Presentació 11 de juny: Hàbitat Habitat a l’Hortet del Centre Cívic Sant Martí

El passat dimecres 11 de juny vam inaugurar el mural Hàbitat Habitat, un projecte col·lectiu que hem portat a terme durant les últimes tres setmanes amb molt d’esforç i il·lusió. Aquest mural no només és una obra artística, sinó també el reflex d’un procés de treball en equip, de debats i de connexió amb l’espai verd del barri.

La preparació: abans de la presentació, vam dedicar temps a decorar l’espai, organitzar els materials i preparar tot perquè la inauguració fos especial. Vam crear fins i tot camisetes personalitzades amb estils de graffiti per a cada participant, convertint-nos en part viva del projecte.

La presentació, pas a pas

  • Introducció al projecte: Vam explicar el marc d’En Residència i presentar les persones i equips que han fet possible el mural.
  • Explicació del mural: Vam descriure la seva concepció, les diferents parts que el conformen i la relació amb els espais verds i els equipaments del barri, temes que també es recullen al fanzine.
  • Connexió amb l’hort: Vam parlar de la vinculació del mural amb l’Hortet del Centre Cívic, destacant el cultiu de fruites i verdures de temporada com a element central.
  • Llançament del fanzine: Vam presentar aquesta publicació, que documenta tot el procés creatiu, inclou els diferents blocs de contingut i ofereix claus per entendre millor el mural.
  • Dinàmica participativa: Els assistents van poder dibuixar la seva part preferida del barri en afegint-hi la seva veu al projecte.

La trobada va acabar amb un intercanvi d’opinions i preguntes, on vam poder aprofundir en algunes de les qüestions que van sorgir durant el procés, amb la participació tant de joves com de mestres i altres membres de la comunitat.

Visita el mural i descobreix el fanzín !

El mural ja forma part del paisatge urbà i podeu visitar-lo quan vulgueu a l’Hortet del Centre Cívic Sant Martí. Si voleu saber-ne més, podeu consultar el fanzín complet (enllaç aquí), on trobareu tot el treball que hi ha darrere.

Us animem a apropar-vos, a gaudir de l’art i a seguir construint junts un barri més verd i més creatiu.

Maig/ juny: mural, pluges, sol i pintura al pati

Aquest mes de maig hem estat immersos en la producció final del mural. Vam començar traçant, amb patrons a escala, les formes de cada element que representa els actius comunitaris i espais verds del barri. També hem acabat de definir i treballar la paleta de colors definitiva.

Un moment clau del procés ha estat escollir el títol de la peça final:
Hàbitat Habitat” Un nom que reflecteix molt bé la connexió entre el barri, els espais naturals i la vida comunitària.

Al llarg de diverses sessions, hem fet jornades de pintura col·lectiva. Primer hem pintat les formes generals a la paret, i després, cada persona ha afegit detalls dels espais del barri i de les fruites i verdures que havíem seleccionat prèviament. Tot aquest procés ha estat molt enriquidor, tant per al treball en equip com per a la traducció visual de les idees i dibuixos de cadascú.

També hem realitzat una sessió de retrats, pensada per completar els continguts del fanzín final, que recollirà tot el procés creatiu i les experiències del grup.

El pati interior del centre cívic, on hi ha l’hortet, s’ha convertit en un espai ideal per treballar. Ens ha permès sortir de l’aula, fer dinàmiques més tranquil·les, conversar de manera informal, pintar, cuidar les plantes i compartir estones de qualitat com a grup.La peça final es presentarà oficialment l’11 de juny, en un acte amb tot el grup de joves. Estem molt il·lusionats!

Hàbitat habitat. Inauguració mural l’11 juny 17 h !!!

Us convidem a la inauguració d’Hàbitat habitat equal.saree EN RESiDÈNCiA a l’Institut Infanta Isabel d’Aragó. Serà el dimecres 11 de juny a les 17 h a l’hortet del Centre Cívic Sant Martí

El procés de recerca i cocreació artística ha donat com a fruit un mural col·lectiu desenvolupat pel grup de joves incorporant la mirada de l’urbanisme feminista. En la segona fase, han investigat i donat forma al mural, creat específicament per al pati interior del Centre Cívic Sant Martí.

L‘obra Hàbitat habitat representa una mirada sobre el barri on s’ubica l’institut i els espais quotidians que habiten els adolescents. A través d’un conjunt de recursos gràfics, recull tant els espais verds i equipaments comunitaris del barri, com les diverses fruites i verdures estacionals, establint un diàleg visual amb l’hort comunitari del Centre Cívic.

Amb Priscila N. Albarracín Duran, Luis Ángel Angulo Astaiza, Hermes Leonardo Arrieta Boada, Naomi A. Briceño Lozano, Ariasne Muñoz Vilaza, Lucía Palacios Hernández, Sergi Pérez Mendoza, Martina Ribas Salvador, Mariby A. Salcedo Alviarez, Franco U. Sarmiento Aqueveque, Mateo Sosa i Mariama Soumah Ndao (alumnes) i Esther Villanueva (docent).

Moltes gràcies al Centre Cívic Sant Martí pel seu suport, acollida i diàleg!

Abril: Preparant el mural – Dibuixant i consensuant marcs

Aquest mes hem estat immersos en la preparació del mural: hem treballat intensament en els dibuixos i en la definició del material necessari. Un cop acordada l’estructura i les parts principals, hem dedicat dues sessions a revisar els actius i espais verds comunitaris que hi volem representar.

Per assegurar una coherència artística, hem creat un marc comú que actua com a fil conductor, tant a nivell estètic com cromàtic. A partir d’aquí, vam pensar en un mural amb dues capes d’informació:

  1. Una sobre els espais verds i equipaments de proximitat.
  2. Una altra amb il·lustracions de fruites, verdures i llegums de temporada, en connexió amb l’hort urbà del centre cívic.

També hem treballat la paleta de colors, i els joves del grup han començat a elaborar els dibuixos definitius dels diferents espais, incorporant-hi elements significatius per a cadascun. Ara ja tenim totes les il·lustracions acabades, i amb aquest material, després de Setmana Santa, passarem a l’execució del mural amb el disseny final.

En una altra sessió, vam començar a treballar en el fanzín que desenvoluparem a final de curs. Aquest recollirà tot el procés, les diferents fases i els resultats del projecte.

D’altra banda, hem fet una pluja d’idees per trobar un possible títol per al mural. L’objectiu és definir una frase breu i senzilla que descrigui de manera efectiva el conjunt del projecte. Continuarem aquesta tasca la setmana vinent.

Per acabar el mes d’abril, en la darrera part de la sessió vam seleccionar les fruites i verdures de temporada per contextualitzar-les i dibuixar-les dins el mural.

La setmana vinent… comencem a pintar!

Pensat la intervenció (Març)

Durant el mes de març, hem fet la presentació i hem estat treballant en el marc d’intervenció del grup en el pati interior, on es troba el hort comunitari del Centre Cívic de Sant Martí.

Per això, hem fet una sessió de sortida per veure el plantejament de les possibles línies d’un mural. En una altra sessió, hem vist models de mural, formes i estils, i també Raquel, com a artista muralista, més enllà de la seva faceta d’urbanista, ens ha explicat diferents elements, estils i tècniques que es poden posar en joc. Amb aquests elements, cada jove va fer un dibuix o esbós inspirat en un mural.

En la següent sessió, la vam dedicar a planificar la feina general del mural, tenint en compte totes les fases i la meta de fer la presentació el dia 11 de juny, pel que calculem que tenim unes 10 sessions de treball. A continuació, vam sortir al Centre Cívic a visitar el pati, prenent mides i elaborant dibuixos/esbossos de cada paret amb l’objectiu de veure les possibilitats de què podem posar, tenint en compte el marc d’intervenció i el desenvolupament del mural. En tot cas, sempre respectant les pautes i el context del Centre Cívic.

Jornada oberta, 26 febrer.

El dimecres passat, de 15 a 16 h, vam fer la jornada oberta a l’institut amb tot el grup de joves. Aquesta jornada oberta va consistir en una presentació per part del grup d’alumnes, basada en el treball desenvolupat durant el primer i segon trimestre, així com en diverses activitats i dinàmiques que el mateix grup havia experimentat al llarg del procés.

Per començar la jornada, cada professor va ser rebut amb una enganxina que representava un dels sis paràmetres de l’urbanisme feminista, treballats prèviament amb la Raquel. Posteriorment, els docents es van organitzar en grups i es van asseure al centre d’un gran full d’aproximadament dos metres i mig, que contenia un dels paràmetres, la seva definició i un recull de dibuixos elaborats a partir del treball de camp al barri. Aquesta fase pretenia generar una anàlisi col·lectiva sobre els elements urbans i el seu impacte en la vida quotidiana.

Abans de continuar amb les dinàmiques, es va presentar un gran mapa dels districtes, on es va exposar el primer treball realitzat: una anàlisi detallada dels elements clau de l’espai urbà, els límits i les configuracions específiques de cada territori. Aquest material va permetre visualitzar el recorregut del projecte i els principals descobriments obtinguts fins al moment.

A continuació, es va organitzar el professorat en grups, assignant a cadascun un paràmetre específic de l’urbanisme feminista. A partir d’aquest, els docents van revisar-ne la definició i van ser convidats a fer un dibuix inspirat en la seva referència visual, a més de desenvolupar una anàlisi breu sobre el seu significat i aplicació en el context urbà.

Finalment, es va posar en comú tota la feina realitzada, afavorint la discussió i la reflexió col·lectiva. Es van respondre preguntes clau sobre el procés i es van destacar els aprenentatges obtinguts. La jornada va ser altament participativa i dinàmica, amb un ambient d’entusiasme i col·laboració. L’organització, el disseny de l’activitat i la coordinació van estar a càrrec del grup de joves de quart d’ESO, que van aconseguir generar un espai d’intercanvi obert, enriquidor i estimulant per a tots els participants.

Febrer 2025: investigant i preparant la jornada oberta

L’activitat del mes de febrer ha consistit a sistematitzar i preparar el treball de la jornada oberta, com una oportunitat per assegurar continguts i donar forma global a tot el treball de recerca i petites produccions/accions que hem elaborat durant el darrer trimestre i part del gener de 2025.

En les sessio final de sortida al barri  es va assignar un paràmetre aleatori i escriure’n la definició amb les nostres paraules, acompanyada d’exemples visuals (fotos). Després, vam sortir al carrer en grups per dibuixar i explorar els paràmetres de sensibilitat i representativitat en l’entorn urbà. Amb tot el material recopilat, volem  elaborar un fanzine col·lectiu/ instal·lació art´sitica al aula i un treball de resum que ens servirà per a la pròxima mostra oberta. Aquesta experiència no només ens va permetre reflexionar sobre com percebem i representem el nostre entorn, sinó que també va fomentar la creativitat i la col·laboració entre els participants.

Les tres sessions de febrer van servir per preparar la mostra final del retorn i jornada oberta que faríem a finals de mes. Vam treballar en sis grups, i cadascun va treballar un factor o element de l’urbanisme feminista, que caldria exposar en tires de paper blanc.

Els grups van treballar la seva definició, la manera de rotular-ho i de penjar-ho, així com els textos de definició. També es va continuar treballant el següent dia en els panells, amb les definicions impreses, i vam agrupar els dibuixos de tots els elements que facilitaven o dificultaven cada paràmetre, resultat dels dibuixos fets durant les sortides de camp al costat de l’institut.

Ja estàvem fent els últims retocs, i la darrera setmana vam fer la preparació de la mostra, com faríem la presentació de cada panell i l’activitat que es proposaria al professorat com a part de la jornada oberta.

Primers passos cap a un urbanisme feminista (gener): un projecte col·lectiu

Les dues primeres sessions del mes de gener han estat dedicades al treball sobre urbanisme feminista.

Durant la primera sessió, el grup es va centrar en l’anàlisi de l’urbanisme des d’una perspectiva feminista i de gènere. Es va debatre sobre les desigualtats que afecten el grup i les que es perceben en l’espai públic. A partir d’aquest debat, es va generar una reflexió compartida sobre com aquestes desigualtats configuren els espais que habitem i els seus usos. A més, es va treballar en la creació d’una base conceptual per preparar les futures marxes exploratòries, que seran cinc en total, amb cada grup encarregant-se d’una d’elles. Aquestes marxes s’enfocaran a observar i analitzar l’espai públic des de diverses mirades feministes, tot incorporant els aprenentatges i reflexions generats fins ara. També es va realitzar un exercici col·lectiu per abordar la temàtica de l’autonomia, analitzant com els diferents espais faciliten o dificulten l’autonomia de les persones. Cada grup va identificar els elements, les persones i els usos que contribueixen a reforçar o agreujar aquesta qüestió.

En  les hores de reforç, el grup va realitzar una sortida al carrer principal, amb l’objectiu de complementar la reflexió sobre l’autonomia en l’espai públic. Durant aquesta activitat, es va posar el focus en l’anàlisi d’elements urbans que afavorien o dificultaven l’autonomia, així com aquells que directament la limitaven. Cada participant va plasmar les seves observacions mitjançant un dibuix amb llapis en una octaveta, i posteriorment van descriure els seus arguments respecte als elements analitzats. Aquesta dinàmica va permetre posar en comú perspectives diverses, identificant tant els aspectes positius com les mancances de l’entorn urbà, i promovent una mirada crítica envers els espais que es transiten quotidianament.

En la segona sessió, el grup va avançar treballant sobre els quatre paràmetres restants d’anàlisi: confort, vialitat, representativitat, sostenibilitat . Aquest marc permetrà aprofundir en la comprensió de l’espai públic des d’una perspectiva integral i inclusiva.

Aquestes sessions han estat un primer pas important per establir les bases d’un urbanisme feminista que reconegui les diverses experiències i necessitats de les persones que habiten els espais urbans.

3a hora

Activem les sortides d’entorn i preparem els suports. Amb Equal Saree hem estat treballant cartografies on hem identificat elements del nostre entorn que ens interpel·len d’alguna manera però:

Com els recordem?, com els hem mirat?, com ens hem apropat a aquests?, i quina forma prenen en el nostre imaginari?

El dibuix ens permet aturar-nos, ens ajuda a mirar, a explorar, a explicar i a pensar. És per això que decidim sortir a dibuixar parts de les nostres cartografies, per situar-nos, per afinar la mirada, per repensar-nos, i de pas, per treballar diferents sistemes de representació que ens podran ajudar en el desenvolupament del projecte.

Mapes: barris, districtes i ciutat (sessions d’octubre i novembre)

La següent sessió es desenvolupar en petits grups, dividint la ciutat per districtes per poder fer observacions, amb l’objectiu de fer troballes, destacar elements i carrers. Després, es va procedir a fer una presentació, on cada persona o parella va compartir allò que havia mapejat. Conjuntament, es va elaborar una llegenda (mètodes de transport, parcs, botigues, monuments, espai verd, etc. ) per passar a fer tries, decidint el perquè i amb quina perspectiva. L’objectiu final: conèixer Barcelona i poder-la dibuixar des de la mirada del grup de joves.

Després d’aquesta sessió, en vam organitzar una altra amb l’objectiu d’aprofundir encara més en els elements característics de cada barri. A més, aquesta nova trobada ens va permetre contrastar les diferents perspectives i aprendre sobre aspectes específics de cada barri, així com sobre la història general de la ciutat de Barcelona. Aquesta segona sessió va ser una oportunitat per explorar amb més detall les particularitats i els esdeveniments que han donat forma a cada barri al llarg dels anys, en el context més ampli de l’evolució històrica de la ciutat.

Amb aquests materials vam fer dues sessions per pintar els mapes, marcar fites de moviments o elements culturals, línies de metro i zones verdes, amb els quals vam construir un mural que generava tot el mapa de Barcelona. Aquest procés va suposar un dispositiu molt interessant per continuar les converses sobre la ciutat.

En la darrera sessió de novembre, vam seguir treballant en cada districte, i també es van muntar els rius, el mar i la muntanya, de tal manera que cada persona va dibuixar alguns fragments. El grup va estar mogut la darrera sessió, però vam poder fer alguna tasca, de manera que en els propers dies començarem a preparar les exploracions pel barri