Hem dedicat diversos dies al treball pràctic, fent dibuixos d’observació del natural, aprofitant que a l’institut hi ha una col·lecció de guixos que reprodueixen escultures antigues i també objectes ceràmics, ampolles i altres elements decoratius.
Ha esdevingut un taller, on el Pere ha anat passant per les taules i compartint el seu coneixement tècnic amb l’alumnat. El fet d’enfrontar-se a reptes als que no estan habituats (dibuixos en un format gran en l’àmbit escolar, proposta de dibuix figuratiu per interpretar el que veuen fent servir el clarobscur), juntament amb l’ús de material específic semi-professional (paper, diferents tipus de llapis, mines de grafit, difuminos…), lluny d’espantar-los, els ha encoratjat. Les indicacions del Pere els han acompanyat, els han ajudat a entendre com fer servir els materials a nivell tècnic i els han portat a millorar els resultats dels seus dibuixos molt per sobre del que ells i elles esperaven.
Però, per sobre de tot, aquest treball ha servit per generar vincle entre l’alumnat i l’artista i un clima de confiança i respecte.










Quan vam entrar a classe hi havia diferents objectes com una ampolla, el tors d’una dona, el rostre d’un senyor… aquests estaven a sobre d’una taula i cadires. Ens van repartir un llapis tou a cadascú i vam haver d’escollir un per dibuixar-lo i els vam haver de dibuixar des de la perspectiva des d’on els veiem cadascú. Com els llapis eren tipus tous i la majoria no els havíem utilitzat mai, en Pere ens va ensenyar a com fer ombres amb aquests llapis.
Em va agradar dibuixar amb un tipus de llapis que no havia utilitzat mai i així experimentar amb material nou.
Vaig aprendre a començar a fer ombres i m’he adonat que m’agrada bastant. (Ariadna)
En Pere ens va ensenyar com dibuixar fent ombres amb llapis. Vam dibuixar l’objecte que volíem en un full gran, les ombres les fèiem amb el difumino o amb els dits. (Sança)
A la següent hora vam començar fent uns dibuixos en perspectiva que eren d’uns elements de l’aula que el Pere va posar és certs llocs i havíem d’escollir què dibuixar i des d’on ho podíem fer. (Evelyn)
Com havíem dit el dia anterior vam seguir amb els nostres dibuixos. Molts utilitzant un difumino i altres només el dit per millorar els detalls de cada peça. Finalment vam exposar tots els dibuixos dient de quin era cada un i intentant fer comentaris constructius sobre tots. (Matilde)
Primer ens va fer enquadrar el nostre objecte per a que l’objecte ocupés tot l’espai possible i no quedés descentrat, després vam haver de començar a repassar la figura que anàvem a dibuixar, després mitjançant línies, tant fines com gruixudes vam definir les parts de foscor i d’ombra. La majoria de projectes no van quedar finalitzats, per tant els acabaríem el següent dia.
Aquesta experiència va ser de les meves preferides, ja que em vaig sentir a una classe de la carrera de belles arts, va ser una experiència més professional i em va agradar la llibertat que teníem de fer qualsevol projecte amb el material que teniem mentre el Pere passava a donar-nos consells o ajudes per una millor realització del treball.
He après coses més tècniques, com que per exemple si volem dibuixar una cosa de manera més realista s’ha de començar per enquadrar l´objecte triat, o que per aconseguir profunditat es pot pintar el fons d’un color fosc etc…
Ho puc associar amb les classes de dibuix que solen aparèixer en películas o en universitats on es dibuixen fins i tot models en carn i ossos. (Cloe)
M’ha sorprès veure totes les escultures que tenim al Balmes i que hem pogut utilitzar i m’ha agradat molt. (Matilde)
He après que a l’hora de fer ombres és millor pintar d’un mateix gris tota la figura i després anar apretant on sigui més fosc i si hi ha llocs que tenen reflexes o alguna cosa, podem esborrar per donar aquest efecte. (Ariadna)