Hola,
Molt bona tarda a tothom.
Acabem de sentir el cor experimental ‘Laboratori d’una veu dialogada’. Esperem que us hagi agradat.
Som ‘Som Paisatge’, un grup d’alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Sants que aquest curs hem estat fent un projecte amb l’artista Pía Sommer.
Ara us explicarem el projecte que hem realitzat.
Després de l’explicació, us acompanyarem a la sala d’exposicions i uns companys faran una visita guiada a l’exposició. Allà, totes nosaltres podrem explicar-vos tot allò que vulgueu saber sobre el projecte.
Al principio de curso nuestra profesora Cristina nos dio la noticia de que haríamos este proyecto durante todo el curso con una artista llamada Pía Sommer. La noticia nos dejó impactados porque no nos lo esperábamos.
En la primera sesión que vino Pía nos presentamos y ella nos explicó qué haríamos durante el curso. La primera propuesta que hicimos fue frotar un cd con un grafito y nos impresionó el resultado. Habíamos calcado el CD en una hoja.
A partir de ese primer día hemos frotado muchas cosas:
La suela de nuestros zapatos, una mascarilla, el patio del instituto, el pasillo del instituto, los suelos de este museo, la calle donde vivimos, el suelo de nuestras casas, la entrada del instituto, las escaleras de piedra que te llevan hasta este museo.
Al final, nos hemos dado cuenta que en este proyecto hemos calcado el mundo, y esto es una cosa que no la hace cualquiera.
Ha sido muy especial porque…
Hemos hecho muchos frottages (como ahora os explicaba mi compañera Amy)
Hemos creado un paisaje sonoro del recorrido que existe entre el instituto y el museo.
Hemos estado atentas a los sonidos y los hemos gravado con unas gravadoras.
Hemos hecho muchas reuniones de proyecto y hemos escrito muchas pizarras
Hemos creado esculturas con papel
Hemos hablado mucho y hemos jugado con palabras para decidir el título del proyecto
Hemos jugado a hacer el coro experimental
Hemos hecho nuestras bitácoras
Hemos hecho unos libros de artista
Hemos fijado los frottages con un spray fijador para que no se borren
Nos hemos conocido un poco más y hemos descubierto un poco más el arte.
Tenim molts records especials d’aquest temps de treball compartit.
Recordem especialment el dia en què la Pía va treure la guitarra i es va posar a tocar al teatre de l’institut.
Recordem el dia en què vam fer reunió de procés i mentrestant menjàvem algunes coses que havia portat la Pía.
Recordem el primer dia que vam venir al museu, que vam estirar-nos a la cúpula per observar-ne les pintures.
Recordem el dia que va venir BTV a filmar-nos.
Recordem també el dia que vam anar a veure una obra de dansa molt estranya i a mi em va agafar un atac de riure…
I segur que totes nosaltres recordarem molt el dia d’avui.
En este proyecto hemos tenido la oportunidad de trabajar en el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Para muchos de nosotros ha sido la primera vez que hemos entrado aquí. ¡Ahora ya nos hemos acostumbrado un poco a venir y a subir las escaleras!
Hemos descubierto partes escondidas como las reservas de obra.
También salas con pinturas, la cúpula que es un espacio que nos gusta mucho, la sala oval, donde muchos días hemos trabajado y la sala donde hemos realizado la exposición, la sala Educart.
También tenemos muy buen recuerdo del vestíbulo, nos gusta descansar un rato en los sofás al llegar al museo.
El títol del nostre projecte és SOM PAISATGE.
Durant el projecte hem treballat amb paraules, hem escrit a les bitàcoles i un dia ens vam dedicar a pensar possibles noms. La idea del títol va sorgir un altre dia en què parlàvem que nosaltres també formem part d’aquest territori que hi ha entre l’Institut i el museu i que hem volgut representar amb el frottage i el so. Com que es el nostre territori, prop d’on la majoria de nosaltred vivim, ens vam adonar que nosaltres també en formem part. I així va sortir la idea d’aquest títol que també ha estat un lema que hem anat repetint, com heu sentit abans al cor experimental.
Volem agrair a la Pía Sommer per la seva paciència i el seu temps i la seva energia. Ens ha agradat molt conèixer-la. També a les professores Cristina i Teresa per acompanyar-nos. Sense elles no haguéssim pogut fer tot això. Volem agrair al programa En Residència, a l’Associació A Bao A Qu per poder fer aquest projecte i també al Museu Nacional, de manera molt especial, per haver-nos acollit durant tot el curs i avui per la presentació. Al Festival Barcelona Poesia per la confiança. A l’Institut de Cultura de Barcelona i al Consorci d’Educació per fer entrar artistes dins les aules dels instituts.
I molt especialment també us volem agrair a totes vosaltres per haver vingut a compartir amb nosaltres aquesta presentació.
Gràcies!!