Com treballem la tercera hora a l’institut La Ferreria

Durant la tercera hora, els alumnes d’En Residència de l’Institut La Ferreria de Montcada i Reixac reflexionen sobre el procés creatiu que duen a terme amb l’elaboració d’un diari d’aprenentatge. Aquestes reflexions els permeten prendre consciència de quin és el seu punt de partida i de l’evolució que fan al llarg de les setmanes, fent aturades concretes i reflexionant sobre punts o moments determinats.

L’objectiu principal d’aquesta mena d’instrument de reflexió és que aprenguin a verbalitzar allò que estan aprenent i s’esforcin per poder trobar paraules (o imatges o sensacions) per transmetre públicament allò que estan treballant. D’aquesta manera, prenen consciència d’allò que treballen i ho expliquen als altres. També treballen una competència clau en la seva formació, com és la d’aprendre a aprendre, fent autoavaluacions sobre el seu procés d’aprenentatge i construint el seu propi model de reflexió, que poden personalitzar amb imatges, tipografies, músiques i colors diversos.

El diari d’aprenentatge l’estan fent a través d’un Google Sites, una aplicació que els permet crear un lloc web personal de manera fàcil i molt intuïtiva. Aquest Sites és individual, cadascú gestiona el seu, però les entrades que fan les dirigeix la professora que condueix la tercera hora d’En Residència. Així, per exemple, s’ha treballat amb una espècie de “tiquet de sortida” en la primera entrada del Sites, en què l’alumnat ha hagut d’explicar què espera del projecte En Residència. A més, però, han hagut d’explicar què és l’art i també què és el teatre per a ells. Aquestes entrades les han escrit a la secció “Què és?”, que podrà incloure més entrades al llarg del curs. També han hagut de preparar prèviament una trobada amb el director David Trueba i hi han reflexionat posteriorment.

A dalt a la dreta, es poden veure les diferents seccions, amb una reflexió personal sobre conceptes més teòrics (secció “Què és?”), una investigació personal sobre el director David Trueba i la visita a la Sala Beckett. A la pàgina principal, l’alumnat ha reflexionat sobre les seves expectatives sobre el projecte.

La idea, doncs, és que aquests Sites personals es vagin enriquint amb les setmanes i els diferents projectes que es treballin, però que siguin sempre espais de reflexió sobre experiències viscudes i també un entorn on poder expressar les seves expectatives. És important saber què espera l’alumnat del projecte per poder-lo sentir seu, per construir-lo de manera cooperativa i fer que tingui una base sòlida.

Visita a la Sala Beckett (11/12/2024)

El passat dia 11 de desembre del 2024 els alumnes d’En Residència de l’institut La Ferreria de Montcada i Reixac (2n ESO) van poder gaudir d’una visita a la Sala Beckett, a Barcelona. L’experiència va ser enriquidora, els va servir per reconèixer l’espai, la història de la casa i les produccions que estaven en marxa en aquell moment. També van rebre una visita de primer nivell però millor ho expliquen ells mateixos…