Sortida: Visita a l’exposició Miralls de l’invisible. Bill Viola

Dimecres 22 de novembre, ens vam acostar a la Pedrera i vam poder conèixer l’obra de Bill Viola, què és el videoart, la trajectòria de l’autor, observar diversos vídeos veient com ha anat canviant la tecnologia del vídeo, quins són els referents de l’artista i quin sentit té per a ell la vida, la família i la condició humana.

Què ens va passar a l’entrada?
Per seguretat, tots estris punxants es van haver de quedar a l'entrada; com als aeroports! Per tant un munt de tisores ens esperaven a la sortida.

Bill Viola és un vídeo artista que per crear les seves obres sovint agafa com a referent obres clàssiques de la història de l’art. A la sortida de dimecres en vam veure molts exemples.

L’activitat que vam proposar va ser triar una obra que hagués agradat de les que van veure del Bill Viola (o una altra diferent) i buscar el referent o referents en què l’artista s’ha basat per crear la seva obra. Fer un comentari comparant com Bill Viola ha utilitzat aquest referent i les diferències i similituds amb la seva obra.

Després comentar breument l’experiència en la sortida: com es va viure? què vas aprendre? què et va agradar? quines sensacions vas tenir? qu vas descobrir sobre tu mateix o els altres`…

Us deixem algunes de les intervencions:

Elies i Ainhoa: Aquesta foto en Bill Viola s’ha inspirat en la seva mare i el seu fill que representen les diferents etapes que té la vida i com una segueix a l’altra però sense tocar-s’hi. Per això quan mires la pantalla de baix, també veus el reflex de la pantalla de dalt i a l’inrevés.

Referent: Angeles Mas Vila

També mostra la unió entre la vida  la mort, (el naixement i la mort).

Comparteixen el simbolisme però no la forma de representar-la. Angeles Mas ho mostra amb una pintura molt representativa mentre que Bill Viola ho mostra amb dues pantalles una sobre l’altra però sense tocar-s’hi mostrant-ho de forma més visual.

L‘única diferència és que Angeles ho mostra amb una connexió directe i Bill indirecte, sense que la vida i la mort es toquin.

Ens va agradar molt l’exposició i la forma amb què s’expressa ja que és diferent a allò que estem acostumats a veure i ens agrada  molt la introducció de les pantalles dintre d’aquesta mena d’art.

Berta Pujol: Per a fer aquesta obra, Bill Viola es va inspirar en els quatre elements de la natura: la terra, l’aire, el foc i l’aigua. Vol demostrar que la natura sempre ens supera, i per això representa aquests quatre màrtirs de la natura.

A Martiri, suplici pel foc : en aquest quadre es representa un màrtir que està sent torturat de la forma més dolorosa possible, que és morir cremat. Bill Viola es va inspirar en obres com aquestes per representar els martiris que podem arribar a sofrir per part de la natura. Vol inspirar-se en aquesta brutalitat per arribar a emocionar al espectador com ho feien els antics artistes.

Aquestes obres es penjaven en esglésies per explicar al poble què els passaria si pecaven, i també l’obra de Viola es va fer per ser penjada en una catedral i que tingués el mateix efecte que els seus antecedents.

Personalment, la sortida ens va agradar bastant més que l’anterior, ens va agradar molt, en general, el treball i les obres de Bill Viola i les vam troabar molt interessants i amb molts missatges.

Sortida: Interfícies

Cartell de l’exposició

Dimecres 11 de novembre vam anar a veure l’exposició: Interfícies. Arts Visuals- Territoris i Salut. 

Imatge de l’exposició.

Maikel Aponte, Itziar Molinuevo i Nicolle Menjívar: Per a nosaltres la sortida va ser molt útil ja que vam descobrir a la nostre ciutat hi ha problemes com els desnonaments que es produeixen molt freqüentment i vam adonar-nos l’art pot tenir salut, i això es reflecteix en totes les activitats que podem fer als nostres barris, sols o amb amics o  amb la família.

 De les activitats que ens va proposar i ensenyar el nostre monitor ens va impactar molt el vídeo que van fer un grup de gent sobre els desnonaments i també ens va agradar posar en comú  la fitxa que vam haver d´omplir tots sobre el nostre barri.

Andrea Martínez: vaig aprendre molt sobre els moviments socials dels barris avui en dia. Em va agradar saber sobre les associacions que hi ha als barris com el Raval, també vam veure diferents projectes que interrelacionaven aquests tres aspectes en actuacions fetes al Barri del Raval i a Roquetes. Molt recomanable.

Murals a partir dels quals hem fet els nostres treballs:

Mario García. Berta Pujol, Arnau Verdaguer i Ahinoa Vélez: El primer projecte consistia en un mapa situat en el Raval on situava diferents herbolaris, que són llocs on es venen diferents herbes purificadores que ajuden a la salut, i que ajuden contra símptomes i infermetats com la grip, el refredat, etc… En la mateixa exposició s’explica que és la salut d’un barri, i com es pot mantenir. Després ens vam parlar sobre els jocs que jugaven fa dècades, i com això afecta a la salut del barri. Pensem què encara que siguin temes molt poc coneguts també són temes tant interessants com molts altres, o mot més.