Tenim espai pel nostre projecte!

La Sala Cava de Can Basté acollirà la presentació del projecte artístic que tenim en curs amb la Mariona i en Pedro. Caminant-hi, mesurant-lo, tant amb paràmetres del nostre cos com també de la cinta mètrica, ens hem estat ‘fent amb el lloc’ .

Hi ha un treball a fer en valorar i pensar l’exposició-presentació per venir. Ella mateixa forma part de l’itinerari artístic, ens fa prendre decisions, descartar i seguir avançant en una solució possible. Escollir tamanys d’estructures, ubicacions, seleccionar produccions…

‘Per on entra la llum? Quins recorreguts volem facilitar a les persones amb la nostra intervenció? I els colors? Per on entrarà el públic? On ens situarem?

Tenim doncs un espai concret i, amb ell, el repte i el desig que la nostra proposta hi prengui vida. És un espai acollidor, lluminós que ofereix qualitats que s’adïuen a la intervenció i l’experiència que ens interessa proposar.

La primera setmana de juny, concretament el dimecres dia 5, presentarem el projecte d’En Residència amb la Mariona i el Pedro. Serà a la Sala Cava de Can Basté, a les 19.30h.

Investigar, registrar, compartir, transformar…

A la pissarra, en Pedro i la Mariona han recordat quatre punts que conté el nostre projecte des d’un inici: la trobada per compartir el pensar, crear, construir; la mirada al nostre entorn dibuixant, abstraient formes, colors; la recerca del món del teixit i els telers i l’art tèxtil contemporani, i la transformació de l’espai. Des del primer ‘fora de lloc’ hem anat transformant llocs comuns. La transformació de l’espai obre la possibilitat de veure’l i veure’ns-hi d’una altra manera.

Fil en tensió

L’ordit és el conjunt de fils llargs que es mantenen en tensió en un marc o teler.

A partir de la recerca sobre telers que vam iniciar amb la Mariona i en Pedro, n’hem vist d’arreu del món i també de diferents moments històrics. Revisant amb la Mariona i en Pedro els registres que en vam fer, hem anotat algunes qüestions interessants:

a) la universalitat de l’acció de teixir arreu del món,

b) les múltiples formes de resoldre les estructures per teixir, els telers,

c) Un tret essencial que es manté en totes les formes de teler: el fil en tensió, l’ordit.

Allò que passa mentre.

En la nostra estructura hi  poden teixir simultàniament més de cinc persones. El que hi passa mentre hi treballem és ben interessant. Converses, moviments, canvis de lloc, de pensaments, de posició, de fil, de teler. Apropaments, col·laboracions. És un temps i procés que afecta l’aspecte del que s’està teixint i també els estats d’ànim dels qui teixeixen. Com l’ordit i la trama, les persones s’entrellacen en els processos dels altres.

Des que vam començar a muntar les primeres estructures amb taules ja fa dos mesos, i gràcies a les observacions, comentaris, registres i acompanyament de la Mariona i en Pedro, ens hem anat interessant en allò que passa mentre estem teixint. Posem en valor aquest temps en que a banda de fils passen altres coses invisibles. Avui hem dedicat part de la sessió a activar la nostra estructura i hem reiniciat teixits que havien treballat els professors durant la sessió que els vam dedicar.

Art tèxtil. Recerca d’obres i artistes contemporànies

Annie Albers

Anne Lindberg

Instal·lacions de Sheila Hicks

Obres Teresa Lanceta a l’exposició ‘Teixir com a codi obert’

Ens ha interessat molt l’obra Das Was Ist (2020) d’Ulla von Brandenburg. És una instal·lació formada per una sèrie de teles pintades amb una obertura circular a cadascuna d’elles, disposades una darrere l’altra, en paral·lel. En el documental ‘Àrt tèxtil’ hem vist com els visitants caminaven entre les teles penjades i, en veure’s entre les obertures circulars, les persones formen part d’aquesta instal·lació.

Quina forma podria prendre una estructura en un espai com el MACBA?

Dibuixem pensem les nostres pròpies instal·lacions i estructures