou, aquest parc tant temps en obres, per fi ha quedat un espai obert, verd i agradable on poder passejar, jugar, fer esport i és clar , també crear amb alumnat disposat a contribuir en l’art.

Ja han pensat els reptes en deu minuts i , comença l’espectacle.

Han de fer una fila en cadena tots agafat de les mans, el primer de la dreta agafa el full de records que han fet prèviament i en llegeix un, automàticament es deixa anar del company o companya del costat i se’n va corrent el més ràpid possible fins a l’altre extrem (esquerra). A continuació, el que hi havia al seu costat fa el mateix: llegir un altre record i anar-se’n corrents fins al final. Així, la cadena es va allargant per la dreta i s’acaba quan arriben a tocar de les plantes de la plaça.

El segon: fan una cursa de carretes, de dos en dos un camina amb les mans i l’altre agafa el seu company o companya pels peus, seguidament, han de buscar un objecte que algú ha amagat, que és qui ha guanyat la cursa. L’espai és una part de la plaça on hi ha cistelles de bàsquet i taules de ping-pong.

Entrevistes, sons i imatges

Hem creat entre tots petits grups de periodistes, amb unes quantes preguntes per fer a la gent que trobessin pel parc de la Pegasso. S’han dividit en grups i … a l’atac: s’han presentat tímidament, els vianants, alguns que portaven el gos a jugar, altres que s’estaven asseguts tranquil.lament contemplant un arbre, el vent que en movia les fulles, mirant el raig de l’aigua que sortia d’una font o les ombres del pont reflectides a l’aigua; tothom ha col.laborat de seguida en veure un grup d’adolescents que, indecisos , els feien preguntes sense apartar gaire la mirada del full. S’han mostrat molt comprensius, els responien aspectes que no havien preguntat fent referència a les seves memòries i vivències, fins i tot dels seus avantpassats o amics que havien treballat a l’antiga fàbrica i que s’havien adonat de la transformació del barri.

Una parella gran amb el carro de la compra, un treballador del parc que els ha alliçonat de quines diferències hi havia entre els treballadors del parc i els treballadors que es dediquen a la neteja de la ciutat. I la col.laboració especial d’un noi que en sentir que parlaven de quin any era el parc se’ns havia unit per dir-nos que s’havia construït l’any 1986.

Les fotografies dels vianants han quedat molt bé després que les dues artistes els expliquessin en una sessió anterior com s’utilitzava la càmera i els diferents plans, llum, espai, etc.

MAPA DE RECORDS

Tenim unes fotografies ben curioses de l’última sessió, el dia 30 de novembre, de llocs on els nois i noies tenien els primers records i n’han fet un mapa al gimnàs amb cintes aïllants, una blanca ampla i les altres de colors. Cada alumna es posava dret on volia en l’espai, marcava amb un gomet el seu nom i després amb la cinta blanca s’ajuntaven els noms de manera que quedava un dibuix fet amb línies. La segona part era que depenent del record s’ajuntaven cintes més estretes d’altres colors: per exemple, un record d’un accident al parc, un altre del primer petó, d’una actuació de dansa…

Posada en comú

COSES QUE ENS AGRADEN/INTERESSEN                                                                             

Entrevistar gent       gravar sons  

Retrats/fotos             mapa de records   

Imatges: portar-les al cos, l’invisible (que queda fora, el que hi pot haver)     

Reptes                         Sortir al carrer      

Dibuixos                       Coreos    

Explicar coses que t’han passat                 

COSES A TENIR EN COMPTE PER CREAR JUNTS

Dedicar temps        Fer-ho en grup    col·laboració

Escoltar les idees dels altres   posar-nos d’acord    que ens agradi a tots

Coordinació       Escoltar-nos entre tots     que totes les opinions contin

Tenir en compte la manera de fer (establir uns criteris entre tots?)

“M’aixequen les persones que estimo i quan m’aixeco sóc una altra”

Confiança i respecte

QUÈ HA DE TENIR EL QUE FEM PER SER ART?  

Imaginació,  L’art està també al carrer,  esforçar-se, compromís, compartir

Empatia, comunicació, representar (traslladar, traduir coses invisibles a altres llenguatges)     

QUÈ PODEM DESENVOLUPAR?                                                                     

Anar a entrevistar a altres llocs i a altres persones. Quins?

Coses noves. Moviments expressius. Exemples?

Curiositats , d’altres, jocs

Reptes

                                                                                                                   

                                                                                                                                                             

El Fuster en Residència

Us portem una sèrie de treballs artístics que els nostres alumnes de segon d’ESO estan visquent i sentint, i dic sentint perquè per ells i elles és nou.

Agafem càmeres i gravadores i acció: triem parcs que els nois i noies han marcat en un mapa del barri per anar-hi i recordar el que es veu i el que no. Hi havia una fàbrica, però ara les fotografies i els àudios ens diuen que és un espai natural dins de l’atrafegada ciutat.

Observen, escolten, dibuixen i escriuen tots aquests racons, llegeixen poemes relacionats amb fonts, arbres, vent, soroll de fàbriques i nois i noies de la seva edat que treballaven en aquella fàbrica dels anys 60 ja desapareguda; entrevisten gent que passeja (amb gos o sense) i s’ho passen bé.

Les artistes els ensenyen quins tipus de fotografies es poden fer amb una bona càmera. Aquesta activitat els encanta.

Explorem fotogràficament i sonorament el Parc de la Pegaso, la Plaça Islàndia i la Plaça del General Moragues.