Exposició Fundació Miró

Ahir dia 31 de maig vam exposar la mostra final de el treball fet durant tot el curs a l’optativa En Residència, titulat Zones Pioneres. Al arribar al museu, vam partir-nos en dos grups, uns preparavan l’exposició i els altres l’esmorzar. Cap a las 11:30 vam començar la presentació del primer torn. El primer que vam fer va ser presentarnos i explicar el significat d’aquesta exposició, seguidament vam explicar una activitat que consitia en que pensesin una planta la qual  existiría al futur. Aquesta l’havien de dibuixar a terra i posar-li un nom en llatí. Quan es va acabar l’exposició vam anar a esmorzar al taller de la fundació.

Quan va passar una estona la gent va començar a marxa i ens vam quedar nosaltres per parlar i reflexionar de com havia anat l’exposició.

Que vol dir pioneres? Ser precursor,avançat,irrompre,etc.

Les zones pioneres son els espais que ens poden servir com a models d’organització i exemples relacionats de futur,perquè tenen una alta biodiversitat.

La capacitat de canvi i adaptació d’una planta a estat la nostra metodologia transformadora.Tot el nostre camí de reflexions i conclusions es materialitza en un conjunt de peses d’argila blanca com a metàfores d’espais verds.

Al llarg del curs em comprovat que les persones son claus per a la vegetació, que tenim una incidència molt alta en el desenvolupament verd. Per això vam decidir que volia que la gent que vingués a la nostra presentació tingui un paper actiu, per això vam fer un taller per tots els invitats

Opinió del professorat i l’alumnat que va vindre ahir

Ana (profesora de visual i plàstica): – L’esforç que vau fer va ser  increïble. El projecte em va agradar moltissim y era molt bonic com el seu significat.

Enrique (alumne de 3r): El que més em va agradar va ser poder dibuixar al terra del museu. El projecte em va agradar i semblar molt interessant la forma de representar els espais amb un material tant fràgil comes el fang.

ARGILA

Deixant de banda la idea romàntica de la natura com espai salvatge i verge…. a les ciutats, la majoria dels espais verds estan molt domesticats, manipulats i delimitats. Però la natura dinàmica i heterogènia de les ciutats també pot permetre un tipus de resilvestrament que superi els vells conceptes d’espècies “autòctones” i “invasores”, espais enfocats a la diversitat i la convivència que puguin esdevenir com a models de creixement.

Des de fa dècades les ciutats es dissenyen des d’una perspectiva antropocèntrica que, sovint, intenta domesticar els entorns i espais on creixen més que no pas adaptar-s’hi a ells. La sessió ha proposat utilitzar l’argila com a material metafòric per experimentar alguns trets característics de les plantes com la resiliència, la simbiosi o la diversitat. L’argila és un material que permet ser manipulat i recuperat, gairebé, in eternum

Vam amassar, estirar i modelar l’argila fins a produir unes planxes primes que, de manera automàtica vam acabar amb formes rectilínies, pulcres i llises. Realment, és aquesta una estètica orgànica pròpia de comunitats vegetals? La resposta va ser unànime, no, és totalment artificial, però és el tipus d’espais “naturals” què més sovint trobem als espais verds de la ciutat. L’Inula ens ha preguntat què podem fer per transformar aquestes superfícies d’argila que havíem fabricat i que tenen la intenció de representar espais vegetals? Com poden esdevenir en formes més naturals i orgàniques? A partir del joc i l’experimentació, també de manera natural, vam interactuar amb les planxes, vam caminar per sobre d’elles i vam modificar la seva superfície, a la vegada que entre les companyes i els companys es produïa un ritme de respecte, d’anar en parelles, d’invitació mútua, en definitiva, podem dir que de simbiosi.

L’objectiu va estar reflexionar, a partir de l’experimentació, sobre com des de l’observació, la cura i la comprensió d’un espai podem interactuar amb ell, i entre nosaltres, d’una manera enriquidora que promogui la diversitat de maneres d’estar i conviure i que contempli no només a les persones, però també la resta éssers vius. Tots som interdependents.

Continuarem explorant camins d’argila i espais indecisos…

El jardí botanic

Hem anat a visitar i conéixer noves plantes al jardí botanic de Barcelona. La visita va ser comentada per una dona que ens va anar guiant per tot el espai.

En aquest jardí hi han plantes alóctones (plantes originaries de diferents paisos) i autoctones (plantes que han crescut al mateix lloc d’on son originaries).

Es un espai sostenible, ja que no s’utilitzen apenes recursos que calen l’ús d’electricitat, perque les plantes que hi han son de clima Mediterrani.

La comunitat Mediterránea es la que més biodiversitat de comunitats té.

També cal tenir en compte el que hi habia en aquest espai abans de ser construit, algunes zones no s’han plantat directament sino que ja hi habien varies plantes naturals, altres han sigut traslladades o plantades i per últim n’hi ha d’algunes que han crescut soles després de que ja hagi sigut construit tot.

Grácies a aquesta zona, alguns inséctes poden viure en un millor lloc per ells.

Post Contaminació

En la sessió Post Contaminació es va obrir un espai per debatir, el primer que vam fer va ser una autocrítica i van comentar que ens hauria agradat tenir més temps per fer la preparació. També vam parlar sobre la falta d’assistència de les persones adultes del centre i els representants del ICUB i del Consorci d’Educació. Vam anotar la falta d’interés dels alumnes que van participar a la visita guiada.

Quan va passar mitja classe la Inula ens va parlar del projecte que fariem a partir d’ara fins al fi de curs que fariem a la Fundació Miró.

Vam veure un vídeo sobre la técnica de la serigrafía.

I finalment ens va parlar de les espècies hortofruitals que treballarem d’aquí en endavant.

A la setmana següent vam fer una pràctica de serigrafia i també el fang.

Jornada de contaminació

El dia 8 de febrer vam fer una exposició tots els alumnes que fem l’optativa de residència per l’alumnat de l’institut i els professors, amb tot preparat estàvem dividits per seccions on explicaríem les característiques de cadascuna.

Els espectadors anaven per seccions on apreciaven el que hem estat treballant durant tot aquest temps, exposició en la qual els protagonistes del projecte posen en comú l’estat del processos de creació. El motor d’aquesta trobada és genera ‘’contaminacions’’ per tota la comunitat educativa i que el institut sàpiga que és fa al optativa de residencia. Nosaltres els alumnes vam ser els protagonistes de la jornada i van deixar al professorat i als companys tan sorprès com entusiasmats.

Els diferents espais expositius i instal·lacions estaven al vestíbul de l’institut y parts comunes, la primera en presentar-la va ser una gran representació amb fils dels espais verds i les seves funcions, seguint, al costat hi havia un plànol del parc de Can Sabaté on tenia germinació de llavors que vam estar cuidant.

En unes reixes del costat estaven penjats uns quadres amb els resultats de l’excursió al taller de la Fundació Miró, darrere, amb un extens camp de sorra hi estaven les plantes que havíem cuidat durant tot aquests mesos, unes plantes que no porten llavors hi eren fruit d’un experiment per comprovar si podia créixer plantes sense llavors.

Fora, el taller mes dinàmic, on experimentaves amb fruita i hi descobries noves idees d’elles. Al ocupar un espai comunitari de l’institut van participar molts els alumnes i alguns professors de la comunitat educativa.

Preparació sessió Contaminació

Vam fent una pluja d’idees. De las quals vam triar cinc que es van desenvolupar fins a ser diferentes exposicions. Totes exposades en espais comuns de l’institut, vestíbul, passadissos i el pati.  

La primera exposar el seguiment de l’hivernacle ficant fotos del procés de cada setmana.

La segona, en marcs, exposar totes les imprentes que vam fer a la Fundació Miró, de fulles que vam anar recol·lectant.

La tercera, fer un mapa conceptual al vestíbul del institut indicant la relació entre els espais verds i les seves funcions.

La quarta, un germinat fet per tuballons vegetales, forman la silueta del parc de Can Sabater.

I per últim, un petit taller a pati amb dues taules, una plena de fruita i l’altre amb un paper gran fent de mantel. Vem pensar que la gent podia participar fent un dibuix per dins i per fora de la fruita que ells escollisin, fiquessin informació del gust, textura, llavors… i després se la poden menjar.

debat

La pluja de idees és una eina de treball que potencia la creativitat dels equips per trobar solucions a situacions concretes. Generalment, aquestes sessions de brainstorming es fan en un ambient més relaxat, ja que l'objectiu principal és que les idees flueixin. ... És una tècnica de treball en equip.

Aquestes son les idees que van sortir:

-Mercat

-Una presentació amb imatges que ensenyi el que hem fet fins ara.

-Cartells

-Esdeveniment

-Exposició

-Guia al mapa conceptual…

-Post a l'Instagram

-Mercat de llavors

-Concurs de preguntes a tota la comunitat

-Fer-ho en un lloc on el vegi molta gent i que cridi l'atenció

-Sorteig\Recorregut

-Instal·lació, ocupar lespai per parlar de lespai

-Gimcana

-El Joc

-El laberint com a recorregut

-Vídeo amb preguntes amb Respostes

Practica d ‘ estampació al taller de la Fundació Miró

 Vam anar d’excursió  a la Fundació Joan Miró.  Quan hi vam arribar vam anar a la part del jardí lateral on ens estaven esperant la Mercè, la Mari Carmen i la Noemí. Vam accedir a un barracó que hi havia instal·la i ens van ensenyar una premsa amb què treballaríem. Després vam sortir al jardí i vam escollir tres fulles. A continuació vam tornar al barracó i vam posar les fulles en un paper i aquest paper el vam tapar amb un altre paper i el vam introduir a una màquina que es diu tòrcul i les fulles van quedar impreses al paper.

les estampes

un moment del procés

detall de la taula de treball

ESPAIS VERDS DELS BARRI, DINS DE L’AULA/TALLER

En aquesta sessió vam començar veient parcs del barri, que després la Inula ens va proposar dibuixar-los a escala. Vam fer els seguents:

Jardins ca L’Alena

Jardins dels Drets Humans

Jardins de Can Sabater

Jardins de l’Arboreda

Primer ho vam dibuixar en un full de paper per fer la prova.

Reservem les formes dels jardins amb cinta de carrosser i pintem amb un líquid que ens porta preparat amb plantes dels jardins que hem dibuixat i d’altres amb germinants.

Gravem un “Time Lapse” mentre pintem.

Passejada per Montjuïc

El 4t sessió de l’optativa vam fer una sortida a la muntanya Montjuïc per veure les flors el arbres i la natura.

Va ser una sortida sorpresa. Ningú ho sabia i va ser molt entretinguda perquè cada alumne havia de fer 3 o més fotografies per després penjar-les al blog.

Vam fer un recorregut d’unes dues hores per una part de Montjuïc, vam agafar un camí més curt per arribar abans, per aquell camí vam haver de pujar per una muntanya de sorra. Després vam agafar dues plantes i les vam dibuixar en  arribar a l’institut. 

Diferents dinàmiques de dibuix

Vistes al Port de Barcelona