El museu compta amb una extensa col·lecció d’obres de Pablo Picasso. Visitar el Museu Picasso va ser molt especial per a nosaltres: vam veure moltes obres que mostraven com ha evolucionat el seu art, cadascuna amb alguna cosa única. L’ambient era molt cultural, i l’edifici, preciós, ja valia la pena per si sol. També vam gaudir dels tallers i les visites guiades, que ens van ajudar a connectar més amb les obres, ja que observar-les en directe és totalment diferent, és molt més enriquidor. Recomanem l’experiència a tothom amb curiositat per l’art o per Picasso!
El 24 d’octubre vam fer la nostra primera sortida pel barri, una oportunitat per observar i connectar amb l’entorn proper. De camí al Parc del Pou de la Figuera, ens vam fixar en els detalls del barri. Un cop al parc, cada alumne va explorar-lo i va plasmar en un dibuix la part que més li va agradar.
Dues setmanes després, el 7 de novembre, vam col·laborar amb l’artista Laia Noal per visitar el Parc de l’estació del Nord. Allà vam aprofundir en l’observació artística de l’espai.
Per tancar el recorregut, vam visitar el parc de la Ciutadella, un lloc emblemàtic on Picasso havia dibuixat en vida. Aquesta última sortida ens va connectar amb el passat artístic de la ciutat i amb la mirada del mateix Picasso. A més a més, vam conèixer l’espai de l’hivernacle (patrimoni de la ciutat de Barcelona des de fa més de 135 anys) que ha estat rehabilitat recentment.
L’activitat va sorgir com una resposta a la situació que va viure l’artista que ens acompanya, la Laia. A causa d’una caiguda per les escales del metro, no va poder assistir a classe i va haver de romandre en repòs. Durant aquest temps, ens va enviar una carta reflexionant sobre la seva convalescència. En el seu missatge, ens va mostrar com la contemplació d’un arbre des de la finestra la va inspirar a pintar amb aquarel·les, a crear il·lustracions amb tinta xinesa i a escriure un haiku.
Especialment ens va agradar la part dels haikus, que ens van semblar interessants perquè són poemes curts japonesos de tres versos (5, 7 i 5 síl·labes) que capturen la bellesa i la contemplació de la natura. El haiku de la Laia deia:
“Convalescència període de repòs l’art de la cura”
Ens va convidar, doncs, a compartir les nostres idees, reflexions i dibuixos inspirats tant en la seva carta com en les nostres pròpies experiències durant una sortida recent en la qual vam treballar amb aquarel·les, explorant el barri. Vam fer cartes, dibuixos i haikus que representen el que ens va transmetre el missatge de la Laia. Cadascú va tenir la llibertat d’escollir la seva forma d’expressió: alguns van escriure textos reflexius, altres van fer dibuixos relacionats amb la natura, i altres van afegir haikus inspirats en les emocions i els pensaments que van sorgir de l’activitat.
A continuació, s’hi inclouen exemples dels treballs realitzats per representar la nostra connexió amb les idees que la Laia va compartir i mostrar el nostre agraïment per la seva carta.
El haiku de la Laia.El dibuix del Juanjo inspirat en un bonsai japonès i un missatge d’ànims a l’artista: “Aquí tens un arbre, representa com la natura és capaç de fer créixer o reparar qualsevol cosa.”El treball minimalista de l’Antón: “Sobrevivim amb el mínim.”Aquí el Waris dibuixant i escrivint un text poètic, on la repetició ens transporta a la contemplació del parc: “Una foto del parc, el parc, el parc és tan bonic…i és una gran font per conèixer-nos…”
Els blocs i les aquarel·les són una porta d’entrada a l’art per a tothom, des de principiants fins a professionals. Aquest duet essencial no només inspira creativitat, sinó que també ofereix un espai íntim per explorar colors, textures i formes sense pressió.
Un bloc de paper adequat és el llenç perfecte per a aquarel·les. Busca’n un amb paper d’alta qualitat, idealment de 300 g/m² o més, per evitar que es deformi amb l’aigua. D’altra banda, un set d’aquarel·les, encara que bàsic, pot portar-te a descobrir un espectre infinit de tons només barrejant i experimentant.
El truc? No necessites gaire per començar, només ganes de jugar amb pinzellades i deixar que l’aigua i el pigment facin la seva màgia. Des de paisatges fins a abstraccions, el procés és tan valuós com el resultat final.
A punt per submergir-te? Pren el teu bloc, un set d’aquarel·les i gaudeix de la llibertat de crear. El teu proper gran projecte pot començar amb la primera pinzellada!
Aquests habitants vegetals són les plantes de creixement espontani que trobem a la natura i a les ciutats. El nostre projecte; En Residència està focalitzat en aquesta temàtica perquè la Laia es una artista que treballa amb les males herbes, per exemple, des d’un punt de vista inusual.
Hem fet algunes sortides intentant fixar-nos en plantes que no han sigut ni plantades, planificades o pensades per l’ajuntament, han crescut espontàniament gràcies a les condicions climàtiques d’aquests espais propicis per la vida vegetal en mig d’una ciutat urbanitzada, amb circulació i que en principi és un lloc hostil per la natura. Això ens mostra la força i la persistencia de la natura en qualsevol entorn.
A més més, no hem d’oblidar els habitants vegetals planificats, dels parcs o de les voreres dels carrers, que ens ajuden a millorar la nostra qualitat de vida, la sostenibilitat de l’aire i un ambient amb oxigen més a lliurat de gasos contaminants i pel fonament principal de reduir l’acceleració de l’escalfament global sobre el nostre planeta.