Sessió 6

En aquesta sessió no han vingut ni la Valentina ni la Milagros perquè el dia abans havíem treballat a la visita del Mercat de les Flors. Hem fet la classe amb el Quim, la Cristina i la Isolda. Hem fet una classe en la tònica de EN RESIDÈNCIA, és a dir, que el protagonisme el tenia el moviment: amb escalfament, algun joc o dinàmica, però vam fer dos exercicis nous.

El primer exercici hem fet l’audició d’una cançó en francès. Seguidament, com que la cançó té dos ritmes, un de lent a la primera part i un altre més mogudet, a la segona part, havíem d’estar-nos quiets al lloc i podíem moure tot el cos menys els peus a la primera part de la cançó i ens desplaçàvem per l’Âgora a la segona part de la cançó. Aquest exercici ens ha servit d’escalfament.

El segon exercici ha consistit en moure’s per l’Àgora sota unes consignes. La consigna 0 era quedar-nos quiets al lloc per on passàvem, la consigna número 1 era moure’s amb normalitat per l’espai i es podia adoptar l’actitud corporal d’una altra persona, la consigna número 2 consistia en mirar algú fixament sense parar de moure’s i no perdre la persona que s’està mirant en cap moment, la consigna número 3 era desplaçar-se pel terra, la consigna número 4 era tocar el cap de la persona que teníem més a prop i la consigna número 5 era fer un salt. Han anat combinant els diferents números alternats tot l’estona.

El tercer exercici ha consistit en inventar-se 5 moviments consecutius, és a dir, una frase de moviment, que havíem de fer amb el cos. Quan ja ho teníem, havíem de sortir davant de tota la classe a representar-la.

També hem fet el joc de les estàtues, i hem estat ballant i jugant. Al final de tot, algunes persones s’han atrevit a ballar amb cadires.

Hem acabat la sessió bastant esgotats i la Isolda, el Quim i la Cristina també.

Sessió 5- Visita al Mercat de les Flors

En aquesta sessió hem anat a visitar el Mercat de les Flors. Hem agafat la línia verda del metro a Roquetes i hem baixat a la parada de Poble Sec. Hem recorregut gairebé tota la línia verda. Des de la parada de metro, hem caminat entre cinc i deu minuts amunt fins on comença Montjuic.

Quan hem arribat, ens han ensenyat l’escenari MAC, que és la sala el més gran que hi ha al Mercat, i ens han explicat l’origen i la construcció de l’edifici. Ens ha fet la visita pels espais, el Toni, el cap de producció del Mercat, i el Lucho, el tècnic d’il·luminació. Com que farem l’obra allà, ens han explicat què hi havia a cada sala. Ens han mostrat moltes coses que hi ha als diferents espais com els llums, la taula de so, els altaveus, etc… Hem passat pels diferents espais de l’edifici com la sala Pina ( en homenatge a Pina Bausch, la coreògrafa alemanya) que és el lloc on actuarem durant el tercer trimestre. També hem pogut caminar pel sostre de la sala MAC que es diu graella, allà és per on baixen els cables dels focus i des d’allà es controla la il·luminació on hi havia una cadena que agafa unes barres de ferro on van enganxats els focus. Aquesta part és una de les parts que més ha agradat.

Per últim i per acabar la visita, ens hem dirigit a l’oficina de producció on hi havia sis persones amb ordinadors: envien correus, organitzen els viatges dels ballarins i ballarines, quadren horaris, calendaritzen els espectacles i apunten les necessitats tècniques i d’atrezzo de cadascun dels espectacles.

Hem esmorzat a les escales del Teatre Lliure de Montjuic i ens hem relaxat una estona.

Hem fet activitats d’escalfament a l’escenari de la Sala MAC amb la Milagros. Hem jugat a les estàtues amb una petita variant, la Milagros decidia qui abandonava l’escenari i en el seu lloc entrava algú que havia d’imitar la seva posició abans que la música tornés a sonar i ens tornéssim a moure. Hem fet moviments en slow motion. També hem ballat com si fóssim gent gran, nens petits o com ballaríem nosaltres. Per fer aquests moviments hem utiltzat els diferents nivell: baix, mig i alt.

A l’exercici de slow motion, ens hem situat tot el grup al final de l’escenari i hem anat avançant fins al davant amb molta lentitud.

A les 12.30, hem tornat a Roquetes en metro.

 

Sessió 4

En aquesta sessió com és de costum hem fet la classe a l’Àgora. La Valentina i la Milagros ens han explicat sobre els diferents elements que podem trobar en un teatre com: l’escenari, la taula de llums o la taula de so. També ens han explicat que el Mercat de les Flors és la casa de la dansa a Barcelona, que és un lloc important pels ballarins i les ballarines i que érem uns privilegiats de poder visitar-ho sense ningú i que podríem fer la propera sessió, durant la visita, a la sala MAC que és l’escenari més gran del Mercat. Tot això ens ho han explicat perquè la primera sortida que farem a l’optativa serà la visita al Mercat de les Flors, a Montjuïc.

Durant l’explicació també ens han recalcat que hem de tenir un bon comportament i que hem de fer una visita tranquil.la, que no podem tocar res i que hem de fer cas en tot moment als professors acompanyants, el mediador, les artistes o els tècnics i la gent de producció que ens acompanyaran durant la nostra visita. Hem apuntat algunes preguntes tècniques que farem al llarg de la visita.

Després de l’explicació, hem començat a fer escalfament a través dels jocs de moviment i hem introduït com la setmana anterior els tres nivells: baix ( anant per terra), mig i alt. Hem estat força estona escalfant: havíem d’escalfar els nostres cossos i l’espai, en aquest cas, tots els racons de l’Àgora.

Hem treballat el mateix tipus d’activitats que a la sessió anterior. Hem fet una espècie de passarel.la i , en els desplaçaments, també hi hem introduït els tres nivells. Hem fet el mateix exercici de la passarel.la afegint-hi música. Finalment també hem fet el joc de les estàtues ( amb música ens movem i quan la música para ens hem d’estar quiets aguantant la posició fins que la música torna a sonar).

Sessió 3

En aquesta sessió hem conegut la Milagros i la Valentina. Finalment hem conegut les artistes de Si los Martes fueran Viernes que són de nacionalitat argentina. Hem pujat a l’Àgora que serà un dels espais que utilitzarem habitualment.

Primer de tot, hem fet una rotllana per fer una ronda de presentacions. Hem fet un joc per a portar a terme l’escalfament que consistia en moure aleatòriament el nostre cos mentre sonava una música. Una de les pautes que tenia el joc era que no podíem parlar ni tocar-nos. A continuació hem estat treballant les pauses i hem fet un stop.

Seguidament, hem fet un altre exercici: l’exercici consistia en córrer fins al mig de la sala, fer un moviment qualsevol, córrer fins al final de la sala i tornar a la cua per a repetir l’exercici. Havíem de fer l’exercici en parelles. També hem fet una competició que consistia en moure’s mentre sonava la música i quan parava no moure’s.

Vam acomiadar la sessió baixant a la classe amb la intenció de veure el curt Anima de Thom Yorke, però la tecnologia no ha funcionat i no l’hem pogut veure.

Sessió 1 i Sessió 2

A la sessió 1, la Milagros i la Valentina encara no han vingut. La Milagros i la Valentina són les artistes i ballarines de En Residència que formen part del col.lectiu “Si los Martes fueran Viernes”, però hem fet classe amb el Quim i la Cristina que són els professors referents d’aquest optativa, ells no són els artistes, són el professor i la professora que ens acompanyaran en aquest procés creatiu. El Quim ens ha donat un qüestionari elaborat per la Milagros i la Valentina, de 13 preguntes, sobre si ens agradava ballar, si havíem fet alguna cosa de teatre, què ens agradaria fer i tota mena de preguntes sobre ball i teatre.

Després de contestar les preguntes, ens han donat un full en blanc per posar les nostres dues cançons preferides i si no sabíem el títol de la cançó o l’intèrpret, ho podíem buscar. Per exemple, a mi, com que me n’agraden moltes, n’he posat quatre, perquè ens deixaven. Després d’una estona fent això, perquè només hi ha hagut temps de fer tres coses, ens han ensenyat un vídeo d’un grup que es diu Jungle, de deu persones que ballaven tipus danses urbanes.

A la sessió 2, ens hem quedat a classe un altre cop amb el Quim i la Cristina perquè la Milagros i la Valentina no han vingut encara. Elles vindran i les coneixerem a la propera sessió, és a dir, a la sessió 3. Hem mirat quatre videos de diferents tipus de dansa o moviment.

El primer vídeo que hem vist ja l’havíem vist a la primera sessió, es deia Jungle. Era un vídeo on sortien molts ballarins i ballarines ballant en un gimnàs amb un estil urbà.

Al segon vídeo hi havia un home que al principi del video estava assegut en una cadira, però després s’aixecava i començava a ballar d’una manera rara, tocant les parets, interactuant amb els elements que es trobava, tot molt exagerat i al final acabava volant.

Després hem vist un tercer vídeo on hi apareixia un ballarí que movia les mans d’una manera molt rara.

Per últim hem vist un vídeo que era molt estrany. Al principi del vídeo hi havia un nen sol en una habitació llançant una pilota i així tota l’estona, però a mesura que el vídeo avançava, apareixien més persones fent els mateixos moviments tota l’estona.

Comença el moviment

Aquest any l’alumnat de l’IE Antaviana a l’optativa de 3r d’ESO EN RESIDÈNCIA treballarem el moviment i la dansa amb el Mercat de les Flors, amb la Milagros i la Valeria que són les artistes integrants del col·lectiu SLMFV ( Si los Martes fueran Viernes). Cada dimecres a la tarda ens trobarem a l’espai Àgora de l’institut per entendre el moviment com una art escènica i de creació.