Primeres sessions amb equip i creador: comencem a una tardor de “cuidado(s)” i creació en temps Covid.

Aquesta tardor començem ja la tercera edició de  Residència al IES Verdaguer, amb el Ricardo Pérez Hita, creador muti, i trans i @disciplinar entre les arts visuals, l’acció en viu, les arts gràfiques, els fanzines, les músiques urbanes ; i també com persona que habita l’activisme , té un compromís vital amb moviments de vivenda digna, suport i solidaritat comunitària i el dret a la ciutat. La seva proposta serà la la relació que tenen els i les alumnes amb els nuclis del barri del casc antic: Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Una relació feta d’ancoratges al paisatge urbà, memòries apreses i xarxes de suport del tot diverses, entre d’altres.

Per començar a explorar aquesta qüestió, es tindrà l’acompanyament de col·lectius de base comunitària que han fer suport i treball abans i durant el confinament, garants del fet que la paraula barri no perdi sentit. Les eines amb què assajaran formalitzacions seran llenguatges vinculats a l’autoedició visual i sonora, del fanzín al podcast, experimentant amb l’apropiacionisme (copiar és bo!), la cultura remix, però també l’arxivística, l’escolta activa i la gravació de postals sonores…

Davant d’aquesta proposta hem volgut compartir amb vosaltres les dos primeres sessions del equip de creadors, mediadors i docent,

1 de octubre. Visitem el CCM El Born. 

Mostreig de paraules de punts forts i febles de l’estiu

El segon dia, 1 de octubre,   va ser amb l’equip de mediació de en Residencia (Transductores CCCM El Born). Varem treballar sobre paraules i gestos de l’estiu, i amb una dinàmica corporal amb les mesures, vam debatre i parlar que era el covid i estar juntes en aquests temps. Després van fer una visita guiada al CCM EL Born amb un dels educadors, a la mostra Barcelona 1700. De les pedres a les persones, amb una maqueta de la ciutat d’aquesta època, i també es va visitar el jaciment, on es va parlar de historia, del born, de com es vivia abans, dels límits de la ciutat i que vol dir ara.

Visita a la mostra Barcelona 1700.

8 de octubre. Primera sessió amb el creador

El 8 de octubre vam estar totes juntes per primer cop. Vam caminar de l’Institut Verdaguer fins a El Born CCM, amb la parada obligatòria a l’ALDI. Un cop al centre, ens vam presentar a través dels carrers on vivim i aquells on hem viscut, a través de les imatges que ens representen i la música que més ens agrada.

Els videojocs, el Kirby, selfies, tot tipus de memes i fotografies de bancs d’imatges, Myke Towers, el K-Pop i The Clash formen part dels nostres imaginaris i la nostra forma de fer cultura.

Què fa que ens sentim pertanyents a un barri? Ens podem sentir de dos llocs a la vegada? El Born és un barri o una marca? Per què ens representem a través de memes? Per què no ens agrada el reggaeton? Són les seves lletres masclistes?

Marxem amb ganes de seguir el debat i amb la sensació generalitzada que “ha estat bé”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *