Retrats adolescents – Sessió de contaminació

El dimecres 2 de Febrer les alumnes del projecte En Residència varen fer la sessió de contaminació/transferència al centre.

La sessió es va fer de forma virtual a causa de la incidència de la Covid per aquelles dates. Tot i això, les noies, juntament amb el Javier, la Meri i l’Elisenda es van reunir per fer una acció performativa que s’anava gravant de manera dinàmica amb una càmera mòbil. 

Aquesta acció va servir perquè elles expliquessin en primera persona les accions i activitats fetes fins aquell moment, i les reflexions que n’havien extret. 

Durant aquesta acció es va construir un retrat adolescent de forma col·lectiva i subjectiva. Per fer-ho es van portar a terme una sèrie d’accions, que prèviament introduïa l’artista resident per entendre part del marc i dels processos creatius. Les acciones creatives van ser:

  • Me la suda el que pensis: Reflexió sobre els estereotips i les etiquetes que la societat imposa als joves i adolescents a través d’una performance
  • Bodegons: L’antropologia entesa com l’estudi del comportament humà a partir dels objectes que emprem i que creiem ens són imprescindibles. Es va fer a partir d’una instal·lació d’objectes de cada jove i de les veus d’aquests elements com personatges.
  • Referents: Cartografiar de forma creativa el territori a partir d’un mapa online i cultura visual. Allò que representem mai és neutral, sempre estarà condicionat per la nostra mirada. Per això el mapa sempre és coneixement situat. Què mostra i què amaga aquest mapa? Aquest reflecteix les persones que són per a elles referents.
  • Àlbums familiars adolescents: Saber d’on venim per conèixer una mica més sobre nosaltres. En què s’assemblen i en què no els i les adolescents del passat als i a les d’ara? Els pares i mares de les nostres alumnes eren tan diferents de com són elles a la seva edat? Es van fer parelles de fotos de familiars mostres pares i mares de les joves amb semblances i elements de vinculació a les fotos de les joves del grup. Un diàleg visual com si fos un àlbum familiar de diàleg entre passat i present de les representacions i identitats adolescents

Posteriorment a les accions performatives es va portar a terme un debat/diàleg on les estudiants van explicar el què per a elles havia suposat treballar d’una manera diferent, que els hi estava portant el projecte i quines expectatives de futur en tenien. El sol fet de realitzar aquest diàleg ja ens va fer reflexionar a totes, creant així nous camins per explorar en les sessions que queden per endavant en aquest excitant i incert camí cap a la creativitat reflexiva que entén l’art com a acció social per canviar mirades i fer-nos qüestionar allò que no ens havíem ni plantejat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *