SOTRAC!

El dimarts 14 teniem sortida, anàvem al Circ d’Hivern, a l’Ateneu 9 barris…

…a veure un pre-estreno. SOTRAC.

El projecte Circ d’Hivern compleix més de 25 anys de trajectòria. Nascut el 1996, el circ ha estat la branca amb la qual han experimentat, oferint propostes a un ampli públic tot visibilitzant i fomentant la creació de companyies relacionades amb aquesta art escènica.

El projecte, per tant, continua apostant pel circ en un context en què, tal com ha afirmat l’equip, li falta suport i recursos per ampliar les seves programacions. D’aquesta manera, Sotrac es presenta inicialment al públic de Barcelona amb la voluntat d’impulsar el circ i revalorar-lo, donant a conèixer la qualitat artística i professionalitat de Catalunya.

Sotrac és el 26è Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris. Un espectacle únic, amb el circ, la crítica i l’humor com a element central sota la direcció de Raül Garcia. Amb Sarah Anglada, Matias Plaul, Lara Renard, Mariano Rocco i Maria Solà. 

Aquest espectacle compta amb una alta presència d’artistes catalans i vinculats al mateix Ateneu. Lara Renard, especialitzada en trapezi amb una trajectòria lligada a l’Ateneu; Mariano Rocco, artista de circ argentí; Sarah Anglada, intèrpret formada en dansa i moviment; Maria Solà, clown i música; i Matias Plaul, actor i acròbata, són els artistes que, després d’una audició de 4 dies i més de 150 participants, han aconseguit pujar a l’escenari.

La proposta de circ contemporani s’alça barrejant diferents tècniques com són l’ús de la perxa xinesa, el trapezi i el cèrcol aeri, combinat amb dansa, moviment, acrobàcies, interpretacions i cant.

L’obra planteja una revisió irònica d’alguns problemes actuals per tal de qüestionar comportaments individuals i col·lectius. Una reflexió sobre com aprofitem el temps, com gaudim la vida i com afrontem la mort en una societat cada cop més distanciada per l’ús de les noves tecnologies. I també, una clara crítica a les economies de plataforma i com aquestes ens fan la vida insostenible. Risc, humor i crítica per a parlar de situacions quotidianes que ens porten a llocs imprevisibles.

Els nostres estudiants, van gaudir d’una magnífica obra que els va entusiasmar, a més de poder parlar i saludar alguns dels fantàstics actors i actrius.

NO US LA PERDEU!

Està fins el 23 de gener!

Jordi Sánchez.

Professor

Institut Barri Besòs. Barcelona

La Central del Circ i LUCHA

Aquest any, en la nova aventura de Creadors En Residència, ens coordina en manera la feina LA CENTRAL DEL CIRC.

https://lacentraldelcirc.cat/?lang=es

I…qui és La Central?, dons…

és un espai de creació, investigació, entrenament, assaig i formació continuada destinat als professionals de les arts del circ.

Gunnar Knechtel Photography, Fàbriques de Creació, La central del Circ, 12_2012

Amb un espai de més de 3.000 m² al Parc del Fòrum de Barcelona, per acompanyar-los/ les en totes les àrees i fases del seu treball, des de l’entrenament quotidià a la residència de creació, passant per la formació continuada, la mobilitat internacional i l’acompanyament artístic en les diferents fases de creació d’un espectacle.

La missió de La Central del Circ és el suport a les arts del circ i l’acompanyament dels projectes artístics en els àmbits de la creació, la gestió, la producció i la difusió, afavorint el desenvolupament del circ i els seus creadors i creadores, generant sinèrgies amb altres arts i promovent la interrelació a través de xarxes a nivell local, nacional i internacional.

Gunnar Knechtel Photography, Fàbriques de Creació, La central del Circ, 12_2012

La Central del Circ forma part de la xarxa de Fàbriques de Creació de l’Institut de Cultura de Barcelona, una xarxa destinada a la generació d’espais on desenvolupar el treball creatiu dels/les artistes i que reconeix el circ com una de les arts estratègiques de la ciutat.

I qui és la capitana del vaixell que ens portarà a un desconegut, (per ara), port?

Dons la Emília Gutiérrez Epstein, més coneguda com a LUCHA.

Lucha Emilia, menys coneguda com a Carmen Emilia Gutiérrez Epstein, és una artista de circ professional. Xilena de naixement i radic (alitz) ada a Europa des del 2014, s’ha format en diverses escoles i no-escoles de circ i dansa com la Universidad Academia de Humanismo Cristiano de Santiago de Chile, l’antic centre d’investigació escènica AKI Republica 550 (Santiago de Chile), L’école de cirque de Bordeaux, La Arena (Buenos Aires), l’Escola Nacional de Circo de Río de Janerio, l’école de cirque de Lyon, Le Lido (Toulouse), especialitzant-se en acrobàcia aèria (corda llisa). Posteriorment se sotmet a diverses formacions de Clown, bufó i comèdia física a França i obté la Licenciatura en Artes del Espectáculo y Comunicaciones a l’universitat de Toulouse II.

Ha participat com a creadora i artista dins de diverses companyies i espectacles: Compañía Choka-Choka amb l’espectacle “Entiendes lo que digo?”, compania London Beaches amb l’espectavle “If you dont mind” i el Colletivo Terzo Livello, col·lectiu d’experimentació escènica a partir del circ i la poca vergonya. Actualment es troba en creació del seu primer sol en escena, dins de la compagnie Grand Vacarme: Projecte PAPY, espectacle de bufó i circ sobre l’existència.

A més de la seva carrera com a artista, Lucha Emilia s’ha interessat en la pedagogia i l’intercanvi a través del circ i la investigació escènica, impartint cursos i laboratoris per a nenis, adolescents i adultis en diverses circumstàncies.

El seu treball escènic i creatiu es basa en la recerca a través del personatge i el cos, la llibertat de l’escena i la possibilitat de transcendir. És així que de la mà del bufó i el clown s’ha anat forjant una línia personal i universal d’existir en el medi.

Bé, aquesta és la nostra companyia i la nostra capitana… en la propera entrada, us presentaré la tripulació…

Jordi Sánchez.

Professor. Institut Barri Besòs.

Barcelona.

L’ESPECTACLE MÉS GRAN DEL MÓN

Hola,

comencem la nostra Residència, amb La Central del Circ, avui us deixo la impressió d’alguns dels participants, en la propera entrada us parlaré de la Creadora i de La Central del Circ…

Hola, sóc en Wahid i la nostra Residència funciona així:

els dimarts fem una sessió d’estiraments i després fem com jocs amb el cos, tenim dues hores el dimarts.

El dijous només estem amb el Jordi i també està el Pedro. Lo que fem els dijous es parlar i escrivim tot lo que hem fet el dimarts passat. La noia que ens fa els estiraments és una noia que fa circ i es diu Emilia.

Hem fet una excursió a la central del circ hem pujat a unes cordes i a un trapezi ens tenim que posar en peu, va ser xulo. 

Hola, nosotras somos Arooba y Juana. En el proyecto de arte escénicas tenemos dos profesores, uno de ellos es Jordi Sánchez que trabaja en el instituto y la otra profesora se llama Emilia y solo viene los martes para esta clase. 

Emilia trabaja en la Central de Circ, está especializada en cuerdas.

Cuando ella viene nos enseña estiramientos para el cuerpo y actividades de relajación que nos parecen muy interesantes y entretenidas.

Los jueves estamos con Jordi y aprovechamos para hablar sobre lo que hemos hecho el día anterior y para escribirlo en una libreta, que ellos nos han regalado, también escribimos sobre lo que sea que nos venga a la mente.

Anteriormente hicimos una excursión a la Central del Circ y Emilia nos enseñó a utilizar cosas de circo.

Haremos más excursiones a sitios relacionados con la asignatura. 

Hola somos Mariama y Natalia y os explicaremos que hemos estado haciendo en artes escénicas. Hemos hecho estiramientos con Emilia (la especialista en circo), actividades de relajamiento, hemos ido a la Central del Circo (allí hemos practicado  diferentes actividades como por ejemplo: Cuerda, tela, trapecios…), también hemos elegido músicas para ponerlas de fondo en los ejercicios, ejercicios de concentración, escritura automática y ejercicios de relajación. 

Hola, somos Mariam y Víctor y vamos a explicar lo que hemos ido haciendo en residencia.

La monitora que nos ha tocado es Emilia, una chica que practica el arte del circo.

En las clases hemos hecho estiramientos, ejercicios de concentración, escritura automática y ejercicios de relajación.

También nos llevó a la Central del Circo, donde practica Emilia, allí hicimos ejercicios con la cuerda y con telas. Al final de la clase nos dieron unas libretas para ir poniendo las cosas que sucedían y hacíamos en clase.

En la última clase, hicimos un ejercicio en pareja, nosotros dos en trío con Juana, en el que teníamos que llevar a un compañero/a por la sala mientras llevaba los ojos cerrados y le hacíamos moverse por el espacio. Mientras hacíamos el ejercicio, todos los compañeros íbamos metiéndonos en el ascensor por diversión y mi grupo tuvo tan mala suerte que nos quedamos encerrados en el ascensor del instituto (sala de actos). Nos terminaron sacando y todos nos reímos de la situación aunque nos llevamos un gran susto.

Bueno, hasta el momento estas han sido nuestras sesiones de residencia, seguro que vienen más y mejores.

Dons…Apa, ja teniu el primer tastet!

La setmana vinent més….

Jordi Sánchez i Pedro Lara.

Professors.

INS. BARRI BESÒS.

Barcelona.