L’entrada del Programa Creadors en Residència als instituts obre portes a educar en la riquesa de diverses situacions.:
La possibilitat de parlar de l’art i la cultura en diàleg directe amb els seus creadors. Allò és quelcom important perquè apropa l’experiència de l’art a l’aula i la cultura, com a pràctica real, als imaginaris del joves. El programa genera ponts entre les persones i la cultura, promovent no només la inclusió; sino la possibilitat de viure les arts i la cultura en primera persona i en l’equitat cultural.
La possibilitat d’irradiar pràctiques creatives dels joves dels Instituts, amb els creadors/creadores del nostre temps. Les pràctiques, fruit de la conversa creativa, és una llavor que germina al cors dels joves per a obrir futurs camins cap a la creativitat humana, l’esperança, la pau i la justícia social.
La possibilitat d’agrupar les experiències de les arts als centres, escoles i instituts de Barcelona; així, doncs, construir pensament, comunitat i pràctiques entre artistes, educadors i mediadors culturals. I, per a construir les pràctiques, resulten imprescindibles: les aportacions, el consens i la mirada centrada en els aprenentatges culturals dels joves.
Em vaig emocionar, a l’inici d’aquest cicle de “Creadors en Residència” (2024-2025), escoltant les experiències de joves (d’inclús més d’una dècada) que relaten com el projecte els hi va marcar; fins i tot, va arribar a despertar talents.
Prof. Maria Paczkowski