Som el grup de quart de l’institut Caterina Albert que hem treballat amb la Patricia Dauder en tot aquest curs, nosaltres venim del barri del clot. Estem molt contents de que tots hagueu pogut assistir a la nostra presentació, ara els meus companys i companyes us expicaràn el nostre procés de creació, les coses que hem après i altres coses molt interessants, espero que tots gaudiu tant d’aquesta exposició com nosaltres hem gaudit creant-la.
Volem agrair a A Bao A Qu, el Consorci d’Educació, l’Institut de Cultura de Barcelona la possibilitat de participar al programa Creadors En Residència i també a La Capella de poder exposar en un centre d’art. També volem agrair a la Patricia Dauder el seu compromís amb nosaltres al llarg de tot el curs.
Des de setembre a gener amb la Patricia hem experimentat amb diversos materials, hem dibuixat, hem fet maquetes, hem conegut a diferents artistes que a la Patricia l’interessen…Després d’aquests mesos la Patrícia ens va proposar fer una obra que estigués relacionada amb el nostre Barri i amb la vida dels veïns del Clot. Ens vam adonar que al barri està ple d’edifics enderrocats o en construcció. Vam fer diferents expedicions per el barri per veure quines zones ens interesaven més i volíem intervenir per fer una obra, allà va ser on vam parar en el parc de Camp de l’Arpa.
Un lloc que ens va interessar perquè les restes dels edificis que s’han enderrocat ens permeten deduir o imaginar com eren les cases, les diferents habitacions, l’organització de l’interior, el mobiliari, els colors de les parets, els pisos…
Per a fer l’obra, primer, ens vam informar de com era antigament aquella zona, vam investigar sobre el carrer Degà Bahí ( en el que es troba la paret) i el parc on està situat, que actualment es un parc pero antigament va ser un solar problematic, després un parquing, més tard, una guarderia amb parking i degut a les queixes dels veïns es va construir un parc.
Vam veure les moltes demolicions de cases que s’havien fet en aquella zona, degut als molts canvis que havien passat, deixant així parets nues, on es poden veure l’estructura de una casa actualment inexistent. Això ens va permetre deduir o imaginar com eren les cases, les diferents habitacions, l’organització de l’interior, el mobiliari, els colors de les parets, els pisos. etc. Per això vam decidir intervenir en aquestes parets.
Alguna vegada heu pensat en la història d’una casa enderrocada?
En l’exposició veureu una part dels resultats del nostre treball dels últims mesos.
Hem treballat en la paret restant de l’edifici, que s’ha ja s’ha mencionat anteriorment, al Carrer Degà Bahí. Per fer aquestes teles que penjen em hagut de portar a terme tot un procés. El primer pas va estar l’extracció de la capa de pintura més recent, deixant al descobert varies capes de pintura anteriors, que es superposen unes amb les altres.
Mitjançant una tècnica que ens ha ensenyat la patricia, vem enganxar tires de tela de cotó impregnades amb midó d’arròs. Així, quan el midó s’asseca i les teles es retiren, aquestes extreuen part de la pintura i les formes del mur.
La tècnica realitzada ens permet plasmar les filigranes, els colors o les textures de la paret. Aquestes obres expliquen la història del mur; s’observen les diferents capes de pintura, representant les diferents persones que van viure en aquesta casa. Dit d’una manera poètica, extraiem d’un lloc buit que un dia va ser habitat, part de la vida de diferents persones. Estem buscant una empremta i, d’alguna manera, ens enduem els records que van presenciar aquestes parets.
En Residència ens ha tret de la rutina. De costum, quan aprenem, ens assentem en un aula amb la llibreta a escoltar els professors, però la Patricia ha utilitzat una metodologia completament diferent, més dinàmica i divertida. En les seves classes ens convida a experimentar i utilitzar la nostra imaginació. Intentar anar més enllà del lo literal, sense límits.
Durant el curs hem fet nombroses sortides, gairebé a cada classe sortim a l’exterior per investigar el barri i fer petites intervencions en espais urbans.
Hola soc la Candela i volia agrair als meus companys i professorats principalment la Agnès, la Sandra i la Patricia Dauder, perquè al principi del curs no solia ser participativa, no m’integrava i era molt tímida i fent lo que es en residencia: sortides, recerques, dibuixos, projectes i activitats personalment m’ha ajudat molt, per exemple ara estic parlant davant de molta gent i abans no era capaç de fer això. Vull agrair molt el que hem fet i aprés durant el curs.
ALUMNES CREADORS EN RESIDÈNCIA 4t ESO
Institut Caterina Albert, curs 21-22