El dia 28 d’octubre de 2024 el grup d’Expressió artística de 4t d’ESO vam anar a la Fundació Joan Miró amb el Cèsar, la Carme i la Martina. Vam visitar diverses sales, totes plenes d’obres diferents. Hi havia pintures, escultures i fins i tot teles. Algunes eren detallades, altres més simples, algunes maximalistes i altres abstractes. La fundació és un espai molt bonic, tant pels seus quadres com pels arbres i la natura que té al voltant. També és un lloc molt acollidor i idíl·lic, amb un ambient increïble i tranquil.
Al final de la visita vam fer una activitat que consistia a triar una de les obres, la que més ens agradés personalment, i fer un text sobre ella, explicant com era, el que ens transmetia, per què l’havíem escollit… Més tard vam posar en comú les nostres idees i el que havíem escrit, i vam veure les diferents perspectives que tenia cadascú sobre el tema. Hi havia obres que a algú no li deien res, però connectaven molt amb una altra persona. Almenys a mi em va obrir molt el cap, en adonar-me de detalls que no havia vist o en meravellar-me amb les seves reflexions.
Per exemple, hi havia un quadre de Miró anomenat Paisatge. Un quadre molt senzill estèticament; un fons completament blanc amb un puntet blau al costat dret. A simple vista, la majoria pensaria que això no és art, ja que ho podria fer qualsevol persona, i és cert. Però vam parlar d’ell i vam comentar-lo també en grup. Segons la nostra opinió, el significat i la bellesa d’aquest quadre en concret, anaven molt més enllà de l’estètic. La nostra conclusió va ser que com més senzill és el quadre més ens esforcem a atribuir-li un significat.
A mi personalment em va agradar molt aquesta excursió. Crec que va ser una sortida molt didàctica, ja que ens va ensenyar a no només veure la bellesa estètica de la pintura, sinó també el seu significat, el que et fa pensar o el que l’artista volia transmetre.