Estrena de Silencio Z. Dimarts 13 de juny, a la C.C. la Farinera del Clot

El dimarts varen fer dues passes de la nostra peça final, amb quasi 15 escenes diferents, i uns 45 minuts de durada. Al matí la vàrem fer per més de 140 persones, als grups de 4 i 5è de l’institut Salvador Espriu. A la tarda, va ser una mostra oberta al públic amb familiars, grups d’amics i professorat

Silencio Z és una peça on els i les joves estudiants expressaran tot allò que de vegades no té espai o forma per expressar-se. 

Està formada per diferents escenes que parlen sobre la manca d’eines i espais per comunicar el que pensen i el que senten en resposta a la seva realitat tant entre ells com amb el món adult. El grup va triar l’eix d’opressió del que volien parlar, l’adultcentrisme, però a través d’improvisacions teatrals i debats s’ha anat acotant la temàtica a l’àrea que més angoixava als i les joves, la manca de comunicació. 

Amb Sara Chic Buenosvinos, Gisella Conte Ferrús, Daniela Esperanza Deras Borjas, Mohammed-Larbi Douieb Subirón, Cristian Ferreiro Cano, Irzam Iqbal Bibi, Anna Li, Fang Liu, Daniel Joel Pacheco Soriano, Julián Platón Llobregat, Gisela Pons Alcaide, Roberto Carlos Rifarachi Hoyos, Carlota Rios Pérez de Gracia, Nunu Robakidze, Dorian Rodríguez García, Ass-Malick Seydi Legran, Naiara Solà Chaparro, Kevin Elias Villalba Chamorro, Chenlei Xu i Santiago Zhao Li (alumnes de 4t d’ESO). I amb el suport i coordinació de Cristóbal Carrasco Bermudo i  Júlia Cruz Sesé (docents) i de la mediació de Javier Rodrigo (Transductores).

Us deixem algunes fotos de la mostra:

Construïm escenes: assaig+ assaig+assaig

Després de diverses setmanes, ja podem dir que segurament el grup de 4 d’ESO tenen construïdes al voltant de 8 escenes diverses. Aquestes escenes sorgeixen de les improvisacions que hem anat fent, de temes i converses que hem tingut on hem estat perfilant i parlant sobre el tema principal de la peça de teatre: L’adulcentrisme:

Tal com ens explica la Wikipedia:

La paraula adultocentrisme fa referència a l’existència d’un tipus hegemonia, una relació social asimètrica entre les persones adultes, que ostenten el poder i són el model de referència per a la visió del món, i altres persones, generalment nenes, nens, adolescents, joves i persones grans.

És dir parlem d’una mirada cap al nostre món que és construïda, social i disposa una forma de relació de poder, on sovent els i les infants o persones grans no són la referència a l’hora de pensar, actuar o relacionar-nos, on les persones adultes són un model acabat, perfecte i al qual aspirar, que dictamina tot ordre social i les formes de relacionar-nos, a més a més de les polítiques públiques.

Davant d’aquest tema, tindrem una peça amb escenes sobre la família, les relacions entre les persones joves, com es viu des del professorat, com és la veu i l’opinió dels grups de joves, com es tracten entre elles, i altres temes.

Hem estat treballant en grups petits per anar assetjant les diverses escenes, amb suport de dramaturgues per fer el text més lleuger, i també amb les correccions que hem anat introduint finalment fruit d’escenificar i portar els textos al marc de l’actualitat (ens hem adonat que som una mica boomers!). La direcció escènica va a càrrec de Nus, que està posant èmfasis en construir una peça orgànica amb les diverses escenes, que siguin viables de presentar, no molt llargues i amb especial cura del trànsit entre escenes senzill.

Finalment, farem dues passes en la Farinera de Clot, una de matí per l’institut i un altre per públics general, ja us anirem informant.

CONTAMÍNAME

El día 22 de febrero, el grupo de 4º A del instituto Salvador Espriu, tuvo la ocasión de mostrar al profesorado el proceso de creación del proyecto. A lo largo del primer trimestre, los alumnos y alumnas debatieron sobre temáticas diversas hasta que se centró en el adultocentrismo, tal como os hemos explicado antes. Después de varias sesiones, y mediante la creación artística de los alumnos, la artista Júlia Cruz de NUS Teatre, dio cuerpo y letra a las inquietudes de cada uno. En la sesión de contaminación se hizo una muestra dramática en la Farinera del Clot. Se presentaron 3 escenas, una de entrada como un show televisivo con todo el grupo, otra con 4 en que se habla de la mirada de jóvenes y el choque los adultos con el juego ” yo nunca, nunca…”. La final es una escena familiar de una cena con la incomprensión y distancia entre adultos e hijxs. Tras la representación, se dividió el grupo en dos para hacer al público (el profesorado) partícipe del proyecto mediante actividades diversas. Os dejamos algunas fotos del acto y comentarios de los propios integrantes del grupo.

Algunos comentarios de la experiencia son:

La Contaminación fue una experiencia que no me lo esperaba. Me gustó mucho y me sorprendió la reación de los profesores y compañeros. Una experiencia para repetir. Y con ganas de repetirlo y mostrar la obra completa. (Cristian Ferreiro).

Estuvo muy bien quedar para comer juntos antes de la contaminación. Fue algo nuevo y también probamos muchos platos de diferentes países. A la hora del espectáculo estuvimos un poco nerviosos algunos, pero salió genial. Yo creo que va a crecer de aquí a mayo y tendremos un gran espectáculo. (Mohammed)

Estoy segura de que la obra estará perfecta en mayo, y la contaminación ha servido mucho para cohesionar mejor al grupo. A partir de la contaminación, tengo más ganas de seguir trabajando la obra con los compañeros y compañeras. (Daniela Deras)

Me gustó mucho la comida intercultural antes de la representación. También me gustó la charla del final de la obra con los profesores y el público. En cuanto a la obra, creo que salió bastante bien, y de aquí a mayo tendremos preperada la obra mucho mejor. (Malick)

Pensaba que no estaría tan nerviosa en el escenario, pero al subir fue justo lo contrario. A pesar de esto, pude controlar los nervios y las escenas salieron muy bien. Y las actividades y debate posterior, estuvieron muy bien dirigidas. En general, orgullosa del proceso. ( Nunu)

Me ha gustado la comida porque los compañeros se han esforzado para cocinar platos de sus países. El teatro me ha gustado porque ha quedado todo muy bien y no hubo ningún fallo o error. En cuanto a las actividades posteriores, fue muy agradable participar con los profesores. ( Liu Fang)

Fue divertido quedar para comer juntos. La comida estaba buena. Me resultó un poco corto la duracción del acto y que molaría un escenario más grande. (Anna Li)

Me esperaba que fuera más complicado expresarse en el escenario delante del profesorado. El teatro nos ha enseñado a escucharnos y conocernos mejor. Creo que eso nos causó más nervios, pero salió muy bien, a pesar de que me tuve que marchar antes de acabar el acto. (Irzam)

Es un proyecto muy interesante y que nos ha ayudado a vencer la timidez y la vergüenza. Además, nos hemos abierto más entre los compañeros y hay una mejor cohesión de grupo. El adulcentrismo es un tema muy interesante y presente entre nosotros, los alumnos. (Kevin)

En general, para ser la primera vez, ha estado muy bien, aunque faltaban muchos profesores y nos hubiera gustado que vinieran más y tener más apoyo del profesorado. Para mayo seguro que será mucho mejor y tendremos más escenas sobre el adulcentrismo. Os esperamos todos y todas. (Santi)

La comida antes de la contaminación fue genial porque probamos muchas comidas diferentes y hubo mucha participación. En la presentación de la obra no me sentía nervioso porque no hubo mucho público. Sin embargo, la actuación fue espectacular. (Joel)

La comida previa a la actuación estuvo bastante bien y me gustó mucho la variedad gastronómica además de la participación de los compañeros y profesores. La contaminación fue una experiencia agradable. En el escenario me sentí segura e insegura a la vez. Raro, ¿verdad? Animamos al público a que venga a vernos en el estreno de la obra en mayo. Os esperamos. (Gisela Pons).

La contaminación fue muy divertida y chula. Nos ayudó a toda la clase en la comunicación y el buen rollo que fluyó. Nos ayudó a perder la vergüenza en público. Fue un momento que no se nos olvidará a ninguno de nosotros. Son proyectos dinámicos que se nos hace más amenos que las clases ordinarias porque trabaja el grupo de una manera más dinámica y fluida. ( Carlota)

Me pareció muy guay cómo nos organizamos, aunque se tiene que trabajar más la obra y preparar las escenas de mejor manera. Yo creo que la obra final saldrá muy bien y nos lo pasaremos muy bien en los ensayos. Es una obra que llama mucho la atención porque es un tema muy interesante y presente en nuestras vidas. Os invitamos a todos para el gran estreno internacional que será el próximo mes de mayo. Atentos a la fecha. (Sara)

Me ha parecido muy divertido y entretenido. Me interesa mucho el tema y la dinámica del proyecto porque se trabaja mucho los debates y la expresión oral. Está siendo muy importante el papel de la artista Júlia Cruz para poder hacer realidad este proyecto. (Chenlei)

Aunque no pude asistir a la contaminación, me pareció gratificante poder estar con los compañero en la comida intercultural que se organizó previamente. Una pena que no pude acompañar a mis compañeros en la presentación. (Julián)

La contaminación (y la comida) nos ha servido para hacer más cohesión con el grupo. Este proyecto para mí es muy importante porque se trabaja la expresión oral y me he podido enfrentar a mis miedos escénicos. Espero que el estreno de la obre en mayo salga muy bien y sea un éxito. (Naiara)

En la presentación de la contaminación me sentí muy bien y a gusto. No me puse nerviosa, estuve muy cómoda en el escenario y me pareció una experiencia nueva y muy satisfactoria. (Gisella Conte)

¿TEATRO?

Y así comenzamos el curso. Vimos en clase la película Noviembre que sorprendió mucho al alumnado y, sin quererlo, teníamos en frente nuestro propósito con el proyecto Creadors en Residència: teatro social a la mano de Nus Teatre y con el soporte de Transeduca.

PRIMERA EVALUACIÓN

A lo largo del primer trimestre los alumnos de 4r A del Salvador Espriu han trabajado con actividades lúdicas el movimiento, la sincronización, vocalización, además de reforzar la competencia social mediante los debates con la artista Júlia Cruz i nuestro guía y comisario, Javier Rodrigo.

A lo largo del trimestre, el grupo iba cogiendo confianda y comenzaron las primeras improvisaciones entre las actividades lúdicas.

Una de las actividades que más gusta. EL LOBO

Alumnos defendiendo su obra dramática.

Primer trimestre de NUS Teatre

Us deixem aquí un petit resum dels processos creatius que hem desenvolupat amb el grup de 4t A de l’ESO de l’institut.

En general hem estat en una primera part fent diverses activitats de coneixement de grup i sobretot jocs teatrals per aprendre a moure’ns, a situar-nos, a generar espais de confiança i, molt important, d’escolta. Alguns dels jocs que hem desenvolupat són: presentar conferències amb llenguatges inventats, el llop, el vaixell, la història de parla o mor, comptar fins a 20 sense solapar-se, etc…

Després de diverses anades i voles d’intercanvi, va sorgir un tema clau, que va ser l’Adultocentrisme, on es creuava, intensificaven i comprenien molts temes i debats que vam mantenir. Amb aquest leitmotiv vam començar llavors a fer més improvisacions que donessin lloc a diverses escenes de teatre. En aquest marc, vam veure l’oportunitat que la contaminació funcionés com una primera presa de contacte del teatre i del tema escollit.

Amb aquestes dinàmiques, també vam començar a fer impros sobre diverses escenes i temes que al grup de joves els interessava: escenes de carrer, d’estàtues, de problemes al metro, de friccions amb la família o adults….

Amb totes aquestes petites improvisacions vam intentar generar grups que defensessin una temàtica per defensar a l’obra: en van sorgir diverses, però sempre s’obria molt el debat amb diverses postures i conflictes que no donaven peu a poder triar-ne una. Així van sortir temes d’incomprensió, del canvi climàtic, de violències a l’institut…

Nus Teatre EN RESiDÈNCiA a l’Institut Salvador Espriu

Nus Teatre ja ha iniciat el procés de creació EN RESiDÈNCiA a l’Institut Salvador Espriu, amb un grup d’alumnes de 4t d’ESO, el professor Cristóbal Carrasco i la professora Mònica Sandoval, i amb la mediació de Transductores. En aquest blog podreu anar seguint moments clau d’un procés obert, amb un final no pre-definit. Fins molt aviat!

NUS Cooperativa.

NUS som una cooperativa sense afany de lucre integrada per un equip interdisciplinar de professionals de les arts escèniques i el món social. Desenvolupem espectacles, accions i processos transformadors amb perspectiva feminista i comunitària, des de la creativitat i la cura, per tractar temàtiques socials i visibilitzar i transformar les relacions de poder.

Al llarg de la nostra trajectòria, hem desplegat diversos espectacles teatrals participatius, destinats a infants, joves i ciutadania en general, com entre altres:“Monòlegs a la plaça”;“ I què. i què?“ “És de conya #1000LIKES; “La Perruca”“Microteatre a l’aula” Salut i Teatre 

Paral·lelament, hem acompanyat a diversos grups de joves i adultes a realitzar els seus propis processos creatius, al voltant de les temàtiques que més els interessen. 

En clau de sensibilització i prevenció, seguim desenvolupant cada any noves propostes de tallers i formacions per a professionals, que ens ajudin a avançar cap a una societat justa i igualitària. 

Proposta de treball

Partint de l’experiència de NUS proposem realitzar amb l’alumnat un procés creatiu en el marc de les arts escèniques, podent explorar diferents disciplines teatrals com són: la improvisació, el teatre de text, el teatre social o la performance.

Durant el procés creatiu, treballarem de forma paral·lela tant l’exploració de les temàtiques i continguts, com la forma de portar-los a escena, tenint com a objectiu la realització d’una peça teatral de forma col·lectiva, i les habilitats i capacitats per incorporar la participació del públic, el dia de la presentació.

El Poder, la Participació i la Creativitat com a eixos centrals

A NUS volem una societat justa on totes les persones puguem desplegar-nos amb llibertat. Per aconseguir-ho, la mirada feminista ens aporta una visió estructural de les desigualtats i de les violències i tenir en compte la complexitat de les variables entrecreuades que constitueixen situacions d’exclusió o privilegi, en tots els grups i contextos. Partim de la base que en el nostre context existeixen diversos eixos d’opressió que atorguen més poder i privilegis a un sector de la població, mentre s’exclou, es discrimina o s’invisibilitza aquelles persones que es troben “als marges”. Així, la nostra proposta metodològica té com a eix central el poder, els seus usos i abusos, i incorporarem aquesta visió macrosocial en la temàtica que els joves escullin treballar.