Aquest curs a l’institut La Sagrera Sant Andreu vam començar l’assignatura d’art que tantes ganes tenia de fer. Resulta que aquest any, igual que el curs passat, participem del programa Creadors en Residència. En aquell moment no sabia ben bé de què anava l’assignatura, però ara ja comencem a entendre-ho.
Després de conèixer l’artista convidada, al nostre cas, la Tatiana Donoso, de fer unes sessions amb ella i mostrar-nos com treballa, comencem a veure de què est tracta. Ella és una fotògrafa que fa servir altres tècniques que combina amb la fotografia.
A la segona setmana de començar, a l’octubre, vam anar a veure l’exposició “Un àlbum familiar de cures” estava formada per unes fotografies de situacions quotidianes de l’àmbit domèstic, impreses o brodades en draps de cuina. Totes les imatges estaven acompanyades amb tiquets de la compra amb el temps que es triga a realitzar les accions de les respectives fotografies i l’esforç que aquestes suposen. També hi havia un banc amb fanzines fets pel grup d’alumnes que aquesta artista va acompanyar l’any anterior on els van proposar el seu propi àlbum de cures a les seves cases.
Després vam poder escollir entre alguns dels tiquets de cures que hi havia a sobre d’una taula vam fer un petit “debat” explicant la nostra elecció.
A gran part dels alumnes els hi va semblar que les imatges eren molt simples i que qualsevol persona els hagués pogut fer. Uns altres podien empatitzar millor amb aquestes, i valorar-la d’una manera més profunda. També n’hi havia alguns que no sabien posicionar-se.
El que l’artista volia expressar era el fet que a casa s’han de fer un munt de tasques que no es veuen socialment, ja que es consideren coses íntimes que no passen d’un context així. Que, desgraciadament, per molt esforç i temps que hi dediquem continuaran sent invisibles i no ens seran retribuïdes econòmicament.
Laia Bayo (4t ESO)