Comiat del trimestre i última sessió de l’any

Durant aquesta sessió hem après la connexió que hi ha entre moltes disciplines artístiques, com per exemple la música i la pintura. Això ens ha portat a conèixer el terme «sinestèsia», una paraula que no havíem conegut mai, i que ara sabem que es tracta de la connexió o de la unió de diferents sensacions, sentits… com per exemple, poder veure colors quan s’escolta una cançó, sentir sabors quan alguna persona t’està parlant, poder olorar les paraules o els sons… sembla cosa de màgia, però moltes persones presenten aquesta peculiaritat.

I precisament molts artistes, com per exemple Kandinski, que era sinestèsic, va definir aquesta característica com a un component essencial per a poder desenvolupar el seu art.

Al següent enllaç podem veure un exemple d’això que intentava explicar Kandinski:

Una vegada feta l’explicació, se’ns va donar l’oportunitat de vivenciar aquesta experiència en primera persona. Centraríem la sinestèsia amb relació a la música i la pintura, així que ens deixaríem portar per una de les nostres cançons preferides, i individualment, plasmaríem de forma abstracta el que ens digués la música.

Les següents imatges són el procés de la nostra creació:

Programació de codi musical i d’imatge

Durant la sessió del 24 de novembre i 1 de desembre la Lina ens ha ensenyat com programar música i imatge a través d’un programa on-line:

https://estuary.mcmaster.ca/

Aquest programa ens deixa fer Live Coding, una manera de fer música i efectes visuals en directe amb la qual podem comunicar-nos i interactuar directament amb algoritmes.

Sembla molt difícil a primera vista, i pot arribar a ser una mica embolicat, però gràcies a les seves explicacions hem pogut començar a fer les nostres pròpies creacions.

Abans d’això ens ha mostrat com treballa, i com aquest programa és una de les seves eines de feina. I fins i tot ens ha comentat algunes de les coses que es van fer durant el confinament de l’any passat, i com amb Estuary, es podien connectar moltes persones diferents i fer sessions de creació sonora i visual durant 7 minuts. Una mena de mostres o concursos on els participants creaven en directe, i que finalitzaven amb el so d’un gall!!

A continuació es pot veure una mostra sonora i visual:

https://bit.ly/3skqWj0

https://bit.ly/3GV7UUf

El professorat ens van fer conscients de les cares que posàvem en veure i sentir l’explicació. Mai havíem vist rest semblant, així que estaven flipant una mica. No acabàvem d’entendre tot.

És interessant veure que no importa les vegades que t’equivoques fent el live coding, ja que un petit error no porta a fer malbé tota la creació, sinó que es pot obviar i seguir endavant. Forma part del procés i es pot veure com es produeix i, a la vegada, com se soluciona.

Després d’això hem passat part de les dues sessions fent les nostres proves i, comprovant la dificultat del procés de creació. Com costa poder fer alguna cosa, i veient l’experiència necessària per crear alguna cosa durant 7 minuts, en el cas que volguéssim formar part d’aquestes mostres virtuals que es van fer durant el confiament.

Durant l’última sessió relacionada amb aquests programa de creació ens va visitar la creadora de la part de so, aprofitant que estava per Barcelona.
Va ser molt interessant conèixer la seva història i com utilitza i edita les seves creacions.

Esperant que farem més endavant.

Gimcana Sonora

El dia 3 de novembre vam fer una gimcana a classe de Residència, Una gimcana una mica diferent. Aquesta només era sonora.


Ens van donar un sobre amb 10 pistes on se’ns indicava els sons que s’havien de registrar. Per poder portar a terme les diferents proves, ens vam repartir en grups de 3 o 4 persones, i a cadascun d’aquests grups se’ns donava una gravadora especial (una de més potent per gravar tot amb molta qualitat) i uns cascos.


La gimcana la vam fer pel barri, pels voltants de l’institut. El professorat va delimitar un espai per a poder anar enregistrant tots els sons que havien de trobar. Ens van deixar sols, vam marcar un punt de trobada i, més o menys cada 35 min ens reuníem per fer comprovacions comptar quants sons portàvem recopilats…

Alguns exemples dels sons que havíem de trobar eren:
Porta tancant-se
Sorolls d’animals
Sons que no havíem escoltat mai
El so del cor
….

La sessió va ser divertida i tots vam participar molt bé, fent el registre de tot el que se’ns demanava, encara que en algunes ocasions era curiós veure el que costava poder fer-ho.

A la següent classe vam escoltar una sèrie de sons seleccionats de cada grup, vam escollir 5 dels 10 sons i els vam ajuntar amb els sons de tots els grups, per tal de crear així una composició totalment diferent.

A mesura que l’estàvem fent vam veure que podem crear una història.