Aurèlia Muñoz, renovadora de l’art tèxtil

Després de l’estada al seu espai de producció artística, la Mariona i en Pedro ens han acompanyat a un espai expositiu que està molt a prop del seu taller: el Museu del Tapís Contemporani de Sant Cugat del Vallès.

Ha estat molt inspirador poder veure l’exposició dedicada a Aurèlia Muñoz de la mà de la Mariona i el Pedro. Aquesta artista va treballar el teixit d’una manera innovadora, investigant amb molta llibertat les seves possibilitats plàstiques i constructives.

Com l’Aurèlia Muñoz, la Mariona i el Pedro fan de les fibres tèxtils un camp de recerca artística. Els interessa la capacitat del teixit de crear estructures, i el seu potencial constructiu i expressiu.

Colors i ritmes

Els cinc colors que volíem fer servir els hem elaborat entre cinc equips de treball . Cada grup ha elaborat un dels cinc colors. Han emprat pintura acrílica dels tres colors primaris: vermell, blau, groc; i també blanc i negre.

Col·lecció de formes


Observant els patrons de l’entorn que havíem registrat en dibuix, avui n’hem extret una sèrie de formes més simplificades. Son els signes o grafismes que veieu més amunt. Les hem fet usant pinzell i pintura negra sobre paper d’aquarel·la.

La Mariona i el Pedro han escannejat les formes i les han composat juntes. Sembla un diccionari de signes. Aquesta col·lecció de formes tal com la veieu la tenim impressa i penjada com a mural en una paret.

Materials

Amb els ulls envenats, ens hem anat passant materials en diferents estats per a descobrir-ne característiques amb els sentits del tacte, l’olfacte, el gust…

Una flor de cotó, llana, terracotta i blocs de fang sense coure, paper maché, fusta, pedres… son materials que la Mariona Cañadas i el Pedro Murúa usen en els seu treball artístic. D’origen vegetal o animal, es tracta de fibres que, tractades per la mà de l’home des de fa milers d’anys, han servit per crear eines, cobrir el cos i protegir del fred, construir cases…

…i magdalenes

Val a dir que hem tingut una sorpresa en començar la sessió. Teníem previst d’iniciar apropant-nos als materials que han portat la Mariona i el Pedro. Però no ens hem pogut estar i primer ens hem menjat les magdalenes que va preparar l’Héctor ahir el vespre a casa seva… especialment pel grup d’En Residència! Amb el pícnic del dimecres passat, va quedar clar que el menjar és un material molt important per tots els participants!

Presentació i proposta a distància

Durant el mes de setembre la Mariona i Pedro Murúa estan treballant en un projecte artístic a les ruïnes de Síbari, a Calàbria, Itàlia. Per tal de conèixer-nos millor abans que tornin a Barcelona, ens han enviat dos vídeos. Així ens han explicat algunes coses sobre ells i la seva manera d’entendre l’art, sobre el que estan fent i el que els interessa.

“El que ens agrada el llenguatge artístic és que ens ajuda a veure el món des d’una altra perspectiva. (…) A través de l’art nosaltres ens relacionem amb el món.” _Mariona

“Nosaltres treballem molt amb el tèxtil i l’escultura i aquest any farem un projecte artístic conjuntament amb vosaltres.” _Pedro

Proposta a distància

A banda de presentar-se i parlar-nos del seu treball artístic, la Mariona i el Pedro ens han proposat que fem una acció artística. Per a explicar-nos-la ells mateixos l’han realitzat la a Síbari i ens n’han enviat aquestes imatges. Es tracta d’una Acció Fora de lloc.

Ara ens toca a nosaltres buscar un espai del nostre l’Institut i fer-hi una acció Fora de lloc!